Suojaa lapsi auringolta – Vinkit suojautumiseen ja aurinkovoiteen valitsemiseen

Dimitris Vetsikas
Kuva: Dimitris Vetsikas

Aurinko paistaa ihanasti ja ulkona on mukava oleskella pidempään. Pitkän talven jäljiltä iho ei ole tottunut aurinkoon ja se voi palaa herkästi. Lapsen ihon suojaaminen on erityisen tärkeää, koska iho on ohut. Auringolta voi suojautua eri tavoin: esimerkiksi aurinkovoiteilla, vaatteilla, UV-suojavaatteilla ja hatulla. Aurinkovoide kannattaa ostaa ajoissa, jotta se on saatavilla heti aurinkoisen sään tullessa. Myös silmien suojaaminen aurinkolaseilla on tärkeää, koska UV-säteily voi aiheuttaa ongelmia lapsen silmien verkkokalvolle.

Eri ikäisten lasten suojaaminen

Vauva (vaunuikäiset)

Vauvan iho on todella herkkä auringon vaikutuksille. Vauva suositellaan ensisijaisesti suojattavan vaatteilla, hatulla, aurinkolaseilla ja pitämällä varjossa. Alle 6 kuukauden ikäisille ei suositella aurinkovoiteiden käyttämistä, mutta tällekin ikäryhmälle on voiteita saatavilla.

Pienet ja isommat lapset

Lapsen kasvaessa liikkuminen lisääntyy ja varjossa pitäminen on haastavaa. Pienet lapset (alle 2-v.) kannattaa ensisijaisesti suojata auringolta vaatteilla, hatulla ja aurinkolaseilla. Pienten ja isompien lasten paljaaksi jääville ihoalueille levitetään lapsille tarkoitettua aurinkovoidetta.

Auringon UV-säteily ja sen haitat

Auringonsäteilyn voimakkuuden kertoo UV-indeksi. Ilmatieteen laitos ohjeistaa suojautumaan auringon UV-säteiltä, kun UV-indeksi on yli 3 (myös tuulisena ja viileänä päivänä). Tarpeetonta oleskelua auringossa kannattaa välttää päivän kuumimpaan aikaan (klo 11-15), koska silloin ilmassa on paljon UV-säteilyä. Euroopan UV-indeksin ennusteen voi helposti katsoa ilmatieteen laitoksen nettisivuilta.

Auringon UV-säteily ei tunnu iholla miltään, mutta se altistaa erilaisille ihosyöville. Lapsena palanut iho on merkittävä riskitekijä ihosyöpien ilmaantumiselle myöhemmin.

Gerd Altmann
Kuva: Gerd Altmann

Aurinkovoiteet ja keskeiset termit

Aurinkovoiteita on saatavilla monenlaisia, joten kannattaa etukäteen tutustua ja miettiä millainen on hyvä tuote omalle perheelle. Aurinkovoiteita myydään erilaisissa pakkauksissa (esim. voidetuubi, suihkepullo, puikko, roll on). Osa aurinkovoiteista on vedenkestäviä.

Lapselle kannattaa valita lasten aurinkovoide, koska se on suunniteltu lapsen ihon tarpeet huomioiden eikä siihen ole lisätty turhia aineosia. Aikuinen voi halutessaan käyttää samaa lapselle suunniteltua aurinkovoidetta. Useimmiten lasten aurinkovoiteet eivät sisällä hajusteita.

Aurinkovoiteiden suojausteho

Aurinkovoiteiden suojausteho perustuu suojakertoimeen (SPF = Sun Protection Factor) ja käytettyihin UV-suodattimiin.

Aurinkovoiteen suojakerroin (SPF)

Aurinkovoiteen suojakerroin ilmoitetaan SPF-merkinnällä, joka kertoo montako kertaa pidempään auringossa voi oleskella verrattuna suojaamattomaan ihoon. Esimerkiksi SPF 30 suojakertoimisella voiteella voisi periaatteessa olla auringossa 30 kertaa pitempään kuin ilman voidetta, mutta tämä ei suinkaan ole näin yksinkertainen asia. Älä luota liikaa aurinkovoiteen suojakertoimeen, koska mikään voide ei suojaa täydellisesti haitalliselta UV-säteilyltä. Aurinkosuojatuotteiden korkeimmat suojakertoimet ovat SPF50+ ja SPF30. Lapsille ja herkkäihoisille kannattaa aina valita mahdollisimman korkea suojakerroin.

