Ihmetystä herättänyt video äidistä, joka tarjoaa lapsellensa kiviä ja keppejä imeskeltäväksi leviää netissä: “En pelkää bakteereja. Luotan luontoon ja vauvaani”

Ihmetystä herättänyt video äidistä, joka tarjoaa lapsellensa kiviä ja keppejä imeskeltäväksi leviää netissä: “En pelkää bakteereja. Luotan luontoon ja vauvaani”
Kuva:Meghan Holms

Teksti: Anna-Leena

Vauva tutustuu maailmaan kokeilemalla kaikkea suullaan. Kun esine on lapsen suussa, hän sekä koskettaa, maistaa että haistaa sitä yhdellä kertaa. Lapsen suu on herkkä kosketukselle, joten halutessaan tietää miltä esine tuntuu tai maistuu, lapsi työntää sen suuhunsa. Mitä enemmän lapsi saa tutkia ympäristöään aistiensa avulla, sitä enemmän hän oppii. On tärkeää antaa lapsen kokeilla maailmaa haistamalla, maistamalla ja koskettamalla sitä.

Netissä leviävä jo yli 12 miljoona katselukertaa kerännyt video Arizonalaisäidistä, joka kannustaa lastansa syömään hiekkaa, kiviä ja keppejä on kuitenkin herättänyt hämmennystä katselijoissa. Myös äidin argumentit ovat herättäneet huomiota. “En pelkää bakteereita. Päinvastoin, toivotan ne tervetulleiksi. Luotan luontoon ja vauvaani. Ei ole sattumaa, että imeväisikäisillä on luonnostaan tällainen vaisto”, hän kommentoi. 

Ihmetystä herättäneellä videolla näkyy, kuinka vauva nuolee muun muassa supermarketin ostoskärryä, kiviä, syö hiekkaa ja ruohoa leikkipuistossa sekä imeskelee joessa uitettuja keppejä. 

Vaikka video on herättänyt monissa kauhistusta, Helsingin yliopiston Elintarvikemikrobiologian professori Per Saris huomauttaa, että lapsen vastustuskyvyn kehittyminen riippuu paljon siitä, mistä muualta vauva saa mikrobeja ja minkälaisia mikrobeja lapsi on saanut äidiltään synnytyksen yhteydessä. 

”Immuunipuolustus trimmautuu väärään suuntaan eli kohti allergiaa, jos lapsi saa liian vähän mikrobeja elinvuosiensa alkuvaiheessa”, Saris kertoo. ”Olisi toivottavaa, että lapsi saisi ryömiä maassa, repiä ruohoa, pureskella hiekkaa ja juoda kuravettä. Lisäksi vauvoille voi antaa jo syntymästä alkaen probiootteja”, Saris huomauttaa.

Samaa mieltä on myös Allergialiiton asiantuntijalääkäri Timo Vanto.

”Vauvan kannattaa antaa nuolla kengänpohjia ja muita löytämiään esineitä. Vauvan voi antaa rauhassa tutkia ympäristöään”, Vanto lisää.

Mitä ajatuksia tämä herättää? Saako teillä nuolla keppejä ja kengänpohjia?

Lähteet: 20minutos.es

Vau.fi

Kookas.fi


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.