Tuleeko tytölle vai pojalle? – Eli onko lastenvaatteilla sukupuoli

Tuleeko tytölle vai pojalle? – Eli onko lastenvaatteilla sukupuoli
Kuva: Unsplah - Jordan Nix

Teksti: Veera

Lastenvaatehyllyt ja verkkokaupat on usein lajiteltu poikien ja tyttöjen vaatteisiin, joskus mukana on “unisex-osasto”. Onko vaatteiden sukupuolittaminen tarpeellista, vai voisiko vaatteet olla jaoteltu eri tavoilla, esimerkiksi värin mukaan?

Näpyttelen Facebookin lastenvaatekirppikselle ostoilmoitusta: “Ostetaan 74cm kokoisia bodyjä, mieluiten yksivärisiä”. Bing! Vastaus. “Tuleeko tytölle vai pojalle?”. Vastaan mahdollisimman ystävällisesti, että jos tarjoaisit kuvan kanssa niin sanon sitten onko mieluisia. Seuraava vastaaja kysyy onko tytön vaatteille tarvetta, että kannattaako niitä tarjota. Vastaan että kannattaa.

Tekisi mieli selitellä ja kertoa että meillä tykätään kaikista väreistä, sukupuolella ei ole väliä. Olen kuitenkin todennut selittelyn vain vahvistavan näitä stereotypioita, joten jätän sen väliin. Koen myös, että minun ei tarvitse kertoa lasteni sukupuolta ventovieraalle jos en halua. Siksipä kuvailen mahdollisimman tarkasti, minkälaisia vaatteita toivon. Pienten lasten kehoissa kun ei ole suuria eroja sukupuolesta riippumatta.

Minusta on täysin hyväksyttävää, jos joku haluaa pukea poikalapsensa sinisiin vaatteisiin ja tyttölapsensa pinkkeihin. Ihan yhtä hyväksyttävää se on myös toisin päin. En kuitenkaan pidä siitä, että minun oletetaan pukevan lapseni tietynlaisiin vaatteisiin hänen biologisen sukupuolensa vuoksi. Tai että vaaleanpunainen paita on tyttöjen paita, kun paidan tai vartalon malli ei eroa pienillä lapsilla mitenkään.

Vaatteiden (värien, lelujen, KAIKEN) luokittelu sukupuolen mukaan on ongelmallista useasta syystä. Ensimmäinen on se, että ihmisten ajatukset “tyttöjen ja poikien vaatteista” eivät ole identtiset. Siinä voi mennä monta kivaa tavaraa sivu suun, kun joku jättää tarjoamatta ajatellen, että vaate on liian tyttömäinen tai poikamainen. Toinen, edellistä isompi ongelma on stereotypioiden vahvistaminen. Jos sanomme sinistä autopaitaa poikien paidaksi, myös lapsi ja muut ympärillämme olevat ihmiset alkavat kuvitella, että paidan värillä ja kuviolla on joten tekemistä sukupuolen kanssa. Tällöin lapsi voi ajatella, että hänen tarvitsisi pitää tai olla pitämättä tietyistä asioista sukupuolensa vuoksi.

Tiedän kyllä, että lapset luokittelevat itse tavaroita ja värejä sukupuolen mukaan ja voivat olla myös hyvin tarkkoja siitä että vaatteet eivät ole vaikkapa liian tyttömäisiä. Itse kuitenkin uskon siihen, etteivät lapset näitä ajatuksia keksi itse, vaan ne tulevat ympäröivästä maailmasta. Siispä jokainen lasten kanssa toimiva aikuinen voi vaikuttaa sukupuolisteretypioiden hälventämiseen.

Jospa siis seuraavan kerran nettikirppikselle ilmoitusta näpytellessäsi, et ilmoittaisikaan punaisten huopikkaiden olevan tyttöjen, vaan kertoisitkin vain niiden olevan punaiset? Jalkaanhan ne kuitenkin laitetaan, eikö vaan?

Helpottaako tai vaikeuttaako vaatteen “sukupuolen” ilmoittaminen ostoksiasi? Onko se pienten lasten vaatteissa tarpeellista? Kerro kommenteissa!

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Ota haltuun opas moderniin seksuaalikasvatukseen

Poikamme leikkii tyttöjen leluilla

Oletuksia perheestämme – juttusarja, osa 1: “Kai seuraavaksi on jo tytön vuoro?”


Ruuhkavuodet suosittelee

Veera

Olen oululainen monikkoäiti, varhaiskasvatuksen opettaja, krooninen innostuja ja oman elämäni projektipäällikkö. Harrastan haaveilua, tanssia ja listojen kirjoittamista. Lisäksi tykkään leipoa, virkata ja katsoa samoja sarjoja uudestaan ja uudestaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.