Äiti: pitäisikö kuitenkin mennä tarkistamaan ne hormonit? Merkit jotka eivät ole normaaleja

Äiti: pitäisikö kuitenkin mennä tarkistamaan ne hormonit? Merkit jotka eivät ole normaaleja
Kuva: Ava Sol

Naisen elimistössä hormonien vaihtelu on läpi elämän jatkuvaa. Mieheen verrattuna naisen elimistössä tapahtuu jatkuvasti hormonaalisia muutoksia, joten biologisestikin naisen elämä on monimutkaisempaa: hormonien nousujen, laskujen ja kierrosten jatkuvaa vuorottelua. On kuitenkin joitakin merkkejä, joiden ilmaantuessa ei oireita kannata painaa villaisella.

Hormonaalisen epätasapainon oireet voi sekoittaa helposti muihin yleisiin terveysvaivoihin, joilla ei ole mitään tekemistä hormonien kanssa. Hormonien epätasapainon pääoireista on hyvä olla tietoinen, sillä näin vaivan tunnistaa ajoissa ja pystyy hakeutumaan ajoissa hoitoon.

Akne

Osa naisista kärsii juuri ennen kuukautisia rasvaisesta ihosta, finneistä ja mustapäistä. Tämä johtuu normaaleista kuukautiskierron aiheuttamista hormonaalisista muutoksista, eikä tilanteesta tarvitse huolestua.

Jos kyseessä on sitkeä akne, joka aktivoituu kuukautiskierron eri vaiheissa, saattaa kyseessä olla androgeenin epätasapaino. Androgeeneihin kuuluvat mieshormonit, kuten testosteroni, joka aiheuttaa naisille aknea.

Univaikeudet

Keltarauhashormonin alhainen määrä voi aiheuttaa joillekin naisille univaikeuksia. Vaikeudet näkyvät siten, että illalla ei tahdo tulla ja yö kuluu levottomana sängyssä pyörien.

Keltarauhashormoni toimii myös rauhoittavana aineena kehossa ja jos sen määrä alenee, voi olotila muuttua ahdistuneeksi ja stressaantuneeksi. Vähäinen keltarauhashormoni aiheuttaa myös emättimen kuivuutta.

Jatkuva nälkä

Leptiinin määrä vähenee unettomuuden johdosta, jolloin myös näläntunteen kontrollointi vaikeutuu. Unettomuus voi siis alentaa greliinin määrää elimistössä, joka säätelee näläntunnetta.

Mielialat, päänsärky sekä ruoansulatusvaivat

Naiset kokevat usein mielialan muutoksia juuri ennen kuukautisia, raskauden aikana tai vaihdevuosien aikana. Hormonaaliset muutokset elimistössä lisäävät stressiä ja muita negatiivisia tunteita, jotka muuten pysyvät kontrollissa. Stressihormoni kortisoli aiheuttaa hyvinkin voimakkaita reaktioita kehossa.

Lisäksi kortisoli vaikuttaa vatsan toimintaan ja voi aiheuttaa monia ruuansulatusvaivoja, kuten kipua, ummetusta ja tulehdusta.

Seksi ei kiinnosta

Seksuaalisen halukkuuden heikkeneminen tapahtuu useimmiten vaihdevuosien aikana estrogeenin määrän vähentyessä.

Hormonitasapainoa voi korjata kotikonstein syömällä säännöllisesti ja terveellisesti, liikkumalla ja nukkumalla tarpeeksi sekä välttelemällä stressiä ja alkoholin käyttöä. Elämää suuresti häiritsevät oireet kannattaa aina tutkituttaa lääkärillä. Jos oireet eivät häviä terveellisiä elämäntapoja noudattamalla, kannattaa oireiden hoidossa hakea apua.

Lähteet: Anna, Ihosairaala


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.