Yllättävät asiat mitä raskausaikana saattaa tapahtua: nenä kasvaa, näkö huononee…

Yllättävät asiat mitä raskausaikana saattaa tapahtua: nenä kasvaa, näkö huononee…
Kuva: Cezar Sampaio

Raskausaika aiheuttaa naisen kropassa monia muutoksia, myös sellaisia mistä vähemmän kerrotaan edes neuvolassa. Moni synnyttänyt nainen tuskaileekin muuttuneen kroppansa kanssa ja hakee vertaistukea kaikkialta mistä osaa vain etsiä. Vaikka asioista puhutaan melko avoimesti, voi moni yksityiskohta jäädä silti mainitsematta. Oletko huomannut muutoksia kasvoissasi, tai siinä, että vanhat kengät eivät mahdu jalkaan?

Joistakin raskauden aiheuttamista muutoksista vartalo toipuu ennalleen, mutta osa on pysyviä. Listasimme asiat, joita kehossa tapahtuu raskauden ja imetyksen aikana, joista vähemmän puhutaan missään!

  1. Nenän kasvu

Jotkin naiset huomaavat nenänsä leviävän raskauden aikana. Syynä tähän on hormonit. Varsinkin estrogeeni lisää verenkiertoa kaikkialla, erityisesti limakalvoilla. Siksi nenä saataa näyttää suuremmalta kuin ennen raskautta.

2. Jalka kasvaa

Vanhat kengät eivät suinkaan ole kutistuneet kaapissa, vaan syynä levinneisiin jalkoihin on myös hormonit. Relaksaani-hormoni lisää nivelten liikkuvutta, ja sillä arvellaan olevan vaikutusta myös jalan kasvuun. Lisäksi tutkijan epäivevät, että levinneeseen jalkaa vaikuttaa lisääntynyt paino.

Amerikkalaistutkimuksen mukaan naisen jalka voi kasvaa jopa sentin raskauden aikana. Lowan yliopiston tutkimuksen löydökset kertovat, että raskauden aikana naisen jalkapöydän korkeus laskee, mutta jalan pituus kantapäästä varpaisiin mitattuna voi lisääntyä 2–10 millimetriä.

3. Näkö huononee

Odottavat ja imettävät äidit saattavat kokea silmissään ja näkökyvyssään muutoksia, mutta moni äiti ei tiedä, että nämäkin muutokset voivat johtua raskauden aiheuttamasta hormonitasapainon vaihtelusta. Silmät saattavat myös helpommin kuivua raskauden aikana kyynelnesteen määrän vähentyessä. Myös silmien kyky tarkentaa eri etäisyyksille voi heikentyä. Tämä johtuu nesteen kertymisestä mykiöön.

4. Hiukset kiiltävät ja tuuheutuvat

Hormonien aiheuttamat muutokset voivat olla myös tervetulleita. Raskauden lisäämä estrogeenipitoisuus veressä saa hiukset kasvamaan ennätysnopeasti, ja saada tukan voimaan hyvin.

Lähtet: Hs, Ts, Yle

Lue myös:

Raskaana kesällä? Näin vältät turhat riskit

Raskausvatsan koskettelu: miten raskaana oleva äiti on tuntemattomillekin vapaata riistaa

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *