Harrasta vauvan kanssa – koronasta huolimatta

Harrasta vauvan kanssa – koronasta huolimatta
Kuva: Lubomirkin

Teksti: Heini

Korona tuli ja pilasi monen vanhemman suunnitelmat vauvavuodelle. Suunnitelmissa on ollut vauvaharrastuksia ja vauvaryhmissä käyntiä. Mielikuvissa on siintänyt rauhalliset kahvitteluhetket lempikahvia siemmaillen, vauvan nukkuessa päiväuniaan. Tai lounaat äitiystävän kanssa. Vaan mitä vielä. Kaikki on peruttu, siirretty ja kiinni. Missään ei uskalla eikä kehtaa hyvällä omalla tunnolla olla, varsinkaan pienen vauvan kanssa. Koko vauvavuosi on pilalla. Vai onko? Tässä muutama vinkki vauvan kanssa harrastamiseen kotona.

  1. Vauvajumppa. Jumppaamisesta vauvan kanssa hyötyvät molemmat, niin vauva kuin vanhempikin. Vanhempi pääsee liikkumaan, kunto kasvaa ja energiatasot kohenevat. Vauva pääsee mukaan vanhemman tekemiseen. Hän saa huomiota ja läheisyyttä. Hänen liikeaistinsa kehittyy. Kiintymyssuhde vanhempaan syvenee. Jumppaharrastus kotona on edullinen. Et tarvitse välineitä, oman kehon paino ja vauvan tuoma lisäpaino riittävät.
  2. Vauvan värikylpy. Ihanaa sotkemista luvan kanssa! Värikylpy stimuloi useita vauvan aisteja. Se on tutustumista väreihin, lämpötiloihin ja erilaisiin tuntuihin. Se on vuorovaikutusta vanhemman kanssa. Ja mikä parasta, taiteiluun käytettävät “maalit” voi huoletta laittaa suuhun. Lopputuloksesta voi ottaa valokuvan ja teettää kuvasta vaikkapa taulun muistoksi!
  3. Kotimuskari. Musisointi kotona voi olla hyvinkin spontaania tai sitten voit suunnitella ja järjestää vauvalle monipuolisen muskarituokion. Sisällytä tuokioon kehonosa-laulu, liikunnallinen laululeikki, rytmikästä soittamista, paljon toistoa sisältävä laulu ja loppuun rauhallinen laulu ja lopetuslaulu. Jos sinulla ei ole soittimia, voit käyttää vaikka kattilaa ja kauhaa rummuttamiseen. Havainnollista laulun sanoja pehmoleluilla ja hivele vauvan ihoa höyhenillä rauhallisen laulun aikana. Muskari on parhaimmillaan paljon muutakin kuin pelkkää musiikkia.
  4. Erilaiset hieronnat. Satuhieronta, loruhieronta, vatsahieronta, vauvahieronta. On olemassa kirjoja ja netin ihmeellinen maailma, joista löydät apuja ja vinkkejä erilaisiin vauvan kanssa tehtäviin hierontoihin. Hieronta on vuorovaikutusta ja rentoutumista. Vauva ei saa olla liian väsynyt, nälkäinen tai liian kylläinen. Huomaat kyllä jos ei ole oikea aika hierontatuokioon.
  5. Lukeminen. Haali itsellesi pino vauvakirjoja ja lukekaa niitä yhä uudelleen ja uudelleen, aina omaan kyllästymiseesi saakka. Ja lue aina yhtä innokkaasti. Aivan kuin sinulla ei olisi harmainta aavistustakaan, miten kirjan lopussa käy.
  6. Ulkoilu. Ulkoilu on aina hyvä tekemisen vaihtoehto. Näin kesän kynnyksellä etenkin, kun ei tarvitse pukea miljoonaa kerrosta päälle. Vauvat kun eivät tunnetusti erityisemmin pidä pukemisesta…. Ulkoillessa vauvan ei tarvitse olla passiivinen vaunuissa tai rattaissa makoilija vaan nosta hänet ulos kulkupelistä tutkimaan maailmaa. Ja hei, kerää muutkin tutut vauvat ja taaperot vanhempineen koolle ja pitäkää ihana aurinkoinen pienten ikioma piknik.

Miten sinä olet viettänyt aikaa vauvasi kanssa korona-aikana?

Lue vinkit värikylpyyn, kotimuskariin ja vauvapiknik-eväisiin täältä:


Ruuhkavuodet suosittelee

Heini

Olen keski-ikää lähestyvä mukamas ikinuori. Entinen maailmanmatkaaja ja nykyinen kotihiiri, jonka reissujalkaa kuitenkin aina vipattaa. Kerrostaloasuja, joka haaveilee omasta takasta, puulla lämmitettävästä saunasta ja isosta pihasta. Ikuinen stressaaja, jolle metsä, retkeily ja hygge ovat elinehtoja. Tykkään terveellisistä elämäntavoista, mutta sorrun aina herkutteluun. Mietin yhä, mitä teen isona. Ja kyllä, rakentelen mielelläni legoilla silloin, kun lapset nukkuvat. Kotonani häärää itseni lisäksi avomies ja vauhdikas vauvataapero-combo, joka on hurjaa vauhtia kasvamassa pikkulapsicomboksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.