Aurinkovoiteissa käytetyt suodattimet (filtterit)

Aurinkovoide tarvitsee toimiakseen erilaisia suodattimia, jotka estävät UV-säteilyn haitallisia vaikutuksia. Suodattimet jaetaan vaikutustavan mukaan kemiallisiin ja fysikaalisiin sekä vaikutusspektrin mukaan UVA- ja UVB-suodattimiin. Aurinkovoiteissa käytetyt suodattimet ovat kemiallisia tai fysikaalisia (mineraali). Useimmiten yhdessä aurinkovoiteessa on käytetty eri tyylisiä suodattimia, jotta saadaan koko UV-alueen (UVA ja UVB) kattava suojausteho.

Kemiallinen suodatin imee itseensä UV-säteilyä ja muuttaa sen lämmöksi. Fysikaalinen suodatin heijastaa UV-säteet pois iholta. Fysikaalisia filttereitä sanotaan myös mineraalisuodattimiksi, koska ne koostuvat mineraalipartikkeleista (esim. sinkkioksidi tai titaanidioksidi).

Jotkut ihmiset ovat huolissaan aurinkovoiteiden sisältämistä kemiallista suodattimista. Esimerkiksi La Roche-Posayn internetsivuilla kerrotaan, että heidän aurinkovoiteiden sisältämille suodattimille on tehty laajat turvallisuusarvioinnit ja ne on todettu lapsille turvallisiksi. Joten lasten aurinkovoiteita voi käyttää turvallisin mielin eikä niiden käyttämistä kannata liikaa pelätä. Jos kemiallisen suodattimen sisältävää aurinkovoidetta ei halua käyttää, löytyy myös pelkän fysikaalisen suodattimen sisältäviä aurinkovoiteita.

Aurinkovoiteen levittäminen

Aurinkovoide kuuluu levittää noin puoli tuntia ennen aurinkoon menemistä. Pelkästään fysikaalisen suodattimen sisältämän aurinkovoiteen teho alkaa heti levittämisen jälkeen. Tällaisen voiteen levittäminen voi kuitenkin olla sottaista, koska iho yleensä jää valkoiseksi voiteen levittämisen jälkeen. Joten siistimpää on laittaa nämäkin valmiiksi iholle jo kotona.

Aurinkovoidetta pitää laittaa reilusti, jotta iho saa riittävän suojan. Lapsen iholle levitettävä sopiva aurinkovoiteen määrä on suunnilleen ruokalusikallinen. Aurinkovoiteen laittamisessa ei kannata säästellä. Aurinkovoidetta (myös vedenkestävää) pitää lisätä usein, 1-2 tunnin välein ja aina uimisen tai hikoilemisen jälkeen.

Aurinkovoiteen säilyttäminen ja kesto avattuna

Aurinkovoiteen pakkauksessa kerrotaan aika, jonka tuote säilyy avaamisen jälkeen (useimmiten 12 kuukautta). Aurinkovoide kannattaa säilyttää huoneenlämmössä ja pitää poissa suorasta auringonvalosta. Voiteen teho voi heikentyä nopeammin, jos sitä on säilyttänyt pitkään kuumassa paikassa. Uusi voide kannattaa ostaa, jos aurinkovoiteen käyttökelpoisuus mietityttää (esim. paha haju tai muuttunut koostumus). Aurinkovoiteen kanssa ei kannata ottaa turhia riskejä. oille.

Aurinkovoiteita
Kuva: Beate

Aurinkovoidevinkit erilaisiin käyttötilanteisiin

Seuraavaksi on kerrottu hyväksi havaittuja esimerkkituotteita eri käyttötilanteisiin sopien.

