Näin lapsi oireilee, kun näkö huononee: tarkkaile näitä merkkejä

Näin lapsi oireilee, kun näkö huononee: tarkkaile näitä merkkejä
Kuva: Annie Sprat

Teksti: Anna-Leena

Ulkona luonnonvalossa oleminen on terävän näkökyvyn ylläpitämisessä ja likinäköisyyden hillitsemisessä todella tärkeää. Ruutuajan lisääntyminen ja ulkona leikkimisen vähentyminen vaikuttavat suomalaislasten näköön ja yhä useampi lapsi saakin silmälasit likitaitteisuuden takia. Tiedätkö mitkä merkit kielivät lapsen näön huonontumisesta?

Vaikka likitaitteisuuden syiden selvittäminen on haastavaa, vahva hypoteesi on, että lisääntynyt lähinäön käyttö – erilaisten älylaitteiden näprääminen ja ruudun tuijottaminen– yhdistettynä ulkoilun vähentymiseen vaikuttaa lasten näköön. Vaikka myös lukiessa tarvitaan lähinäköä, kirjan lukeminen näyttäisi tutkimusten valossa olevan kehittyvälle näköjärjestelmälle vähemmän haitallinen vaihtoehto, koska kirjaa lukiessa katse siirtyy välillä luonnostaan pois kirjasta, jolloin silmä saa levätä.

Lapsilla silmän kehitys on vielä kesken ja ympäristötekijöiden, kuten runsaan tietokoneen käytön ja luonnonvalon puutteen seurauksena silmämuna voi alkaa kasvaa liikaa, jolloin valo alkaa taittua verkkokalvon eteen eikä verkkokalvolle. Näkö muuttuu likitaitteiseksi, ja se on korjattava miinuslinsseillä. Tulos käy ilmi singaporelaistutkimuksesta, jota siteerasi Ruotsin yleisradioyhtiö SVT. “Tulos on odotettu ja yleisesti tiedetty”, kommentoi liikennelääketieteen professori, silmätautiopin dosentti Timo Tervo Helsingin yliopistosta, joka on myos saanut tutkimuksissaan samankaltaisia tuloksia.

Myös geneettiset tekijät vaikuttavat likinäköisyyden riskiin, Tervo huomauttaa. Tutkimuksissaan Tervo havaitsi, että tietokonetyön lisäksi myös silmien väri vaikutti näköön: ruskeasilmäiset varusmiehet olivat muita useammin likinäköisiä.

 Nämä merkit saattavat kieliä lapsen näön huonontumisesta:

  • Lapsi haluaa aina eturiviin istumaan.
  • Lapsella on hankaluuksia lukea tai keskittyä.
  • Lapsella on päänsärkyä.
  • Lapsi siristelee ja hieroo silmiään.

Jos vanhemmat epäilevät, että lapsen näkö on huonontunut he voivat tehdä likinäköisyyden pikatestin itsekin peittämällä vuorotellen lapsen toisen silmän ja pyytämällä lasta kuvailemaan tai lukemaan kauempana olevan kohteen sisällön. Diagnoosin likinäköisyydestä voi kuitenkin tehdä ainoastaan ammattilainen.

Lähde: yle.fi

mtv.fi


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.