Lapsen yksityisyys loukattuna – pienen lapsen kuvat leviävät somessa julkisuudesta tutun vanhemman toimesta

girl covering her face with both hands
Kuva: Caleb Woods

IL uutisoi tapauksesta, jossa leikki-ikäisen lapsen äiti Ella on raivoissaan erään harrasteryhmään kuuluvan julkkisvanhemman toiminnasta. Harrastusryhmän järjestäjien kanssa on sovittu yhteiset säännöt lasten kuvien ja videoiden julkaisulle sosiaalisessa mediassa, mutta julkisuudesta tuttu vanhempi haluaa ylpeänä jakaa sosiaalisen median tilillään materiaalia, joissa esiintyy myös toisten vanhempien lapsia.

Tämä ylpeä vanhempi on jakanut sosiaalisen median julkisella tilillään useita videoita, joilla myös Ellan lapsi on täysin tunnistettavissa. Iltalehti vahvistaa sometilillä olevan kymmeniätuhansia seuraajia.

Ella-äidin nimi on muutettu, koska hän haluaa säilyttää perheensä yksityisyyden. Äiti ymmärsi kuvausluvan annettuaan, että kuvat ovat vain harrasteseuran käytettävissä. Toisten vanhempien ei tulisi kuvata muiden lapsista tunnistettavia kuvia ja videoita, ja julkaista niitä sosiaalisessa mediassa.

Erään toisen lapsen vanhempi onkin pyytänyt harrastusryhmän vetäjiä puuttumaan tilanteeseen, kertoo IL.

Lapsen yksityisyyttä tulisi varjella kaikin keinoin

Pelastakaa Lapset ry:n kehittämispäällikkö Antti Järventauksen mukaan tunnistettavien videoiden ja kuvien julkaiseminen vieraasta lapsesta on vähintäänkin epäkohteliasta. Kuvien julkaiseminen ilman lupaa voi asettaa lapsen ikävään tilanteeseen, ja kuvaaminen muualla kuin yleisölle avoimessa tilassa on aina kiellettyä, ellei siihen ole erikseen lupaa. Järventauksen mukaan lapsen yksityisyyttä tulisi varjella kaikin keinoin.

– Jos yksikin vanhempi ei ole antanut lupaa kuvata harrastusryhmässä, vanhempienkaan ei pitäisi kuvata lapsia ja julkaista kuvia. Julkisellakin paikalla kuvattaessa pitäisi noudattaa kohteliaisuutta. Lapsilla ja nuorilla on oikeus yksityisyyteen ja sitä on tärkeää varjella varsinkin näin visuaalisena aikana. Vanhemmat eivät vielä muista tätä riittävästi, kertoo Järventaus Iltalehdelle.

Muistutus: Edes lapsen oma vanhempi ei omista lapsensa yksityisyyttä

Yksityiselämän suojaan kuuluu, että jokainen saa määrätä itse siitä, miten ja missä yhteydessä hän julkisuudessa esiintyy. Yksityisyydensuojan turvaaminen on aina lapsen etu.

Lapsen digijalanjälki on usein olemassa jo kauan ennen lapsen ensimmäisiä askelia. Ensimmäiset kuvat lapsista jaetaan usein jo synnytyslaitokselta. Kuvien julkaisussa pitäisi kuitenkin muistaa maltti ja käyttää harkintaa hyvien tapojen, ja myös lain vuoksi. On muistettava, ettei lapsen oma vanhempikaan omista lapsen yksityisyyttä.

Lastensuojeluliiton mediakasvatuksen kehittäjä Rauna Rahja muistuttaa kaikkia kunnioittamaan lapsen yksityisyyttä.

-Arjen ikuistaminen on hieno juttu, mutta kun lapsen kuvia aletaan jakaa eri palveluissa, hoksottimien on oltava herkillä. Lapsi saa kuulua ja näkyä, mutta yhtä lailla hänellä on oikeus omaan yksityisyyteensä

Arkaluontoisista kuvista ja videoista, sekä tekstipostauksista voi koitua lapselle todellista haittaa. Pohdi näitä ennen kuin julkaiset lapsen kuvan somessa:

Kysy lapselta lupa kuvan julkaisuun

Jos lapsi on vielä pieni, mieti onko julkaisu pakko tehdä ollenkaan. Kuvaa ei välttämättä saa pois netistä koskaan.

Tarkista yleisö ja rajaa sitä

Onko sometilisi julkinen, vai rajattu? Ketä kuvan näkevät?

Älä julkaise arkaluontoisia kuvia

Arkaluontoisia tietoja lapsesta ovat terveystiedot, kuvat lapsesta alastomana tai vaipoissa, tieto lastensuojelun asiakkuudesta, tieto lapsen seksuaalisesta suuntautumisesta tai uskonnollisesta vakaumuksesta sekä muut kuvat tai tiedot, joiden julkaisu voi aiheuttaa häpeän tunnetta lapsessa nyt tai joskus myöhemmin elämässä.

Jätä henkilötiedot kuvista pois

Lapsen koko nimi, henkilötunnus ja kotiosoite sekä jopa lapsen päiväkoti ja koulu ovat tietoja, joita ei kannata jakaa koskaan missään sosiaalisen median alustoilla.

Lue myös:

Perhebloggaaja bongattiin lentokentältä ja tuomio oli musertava – julkinen keskustelu matkustelusta vinoutunutta

Tosielämän “Yes-man” Ari, 44 on spermanluovutuksellaan saanut lähes 80 lasta maailmaan

Kokeilu kaksivuotiseen esiopetukseen starttaa syksyllä: mistä kokeilussa on kyse?

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.