Sari muutti yksin saareen ja päästi irti: “Tunnistin väsymyksen ja huomasin kaipaavani yksinoloa, lepoa, selkeyttä ja vapautta”

Sari muutti yksin saareen ja päästi irti: “Tunnistin väsymyksen ja huomasin kaipaavani yksinoloa, lepoa, selkeyttä ja vapautta”
Kuva: Darius Bashar

Sari Lapinleimu, 53, päätti kuunnella omaa hyvinvointiaan, kun elämä oli jo päästänyt irti ruuhkavuosista. Muutto Helsingistä Utön saarelle oli lopulta yllättävän helppo, vaikka mukana oli paljon luopumista rakkaista tavaroista ja tutuista rutiineista.

Ajatus suureen muutokseen syntyi eron myötä. Sarin lapset olivat löytäneet jo omat elämänsä, sekä Sarin kaupunkiasunnon vuokrasopimus oli päättymässä. Myös määräaikaisen työn loppu häämötti, sekä vuosia mukana kulkenut koiravanhus oli lähtenyt taivaaseen. Sarin vanha autokin hajosi, ja hän huomasi pärjäävänsä ilman ajoneuvoa paremmin mitä uskoikaan. Irtipäästämisen ja luopumisen tuoma hyvä tunne houkutti Saria suurempaan muutokseen.

Irroittautuminen vanhasta arjesta ja tutusta ympäristöstä – mitä nyt?

Sari kertoo huomanneensa pohtivansa yhä useammin, miksi edes yritti työllään ansaita enemmän pitääkseen kiinni nykyisista suurista menoista. Nainen halusi kokeilla, miltä tuntuu tehdä töitä elääkseen eikä elää tehdäkseen töitä. Sarin muuton Utön saarelle mahdollisti myös pääosin etänä tehtävät työt.

Loppuelämän ratkaisuja miettii monet muutkin

Pari- ja seksuaaliterapeutti Marjo Ehn, kertoo muutosten perustuvan elämänkaaripsykologiaan ja on osaksi selitettävissä myös parisuhdenäkökulmasta. Hänen mukaansa ihminen elää kolme parisuhdetta, jotka voivat toteutua yhtä hyvin yhden kumppanin, kuin useampien eri kumppaneiden kanssa. Isoja ratkaisut kuuluvat yleensä siirtymävaiheeseen.

Ernin mukaan ensimmäinen vaihe on suuresta rakastumisesta kumpuava seksuaalinen vaihe. Toiseen vaiheeseen liittyy perheen perustaminen, ja kolmannessa vaiheessa pohditaan, kuka on lopulta jakamassa elämää, ja kenen kanssa haluaa kuolla.

Vaihdevuosien muuttuva hormonitoiminta vahvistaa osaltaan itsensä etsimistä. Muutokset voivat liittyä esimerkiksi uraan, uuteen parisuhteeseen, eroon, asuinpaikan muutokseen tai uuteen elämäntyyliin. Sarin mukaan viimeisinä vuosina oman elämän muutosten etsiminen on käynyt ihan raskaasta työstä.

Vapauteen kuuluu myös pitkästyminen ja yksinäisyys

Muutto pääkaupunkiseudulta Utön saareen juuri Uudenmaan koronasulun ensimmäisenä päivänä, oli Sarin mukaan ahdistavaa ja jännittävää. Rajan ylittäminen muutto mielessä oli jo itsessään mielenkiintoista, mutta enemmän hän jännitti uuden asuinpaikan suhtautumista.

Ensimmäiset kaksi viikkoa vapaaehtoisessa karanteenissa viettänyt Sari pysyi poissa kaupasta ja muiden ihmisten läheltä. Vaikka Sari asui elämänsä ensimmäistä kertaa yksin, hän nautti uudenlaisesta vapaudesta, johon kuuluu myös pitkästyminen ja yksinäisyys.

Näkisitkö itsesi tulevaisuudessa tekemässä yhtä rohkeita muutoksia ja isoja luopumisia?

Lähde: Meillä Kotona

Lue myös:

Mitä kaikkea ehtisinkään, jos en leikkaisi nurmikkoa?

Kun aivot huutaa tyhjyyttä

Näin äitiys muuttuu iän – ja lasten – myötä


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.