Oletko perfektionisti? Ole varovainen miten toimit lapsen kanssa

Oletko perfektionisti? Ole varovainen miten toimit lapsen kanssa
Kuva: Timothy Eberly

Värityskuva levisi vähän viivojen ulkopuolelle. Lapsi rytistää paperin ja heittää sen roskiin, koska se ei ollut täydellinen. Kuulostaako tutulta? Lapset voivat olla perfektionisteja niin hyvässä kuin pahassa. Nämä vinkit on hyvä ottaa haltuun varsinkin, jos itsellä on taipumusta samaan.

Jonkun lapsen täydellisyyden tavoittelua ohjaa ulkoiset asiat ja ympäristö. Ulkoisesti perfektionistit haluavat läheisten ihmisten arvostavan ja hyväksyvän heidät. Nämä lapset haluavat vastata toisten ihmisten odotuksiin. He pelkäävät esimerkiksi opettajan palautetta, tai sitä, että tuottavat pettymyksen omille vanhemmilleen. 

Sisäisesti motivoituneet perfektionistit kokevat tarpeen tehdä parhaansa. Heillä voi olla ajatus, etteivät ole tarpeeksi hyviä mihinkään elleivät suoriudu annetuista tehtävistä täydellisesti.

Perfektionismilla on hyvät ja huonot puolet

Kirjoittaja Cynthia Tobiaksen tekemän julkaisun mukaan, perfektionismilla on hyvät ja huonot puolensa. Julkaisussa Bringing Out the Best in Child kerrotaan, että lapsen jatkuva pyrkimys huippuosaamiseen on lapsesta joko kivaa tai sitten ei. Suurimpana haittapuolena lapsen perfektionismissa on se, että hän ei osaa säädellä itseään, eikä koe että olisi koskaan tarpeeksi hyvä. Nämä lapset menettävät paljon onnistumisen kokemuksia.

Vanhemmat saattavat vahingossa kannustaa täydellisyyden tavoitteluun tajuamatta sitä itse

Tobiaksen mukaan nuoremmissa lapsissa se näyttäytyy liiallisella suojelulla, jotta lapseen ei koskaan sattuisi, tai hän ei epäonnistuisi missään. Lapset eristetään kaiken sen ulkopuolelle, joissa he saattaisivat olla huonoja, tai häviäjiä. Tobiaksen mukaan kukaan ei voi menestyä kaikessa, eikä epäonnistumisen tunteita voi karsia lapsen elämästä kokonaan pois.

Jos tilanne vaivaa, voi lapsen perfektionismia voi helpottaa erilaisin tavoin. Tärkeää on muistaa, että sitä ei saa tehdä pakottamalla tai nauramalla lapsen tunnollisuudelle

Muista lempeys

Hyväksy lapsi ja ohjaa lempeästi häntä löysäämään otettaan täydellisyydestä. Älä vaadi liikoja, äläkä määritele lasta suoristusten kautta.

Virheistä oppii

Näytä lapselle, että virheet ja epäonnistumiset ovat hyvä juttu, koska silloin asioista oppii seuraavalla kerralla. Kaikkea ei tarvitse aina osata heti, eikä mokaamista tarvitse hävetä. Huono lopputulos on myös tulos.

Eläkää hetkessä

Vältä sanomasta “sitten kun osaat uida paremmin voidaan mennä…” tai “joskus kun opit lukemaan paremmin…” Olisi hyvä keskittyä lapsen tämän hetkisen osaamiseen, eikä luoda lapsen mieleen ajatusta että hän on vielä keskeneräinen.

Joustavaa ja rentoa asennetta

Suunnitelmiin tulee usein erilaisia muutoksia ja muuttujia, joista ei kannata välittää. Opeta lapselle että nyt mummolareissu siirtyi, eikä asialle voi muuta kun keksiä viikonlopuksi jotain muuta kivaa puuhaa.

Kannusta hassutteluun

Spontaani hassuttelu kuuluu jokaisen lapsen lapsuuteen, joten kannusta ja ohjaa lasta heittäytymään leikin vietäväksi. Näytä omalla toiminnallasi mallia, ettei se haittaa jos rakennuspalikoista tehty rakennus sortuu, koska sen voi tehdä uudelleen. Jos huomaat että lapsi stressaa tai ahdistuu, juttele ja kuuntele lapsen ajatuksia.

Epätäydellinen vanhempi antaa tilaa lapselle

Psykologi Nina Pyykkösen mukaan lapsi pitäisi nähdä syvemmin ja kokonaisena juuri sellaisena kun hän on.

– Jos lapsena on hyväksytty sellaisena kuin on, ihmiselle kasvaa terve itsetunto ja syntyy turvallisuuden kokemus: olen riittävän hyvä sellaisena kuin olen. Mikään ulkoinen vastoinkäyminen ei romuta itsetuntoa täydellisesti.

Lue myös:

Oletko hajamielinen vanhempi? Saatat olla erityisen lahjakas luovuudessa, sekä astetta älykkäämpi

Näin lapsi oireilee, kun näkö huononee: tarkkaile näitä merkkejä


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.