Oman äidin mollaama Saara, 42: “Äiti on vaikuttanut kaikkeen kanssakäymiseeni naisten kanssa. Pelkään selkäänpuukottamista”

Oman äidin mollaama Saara, 42: “Äiti on vaikuttanut kaikkeen kanssakäymiseeni naisten kanssa. Pelkään selkäänpuukottamista”
Kuva: Karsten Winegeart

Jokaisella äidillä on huonot hetkensä, ja etenkin teinivuosina kiistat ja vastakkainasettelut ovat normaaleja. Osassa suhteista jotain menee kuitenkin perustavanlaatuisesti pieleen, eivätkä kaikki äidit ole halukkaita tai kykeneviä ymmärtämään lastensa tarpeita.

Saara kertoo äitinsä solvanneen ja ilkeilleen hänelle aina lapsesta asti. Pyynnöistä huolimatta äiti on aina jatkanut nolaamista ja mollaamista, ja käytös on vaikuttanut suuresti Saaran itsetuntoon ja sosiaalisiin suhteisiin. Äiti kohtelee Saaran omia lapsia samalla tavalla.

Saara kertoo ET-lehdessä, että hänen äitinsä käyttäytyminen on vaikuttanut suuresti Saaran omaan kanssakäymiseen toisten naisten kanssa. Pelko selkäänpuukottamisesta on koko ajan läsnä.

-Jo vuosia sitten hyväksyin sen, etteivät äidin henkiset voimavarat riitä muuhun. Hänen lapsuutensa oli hyvin turvaton. Toivon vain, ettei hän enää jaksaisi riidellä, kertoo Saara haastattelussa.

Psykoterapeutin mukaan äidin tunteenpurkaukset ja solvaaminen eivät johdu Saarasta, vaan äidin lapsuuden turvattomuudesta

Saara on ymmärtänyt sen miten äiti on vaurioitunut, sanoo psykoterapeutti Kirsi Hiilamo.

Oivallus tuo helpotusta siksi, että ymmärtää äidin tunteenpurkaukset ja solvaamisen paremmin. Tieto äidin vaurioitumisesta auttaa löytämään oikeat ja terveet rajat omaan turvaan. Kokemukset turvattomasta ja epävakaasta äidistä rakentavat ristiriitaisia ja epärealistisia odotuksia myöhempiin ihmissuhteisiin.

Hiilamo kuvailee, miten äidin kokemukset naisista ja miehistä siirtyvät hänen suhteeseensa tyttäriin ja poikiin.

– Vauva peilaa lähimmän hoitajansa silmistä omaa arvoaan ja turvaansa. Jos tätä arvostavaa katsetta ei saa riittävästi, näitä asioita joutuu elämässä mittaamaan ja velkomaan ihmissuhteissa yhä uudestaan, hän kertoo.

Saara on Hiilamon mielestä opetellut löytämään terveen rajan, jossa voisi suojella itseään. Äidin persoonallisuus on elämän myötä jo niin muokkaantunut, että joitain tilanteita voi olla vaikea selvittää, kertoo ET-lehti.

Silti hyvä tytär äidilleen

Saara pohtii yhteyttä ystäviinsä ja huomaa olevansa koko ajan vähän varuillaan. Äidilleen Hiilamo uskoo Saaran olevan hyvä tytär sopeutuvaisen luonteensa ansioista. Kyky ymmärtää ja kuunnella omaa äitiä silloinkin, kun on kokenut itse tulleensa väärinkohdelluksi on ihailtavaa.

Hiilamon mukaan traumat eivät onneksi aina siirry sukupolvelta toisille, jos asioita tutkii, käsittelee ja oppi. Ihan muutamakin hyvä ja turvallinen ihmissuhde riittää rakentamaan hyvät edellytykset itsetunnolle ja ystävyyssuhteille.

Lue myös:

Jari Sinkkonen: ”Menenpä nyt raittiiseen ilmaan ja ajattelen, että mulla on kaikki hyvin.” Se on kuin pakkasella kusisi housuunsa, lämmittää vain hetken

Vanhemmuuden tärkein ja vaikein tehtävä: irtipäästäminen ja lainan palauttaminen

Jatkuvan metatyön prässäämät äidit – työn ja perheen tasapainottaminen on oikeasti kuluttavaa


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.