Tutkimus paljastaa: Paljasjaloin kävely suositeltavaa jo lapsuudesta lähtien

Tutkimus paljastaa: Paljasjaloin kävely suositeltavaa jo lapsuudesta lähtien
Kuva: Jessica Shaevitz

Teksti: Anna-Leena

Paljasjaloin kävely voi olla jaloille parempi kuin kenkien käyttö, huolimatta siitä, että ilman kenkiä kävely saa aikaan kovettumia jalkapohjiin, osoittaa tutkimus.

Jalkapohjiin muodostuvia kovettumia ei kannata pelätä, sillä niillä on tehtävänsä: ne muodostuvat suojaamaan jalkapohjia, kertoo Nature-tiedelehdessä julkaistu tutkimus.  Jalkapohjan iho reagoi muutamassa viikossa saamiinsa ärsykkeisiin paksuuntumalla. 

Kengät jalassa kävellessä kenkien paksut pohjat vaimentavat jalkapohjan tuntoherkkyyttä kun taas paljasjaloin kävellessä jalkapohjan tuhannet hermopäätteet välittävät aivoille viestejä alustan muodoista. Tämä voi tutkimuksen mukaan parantaa tasapainoa, voimistaa jalkojen lihaksia ja parantaa hermoyhteyksiä jalkojen ja aivojen välillä. Paljasjaloin kävelyä tutkijat suosittelevat jo lapsuudesta lähtien:

– Lasten hermoyhteyksien kehittymisen kannalta ruohikolla paljain jaloin kävely on erityisen suositeltavaa, sanoo professori Thomas Milani.

Kuva: Michał Parzuchowski

Tutkijat ovat huomanneet muun muassa, että kengillä kävely toi enemmän painetta nivelille verrattuna paljasjaloin kävelijöihin. Sillä voi tutkijoiden mukaan olla terveysvaikutuksia polviin ja lonkkiin.

Myös Terveyskirjasto.fi:n artikkelin mukaan paljasjalkakävelyllä on lukuisia terveyshyötyjä: ilman kenkiä kävellessä nivelten joustavuus lisääntyy, jolloin polvi-, lonkka- ja selkäkivut vähenevät. Myös jalkojen hikoilu vähenee, eikä jalkoihin kehity hiertymiä ja rakkoja. Lisäksi jalkaterien alueella olevien ihotautien oireet lievenevät.

Tohtori Lynn Staheli, Ortopedian johtaja Seatlen lastensairaalassa on todennut, että lapset jotka kulkevat paljon paljain jaloin, omaavat terveellisimmät jalat. Vaikka paljasjaloin kävely onkin suositeltavaa, se ei ole aina mahdollista. länsimaissa lasten on käytettävä kenkiä suojautuakseen liialliselta kuumuudelta tai kylmyydeltä, lasisiruilta ja lialta. Kengän tehtävä on suojata jalkoja, mutta kenkiä valitessa olisi hyvä muistaa, että niiden tulisi mahdollistaa jalan luonnollinen liike: mitä lähempänä kenkän ominaisuudet ovat paljasjalkaisuutta, sitä parempi. Suositusten mukaan lapsen kengän on hyvä olla tasapohjainen, kiertolöysä ja varvastilaltaan hyvä.

Mitä ajatuksia tutkimus herätti? Kävelläänkö teillä paljaisjaloin?

Lähteet: lltalehti.fi/terveysuutiset

iltalehti.fi

Feelmax.com


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.