Sari muutti yksin saareen ja päästi irti: “Tunnistin väsymyksen ja huomasin kaipaavani yksinoloa, lepoa, selkeyttä ja vapautta”

Sari muutti yksin saareen ja päästi irti: “Tunnistin väsymyksen ja huomasin kaipaavani yksinoloa, lepoa, selkeyttä ja vapautta”
Kuva: Darius Bashar

Sari Lapinleimu, 53, päätti kuunnella omaa hyvinvointiaan, kun elämä oli jo päästänyt irti ruuhkavuosista. Muutto Helsingistä Utön saarelle oli lopulta yllättävän helppo, vaikka mukana oli paljon luopumista rakkaista tavaroista ja tutuista rutiineista.

Ajatus suureen muutokseen syntyi eron myötä. Sarin lapset olivat löytäneet jo omat polkunsa elämässä, sekä kaupunkiasunnon vuokrasopimus oli päättymässä. Myös määräaikaisen työn loppu häämötti, sekä vuosia mukana kulkenut koiravanhus oli päässyt jo pilven reunalle. Sarin vanha autokin hajosi, ja hän huomasi pärjäävänsä ilman ajoneuvoa paremmin mitä uskoikaan. Irtipäästämisen ja luopumisen tuoma hyvä tunne houkutti Saria suurempaan muutokseen.

Irtiotto turvallisesta ympäristöstä, tutusta elämäntavasta sekä vuosikymmenten kuluessa vakiintuneista rooleista. Mitä minä olin ja halusin nyt?

Sari kertoo miettineensä yhä useammin, miksi edes yritti työllään ansaita enemmän pitääkseen kiinni kalliista asuinpaikasta ja nykyisistä menoista. Nainen halusi kokeilla, miltä tuntuu tehdä töitä elääkseen eikä elää tehdäkseen töitä. Sarin muuton Utön saarelle mahdollisti myös pääosin etänä tehtävät työt.

Loppuelämän ratkaisuja tuumailee tutkitusti yksi sun toinen keski-ikäinen nainen

Pari- ja seksuaaliterapeutti Marjo Ehn, kertoo ilmiön pohjautuvan elämänkaaripsykologiaan ja on osaksi selitettävissä parisuhdenäkökulmasta. Hänen mukaansa ihminen elää kolme parisuhdetta, jotka voivat toteutua yhtä hyvin yhden kumppanin, kuin useampien eri kumppaneiden kanssa. Isoja ratkaisuja tehdään usein samalla, kun siirrytään seuraavaan vaiheeseen.

Ensimmäinen vaihe on väkevästä rakastumisesta kumpuava seksuaalinen parisuhde. Toiseen, yhteiskunnalliseen vaiheeseen liittyy perheen perustaminen, ja kolmannessa vaiheessa pohditaan, kenen kanssa halutaan elää ja kuolla, hän toteaa Meidän Kotona artikkelissa. Myös vaihdevuosiin liittyvät hormonitoiminnan muutokset vahvistavat itsensä etsimisen ja vapauksien ottamista. Muutokset voivat liittyä esimerkiksi uuden harrastuksen aloittamiseen tai vanhan elvyttämiseen, ammatinvaihtoon, eroon, uuteen rakkauteen – tai muuttoon. Sarin mukaan viimeisinä vuosina oman elämän ja polun etsintä oli ollut niin intensiivistä, että se oli käynyt melkeinpä työstä.

“Vaikka nautin tästä uudenlaisesta vapaudesta, olen saanut tutustua myös pitkästymisen ja yksinäisyyden tunteisiin”

Muutto pääkaupunkiseudulta Utön saareen juuri Uudenmaan koronasulun ensimmäisenä päivänä, oli Sarin mukaan kuumottavaa. Jännitin rajan yli pääsemistä, mutta ennen kaikkea muiden saarelaisten suhtautumista. Pysyttelin kaksi ensimmäistä viikkoa vapaaehtoisessa karanteenissa, poissa kaupasta ja muiden ihmisten lähettyviltä. Lisäksi asuin nyt ensimmäistä kertaa kahteenkymmeneen vuoteen yksin. Vaikka nautin tästä uudenlaisesta vapaudesta, olen saanut tutustua myös pitkästymisen ja yksinäisyyden tunteisiin.

Näkisitkö itsesi tulevaisuudessa tekemässä yhtä rohkeita muutoksia ja isoja luopumisia?

Lähde: Meillä Kotona

Lue myös:

Mitä kaikkea ehtisinkään, jos en leikkaisi nurmikkoa?

Kun aivot huutaa tyhjyyttä

Näin äitiys muuttuu iän – ja lasten – myötä

Ruuhkavuodet toimitus

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *