Kalle-isän avautuminen arjesta seitsemän lapsen kanssa aiheutti ärsytystä – Jos hän olisi ollut nainen ei tilanne olisi ylittänyt uutiskynnystä

Kalle-isän avautuminen arjesta seitsemän lapsen kanssa aiheutti ärsytystä – Jos hän olisi ollut nainen ei tilanne olisi ylittänyt uutiskynnystä
Kuva: Annie Spratt

Iltalehdelle antamassaan haastattelussa Kalle Väänänen, 39 halusi tuoda esille isien ääntä. Kalle pyörittää yksin viiden ja seitsemän lapsen arkea vuoroviikoin.

Haastattelussa hän kertoo kymmenen litran kattilan siskonmakkarakeittoa katoavan suihin kerralla. Pyykkikone laulaa kaksi kertaa päivässä ja tiskikone pyörii ainakin kerran. Maitoa juodaan 5-8 litraa ja kananmunia syödään jopa 20 päivässä. Tilanne aiheutti monissa sosiaalisen median äitiryhmissä närää, koska tilanne on monilapsisille perheille tuttua kauraa.

Kalle elää arkea koko ajan vähintään viiden lapsen ja yhden vanhemman perheessä. Toisinaan ruokapöydässä istuu yhdeksäntenä 18-vuotiaan pojan tyttöystävä. Seitsemästä lapsesta viisi asuu kokonaan isän luona: 12- ja 14-vuotiaat pojat, 15-vuotias tyttö ja 17- ja 18-vuotiaat pojat, kerrotaan iltalehdessä.

5- ja 7-vuotias tyttö ja poika asuvat puoliksi Kallen luona ja puoliksi kolmen kilometrin päässä asuvan äidin luona.

Isän ääni kuuluviin vaikka tilanne on parantunut 19 vuoden aikana. Isät silti suurennuslasin alla esimerkiksi lastenvalvojalla

Kalle kokee, että 19 isävuoden aikana isän rooli suomalaisessa yhteiskunnassa on parantunut, mutta edelleen isien ääntä pitäisi saada paremmin kuuluviin. Kalle peräänkuuluttaa aina isien roolia eron jälkeisessä vanhemmuudessa. Isät tekevät Kallen mukaan asioita eri tavalla, mikä ei kuitenkaan ole väärin.

Lasten palveluja järjestävien tahojen kanssa, kuten neuvolassa ja lastenvalvojalla, Kalle kokee, että isä on herkästi suurennuslasin alla ja työntekijät, jotka ovat suureksi osaksi naisia, olettavat, että lapset asuvat äidillään. Samoin olettavat myös monet tuttavat.

– Olen ollut monessa lasten asioihin liittyvässä palaverissa, jossa kaikki muut ovat naisia. Varsinkin ensimmäisillä kerroilla se pelotti, että mitä voin sanoa, etten sano jotain väärin.

Ärsytystä uutisesta aiheutti se, että samassa tilanteessa oleva äiti ei välttämättä olisi ylittänyt uutiskynnystä

“Mutta onko vasta mies sankari… Nainen saa samassa tilanteessa paheksuntaa, mietitään onko lapset samalle isälle, onko päihdeongelmaa, onko persoonallisuushäiriöinen.” kommentoi eräs uutisen lukija.

“Yksinhuoltajaäitejä on enemmän, kukaan ei silti puhu heistä arjen sankareina koska se on normi. Edelleen oletetaan että naiselle kuuluu lasten ja kodinhoito, kun mies tekee sen niin se on sankaruutta. Naiselle normi.” lisää toinen.

Kummallinen ilmiö jossa yhden lukijan mukaan “Ensin halutaan, että isät ottaa enemmän vastuuta. Sitten kun ottaa, niin sille ei saa antaa arvostusta, kun naiset ei oo saaneet kautta aikain riittävää arvostusta. Joku omituinen velkasuhde tässä näyttää olevan ja vääryys arvostaa yhtä yksilöä”

THL:n tilaston mukaan vuonna 2019 lapsen huollosta, asumisesta ja tapaamisoikeudesta vahvistettiin sosiaalitoimessa 45 181 sopimusta, mikä on kahdeksan prosenttia edellisvuotta vähemmän.  Huoltosopimuksista

  • 93 prosentissa sovittiin yhteishuollosta
  • kuudessa prosentissa yksinhuollosta äidille
  • yhdessä prosentissa yksinhuollosta isälle  

THL: n mukaan yhteishuoltosopimuksen asumissopimuksista tehdään 81% äidin luona asumisesta. Erillään asuvien vanhempien lapsen asumisesta esim. vuoroviikoin vanhempiensa luona sovittiin vuopnna 2019 yhteensä 3 330 lapselle. Vuoroasumisen osuus oli 19 prosenttia koko asumissopimusten määrästä.

Vuoroasumisen yleistymisestä huolimatta lapsella voi lain mukaan olla vain yksi virallinen asuinpaikka. Isät ovat äitejä harvemmin lasten lähivanhempia.

Tilastokeskuksen vuoden 2019 perhetilaston mukaan:

  • noin 153 000 perhettä muodostuu äidistä ja lapsista
  • noin 33 000 muodostuu isästä ja lapsista.

Kelan perhe-etuustilaston mukaan elatustuen saajia oli vuoden 2019 lopussa yhteensä 71 303, joista naisia oli 85 prosenttia. Yksin lasten kanssa asuvat isät ovat siis harvinaisuus, mutta mistä johtuvat vähättelevät kommentit isien ottaessa vastuuta siitä, mistä naiset ovat ennen olleet vastuussa enemmissä määrin?

Lue myös:

Myös miehet toivovat hartaasti lapsia – kyseessä ei ole vain naisten toive

Yksin kolmen pojan kanssa asuva isä: Miehissä on vielä paljon perinteistä maskuliinisuutta

Isä ulkopuolisena elättäjänä vai läsnäolevana perheenjäsenenä?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.