1. Aurinkovoide herkälle iholle

La Roche-Posayn aurinkotuotteet ovat ihanteellinen valinta herkälle iholle. Näissä tuotteissa on yhdistelty eri tyylisiä suodattimia, jotta voiteelle saadaan hyvä teho. Suodattimet ja muut aineosat ovat tarkasti tutkittuja ja turvalliseksi todettuja. Ihotautilääkärit suosittelevat La Roche-Posayn tuotteita. Nämä voiteet levittyvät helposti ja siististi. Molemmat ovat hajusteettomia ja vedenkestäviä.

 1. La Roche-Posay: Anthelios aurinkosuojaemulsio SPF 50+ (Voidetuubi)
 2. La Roche-Posay: Anthelios aurinkosuojasuihke SPF 50+ (Suihkepullo)
2. Aurinkovoide uimaleikkeihin

Vedessä altistutaan myös UV-säteilylle, joten silloinkin voide on erittäin tarpeellinen. Paras aurinkovoide rannalle on vedenkestävä ja helposti lisättävä. Alla on kaksi hyvää vaihtoehtoa, joita voit lisätä suoraan kostealle iholle.

 1. La Roche-Posay: Anthelios Wet Skin Gel Lotion SPF 50+ aurinkovoide
 2. Vichy: Capital Soleil Kids Wet Skin Gel SPF 50+ aurinkovoide
3. Pelkän fysikaalisen suodattimen sisältävä aurinkovoide

Jos haluat aurinkovoiteen, jossa on pelkästään fysikaalinen suoja (mineraalisuoja).

Kokeile esimerkiksi: Aco Sun Kids Sensitive Cream SPF 30 (sopii 6 kuukauden iästä alkaen)

4. Aurinkovoide vauvalle

Vaikka ensisijainen suositus on pitää vauva poissa suorasta auringonpaisteesta ja suojata vaatteilla, hatulla ja aurinkolaseilla, on saatavilla myös vauvoille suunniteltuja aurinkovoiteita.

Kokeile esimerkiksi: La Roche-Posayn Anthelios Baby aurinkosuojavoide vauvoille SPF 50+ (sopii yli 6 kuukauden ikäisille)

5. Aurinkovoidepuikko

Aurinkovoidepuikko kulkee helposti mukana menossa. Sillä saa helposti lisättyä aurinkovoidetta helposti palaville alueille kuten nenänpäähän, korvalehtiin ja huuliin.

Kokeile esimerkiksi: Aco Sun Kids Aurinkopuikko SPF 50

6. Edullinen aurinkovoidesarja

Jos haluat ostaa edullisen aurinkovoiteen, suosittelen katsomaan apteekista Aco-merkkisiä aurinkovoiteita. Itse suosittelen apteekissa myytäviä tuotteita, koska tiedän että niiden sisältämät aineosat ovat tarkkaan mietittyjä ja testattuja. Jos rahat ovat tiukassa, niin edullisen aurinkovoiteen voi ostaa myös ruokakaupasta. Tärkeää on ostaa ja käyttää joku aurinkovoide, kun jättää iho kokonaan suojaamatta.  

Suojaudu auringolta ja nauti kesästä

Hyvän aurinkovoiteen hankinta kannattaa. Vaikka suojautuisit hyvin auringolta, älä oleskele kerralla liian pitkään auringossa, koska mikään aurinkovoide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Mitä pidempään olet auringossa, sitä enemmän iho altistuu UV-säteilylle. Muista pitää siis maltti mukana auringossa. Pese aurinkovoide pois iholta auringossa oleskelun jälkeen, jotta voidetta ei kerry iholle. Suojaudu auringolta ja nauti kesästä! 😊

Lähteet:

Duodecim: Auringonsuojavoiteiden salat

La Roche-Posay: Alle 3-vuotiaiden lasten ei pitäisi olla auringonpaisteessa suojatta

Ilmatieteen laitos: UV-indeksin ennuste

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

  Array
(
  [0] => thumbnail
  [1] => medium
  [2] => medium_large
  [3] => large
  [4] => 1536x1536
  [5] => 2048x2048
  [6] => vp_sm
  [7] => vp_md
  [8] => vp_lg
  [9] => vp_xl
  [10] => vp_sm_popup
  [11] => vp_md_popup
  [12] => vp_xl_popup
)