Päivistä tuli poikansa omaishoitaja synnytyksessä tapahtuneen potilasvahingon takia: “En tajunnut ensin, että siinä kävi niin pahasti”

Päivistä tuli poikansa omaishoitaja synnytyksessä tapahtuneen potilasvahingon takia: “En tajunnut ensin, että siinä kävi niin pahasti”
Kuva: Gaelle Marcel

Päivi Liukkosesta tuli poikansa Elmon omaishoitaja potilasvahingon takia. Vaikeiden aikojen ja avuttoman olon jälkeen hän ei silti tunne katkeruutta. Vaikka raskaimmassa vaiheessa parisuhde jäi jalkoihin ja avioliitto lasten isän kanssa kariutui, pysyy äiti kiitollisena molemmista pojistaan.

Päivi Liukkosen ensimmäisen lapsen odotus oli edennyt normaalisti ja lasketun ajan aikoihin hän hakeutui vuonna 2005 Mikkelin keskussairaalaan. Synnytys käynnistettiin, mutta mitään ei tuntunut tapahtuvan. Sitten synnytys alkoi edetä niin rajulla vauhdilla, että lapsi ei ehtinyt normaalisti laskeutumaan lantioon. Laskeutuminen tapahtuu normaalisti joko muutamaa viikkoa tai muutamaa tuntia ennen synnytystä.

Ensimmäisistä hetkistä vastasyntyneen pojan kanssa Päivi muistaa kätilön hätääntymisen

Päivystävä lääkäri oli kotonaan eikä kätilö soittanut tätä ajoissa paikalle yöaikaan. Lopulta Päiville tehtiin hätäsektio, jonka johdosta poika syntyi elottomana. Elvytyksen ansiosta lapsi saatiin henkiin, mutta jotain peruuttamatonta oli ehtinyt tapahtua. Lapsen aivot kärsivät pahasta hapenpuutteesta. Lääkärin sanat heräämössä jäivät soimaan Päivin päähän.

”Mie en voinut tehdä enempää.”

Se oli aika jalat alta vievä asia. En tajunnut ensin, että siinä kävi niin pahasti

Kun Päivi yritti imettää vastasyntynyttä poikaansa, ei vauva osannut imeä. Äidille hiipi ajatus siitä, ettei lapsella ole kaikki kunnossa. Äidin aavistusta vahvisti se, että vastasyntynyt Elmo-poika jäykisteli vartaloaan taaksepäin kaarelle.

Elmo vietti sairaalassa elämänsä ensimmäiset kolme kuukautta tutkimuksissa. Vatsaan laitettiin peq-neppari, jonka avulla vauva sai ravintonsa, sillä hän ei pystynyt imemään itse. Ruoka ei pysynyt sisällä vaan suurin osa tuli ulos ruokailun päätyttyä refluksin takia eikä painokaan ei noussut.

Maaliskuussa juuri ennen ristiäisiään pieni poika Elmo sai diagnoosiksi synnytyksen aiheuttaman vaikean cp-vamman. Diagnoosi tarkoitti sitä, että Elmo ei ikinä oppisi kävelemään tai puhumaan.

-Se oli aika jalat alta vievä asia. En tajunnut ensin, että siinä kävi niin pahasti. Vauvaelämä meni uusiksi, kertoo äiti Seuran haastattelussa.

Elmo-pojan vammautuminen olisi voitu välttää 90 prosentin varmuudella

Vanhemmat tekivät potilasvahinkoilmoituksen, josta tuli päätös tuli puoli vuotta myöhemmin. Päätöksessä mainittiin, että Elmon vaikea vammautuminen olisi voitu välttää yli 90 prosentin todennäköisyydellä paremmalla synnytyksen seurannalla.

Päiville päätös oli helpotus, koska oma syyllisyyden taakka tippui harteilta. Nyt Päivi on toiminut nyt yli 15 vuotta poikansa omaishoitajana. Omaishoitajuus on ympärivuorokautista, koska Elmo ei pysty kävelemään ilman apulaitteita, sekä osa hänen ravinnostaan menee liuoksena letkun kautta.

Potilasvahingosta huolimatta Päivi ei pelännyt alkaessaan odottaa toista lastaan Vilhoa reilu vuosi Elmon syntymän jälkeen. Jotkin ystävistä kehuivat Päiviä rohkeaksi, mutta äidillä oli vahva usko siihen, ettei sama huono tuuri voi käydä toiste.

-Se varmaan toi uskoa jaksaa ja selviytyä, kun sai kokea tavallisenkin lapsen kehittymistä. Totta kai Elmokin kehittyy omalla tavallaan ja iloitsemme hänen saavutuksistaan ja koulunkäynnistä, mutta Elmo kulkee vähän eri polkua, summaa äiti

Suomessa synnytyksessä tapahtuneet potilasvahingot harvinaisia

Potilasvakuutuskeskuksen mukaan synnytyksessä tapahtuneet vahingot ovat harvinaisia. Vuonna 2016 potilasvakuutuksesta korvattiin yhteensä 26 synnytykseen tai sektioon liittynyttä potilasvahinkoa.

Määrä on pysynyt viime vuosina suurin piirtein ennallaan. Synnytyksiin liittyvät vahinkoilmoitukset koskevat tavallisimmin sikiön sykekäyrän seurantaa ja synnytyksen päättämisen viivettä, synnytysrepeämän hoitoa ja infektioita.

Lue myös:

Veronmaksaja ja päiväkotilapsen isän mielipide: Varhaiskasvatuksen henkilökunnan palkkatasoon reipas nosto

Suomessako ilmainen synnytys? Väärin! Paljonko synnyttäminen lopulta maksaa?

Down-pojan äiti: “Jos voisin matkustaa ajassa taaksepäin, niin valitsisin abortin ilman hetkenkään epäröintiä”

Ruuhkavuodet toimitus

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *