Tuore vanhempi: muista nämä 5 neuvoa

Tuore vanhempi: muista nämä 5 neuvoa
Kuva:Sergiu Vălenaș

Teksti: Anna-Leena

Vanhemmuus tuntuu monelle olevan asia, jota saa avoimesti kommentoida ja arvostella. “Taasko se syö?” “Ei kannattaisi pitää sitä liikaa sylissä ettei se totu siihen” “Kyllä meillä jo tuon ikäisenä…”. Tuore vanhempi saattaa hämmentyä tai ahdistua ristiriitaisista viesteistä ja “hyvää tarkoittavista” kommenteista. Muista, että kukaan ei tunne lastasi paremmin kuin sinä. 

Lue seuraavat 5 lempeää ohjettta vanhemmille ja kerro minkälaisia neuvoja sinä olet saanut.

1. Se kuinka ruokit lapsesi ei kuulu kenellekään muulle

Vaikka imetys on luonnollinen tapa ruokkia lasta, myös imetyksen kanssa voi tulla ongelmia. Ota selvää imetyksestä jo ennen lapsen syntymää. Jos ongelmia ilmenee, hanki apua mahdollisimman pian ja aina luotettavista lähteistä, kuten Imetyksen Tuki RY:stä. Muista kuitenkin, että imetys ei ole hyvän äitiyden mitta. Moneen ongelmaan löytyy halutessasi apua, mutta jos imetys ei tunnu hyvältä, ei siitä tarvitse tuntea huonoa omaatuntoa: voit antaa korviketta hyvin mielin. Myöskään se, kuinka kauan haluat imettää ei kuulu kenellekään muulle. Tee niin kuin teille sopii parhaiten. 

2. Kerro, jos pelottaa

On hyvin normaalia, että odottavaa äitiä pelottaa tai jännittää. Jos synnytys tai tulevaisuus vauvan kanssa huolestuttaa, puhu peloista ja pyydä aika pelkopolille. Älä jää pelkojesi kanssa yksin.

3. Huono äiti -fiilikseltä on vaikea välttyä

Vanhemmuus on asia, josta jokainen haluaisi suoriutua kunnialla. Jokainen vanhempi kuitenkin kokee jossain välissä vanhemmuutta “Huono äiti -fiiliksen” lievempänä tai vahvempana. Älä säikähdä vaan muista, että sinä riität omana itsenäsi. Jos joskus tuntuu siltä ettet riitä, älä epäröi hakea apua. Ole itsellesi armollinen.

4. Kuuntele neuvoja, mutta ennen kaikkea luota omiin vaistoihisi

Koska jokainen vauva ja perhe ovat erilaisia, parhaatkaan neuvot eivät toimi joka perheessä. Luottakaa vaistoonne. Muista, että vanhemmat tuntevat oman vauvansa paremmin kuin kukaan muu. Muista myös, että sama pätee muihin vanhempiin: se mikä toimi sinulla, ei välttämättä toimi toisella. 

5. Muista levätä – tai olla lepäämättä

Monesti tuoreita äitejä neuvotaan nukkumaan silloin, kun vauvakin nukkuu. Jos koet olevasi väsynyt vauvan päiväuniaikaan, unohda kaikki muu ja yritä levätä edes hetki. Jos kuitenkin haluat käyttää lepohetken sohvalla makaamiseen ja somen selailuun tai vaikka ruoanlaittoon, tee se. Kuuntele itseäsi ja kehoasi. 

Minkä näistä neuvoista sinä antaisit tuoreelle äidille?

Lähde: Vau.fi


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.