Uusien Pride-legojen suunnittelija: “Olin aika epämiehekäs ja aikuiset jatkuvasti kertoivat minulle, millä minun pitäisi tai ei pitäisi leikkiä”

Uusien Pride-legojen suunnittelija: “Olin aika epämiehekäs ja aikuiset jatkuvasti kertoivat minulle, millä minun pitäisi tai ei pitäisi leikkiä”
Kuva: Vlad Hilitanu

Lego lanseerasi Pride-legot, jolla juhlistetaan alkavaa Pride-kuukautta. Suunnittelija Matthew Ashton kertoo, että sarja on tarkoitettu aivan kaikille.

Pride-kuukauden aluksi julkaistu “Everyone is Awesome, jokainen on mahtava“- Legot koostuvat 11 Lego-figuurista sateenkaaren väreissä, sateenkaaritaustalla, uutisoi IL.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun julkaisemme tuotteen, joka todella juhlistaa Lego-fanien moninaisuutta ja LGBTQIA+-yhteisöä. Legot ovat tarkoitettu aivan kaikille, ja halusimme varmistaa, että kaikki tietävät sen, kertoo suunnittelija Matthew Ashton Legon omassa haastattelussa.

Matthew Ashton suunnitteli sarjan omaksi ilokseen ja olisi itse tarvinnut sen nuorena

Ashton vietti itse lapsuutensa 1980-luvulla, eikä silloin ollut kenelläkään helppoa olla homo. Erityisesti Aids-kriisi löi negatiivisen leiman seksuaalivähemmistöille ja teki ajasta Ashtonille pelottavaa, kertoo IL.

– Olin aika epämiehekäs, ja aikuiset jatkuvasti kertoivat minulle, millä minun pitäisi tai ei pitäisi leikkiä. Että minun tulisi käyttäytyä kuin ”oikea poika”.

Matthewin mukaan jos kyseinen sarja olisi ollut olemassa silloin, kun hän kertoi avoimesti olevansa homo, olisi ollut helpompi olla.

Aiemmin Legon sarjat kuumensivat tunteita, kun legot olivat eritelty tarkkaan tytöille ja pojille

Legojen nerokas idea perustuu rajattomille mahdollisuuksille. Palikat ovat pitkäaikaisia, niillä on jälleenmyyntiarvoa, sekä lapset vaan yksinkertaisesti rakastavat luoda uusia rakennelmia ja kokonaisuuksia miljoonista pienestä osista.

Aiemmin yritys oli kritiikin alla, koska Legot eroteltiin räikeästi vain tyttöjen ja poikien legoiksi. Tyttöjen Legot kuumensivat tunteita siksi, ettei esimerkiksi hahmoista löytynyt naispuolista palomiestä, tai poliisia. Poikien legoista ei löytynyt samoja kotileikkimahdollisuuksia, kuin tyttöjen Friends- sarjasta.

Maailma haluaa sukupuolineutraalimmaksi: mutta mitä tekee lelujätti LEGO?

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä artikkelit:

Lapsille annetaan yhä enemmän sukupuolineutraaleja nimiä: Eeri, Tuisku, Ruu, Ilo

10 lastenkirjaa perheiden monimuotoisuudesta

Kun lapsi korjaa sukupuolensa: Riitta, 61, hyvästeli tyttärensä ja sai pojan


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus