Potilasvahingon vuoksi poikansa omaishoitajaksi: “En tajunnut ensin, että siinä kävi niin pahasti”

Potilasvahingon vuoksi poikansa omaishoitajaksi: “En tajunnut ensin, että siinä kävi niin pahasti”
Kuva: Gaelle Marcel

Päivi Liukkosesta tuli poikansa Elmon omaishoitaja potilasvahingon takia. Vaikeiden aikojen ja avuttoman olon jälkeen hän ei silti tunne katkeruutta. Vaikka raskaimmassa vaiheessa avioliitto lasten isän kanssa kariutui, pysyy äiti kiitollisena molemmista pojistaan.

Päivi Liukkosen ensimmäisen lapsen odotus oli edennyt kuten mikä tahansa raskaus ja lasketun ajan aikoihin hän hakeutui vuonna 2005 Mikkelin keskussairaalaan. Synnytys käynnistettiin, mutta mitään ei tuntunut tapahtuvan. Sitten synnytys alkoi edetä niin rajulla vauhdilla, että lapsi ei ehtinyt normaalisti laskeutumaan lantioon. Laskeutuminen tapahtuu normaalisti joko muutamaa viikkoa tai muutamaa tuntia ennen synnytystä.

Kätilön hätääntynyt katse kertoi kaiken

Kätilö ei soittanut päivystävää lääkäriä tarpeeksi ajoissa kotoaan sairaalaan. Päiville tehtiin hätäsektio, jonka johdosta poika syntyi elottomana. Elvytyksen ansiosta lapsi saatiin henkiin, mutta jotain peruuttamatonta oli ehtinyt tapahtua. Lapsen aivot kärsivät pahasta hapenpuutteesta. Lääkärin sanat heräämössä jäivät soimaan Päivin päähän.

”Mie en voinut tehdä enempää.”

Vauva-arki uusiksi

Kun Päivi yritti imettää vastasyntynyttä poikaansa, ei vauva osannut imeä. Äidille hiipi ajatus siitä, ettei lapsella ole kaikki kunnossa. Äidin aavistusta vahvisti se, että vastasyntynyt Elmo-poika jäykisteli vartaloaan taaksepäin kaarelle.

Elmo vietti elämänsä ensimmäiset kuukaudet sairaalassa erilaisissa tutkimuksissa. Vatsaan laitettiin peq-neppari, jonka avulla vauva sai ravintonsa, sillä hän ei pystynyt imemään itse. Suurin osa ruoasta tuli ylös ruokailun jälkeen refluksin vuoksi eikä painokaan noussut toivotusti.

Elmo sai diagnoosinsa juuri ennen ristiäisiään – vaikea cp-vamma, joka oli aiheutunut synnytyksessä. Diagnoosi tarkoitti sitä, että Elmo ei ikinä oppisi puhumaan, saati kävelemään.

-Se oli aika jalat alta vievä asia. En tajunnut ensin, että siinä kävi niin pahasti. Vauvaelämä meni uusiksi, kertoo äiti Seuran haastattelussa.

Elmo-pojan vammautuminen olisi voitu välttää 90 prosentin varmuudella

Vanhemmat tekivät potilasvahinkoilmoituksen, josta tuli päätös tuli puoli vuotta myöhemmin. Päätöksessä mainittiin, että 90 prosentin todennäköisyydellä parempi synnytyksen seuranta olisi voinut pelastaa Elmon.

Päiville päätös oli helpotus, koska syyllisyyden taakka tippui hänen harteiltaan. Nyt Päivi on toiminut nyt yli 15 vuotta poikansa omaishoitajana. Omaishoitajuus on ympärivuorokautista, koska Elmo tarvitsee kävelläkseen apulaitteensa. Osa ravinnosta menee myös liuoksena letkun kautta, sillä nieleminen on Elmolle hyvin hidasta ja haasteellista.

Kun Päivi alkoi odottaa toista lastaan noin vuosi Elmon syntymän jälkeen, ei hän osannut pelätä – tapahtuneesta potilasvahingosta huolimatta. Hänen ystävänsä kehuivat Päiviä rohkeaksi, mutta äidillä itsellään oli vahva usko siihen, ettei sama huono tuuri voi käydä toiste.

-Kun seurasin vierestä tavallisen lapsen kehitystä, se loi uskoa selviytymiseen. Vaikka molemmat lapset kulkevatkin eri polkuja, olemme äärimmäisen iloisia heidän molempien saavutuksistaan, summaa äiti.

Suomessa synnytyksessä tapahtuneet potilasvahingot harvinaisia

Potilasvakuutuskeskuksen mukaan synnytyksessä tapahtuneet vahingot ovat harvinaisia. Vuonna 2016 potilasvakuutuksesta korvattiin yhteensä 26 synnytykseen tai sektioon liittynyttä potilasvahinkoa.

Määrä on pysynyt viime vuosina suurin piirtein ennallaan. Synnytyksiin liittyvät vahinkoilmoitukset koskevat tavallisimmin sikiön sykekäyrän seurantaa ja synnytyksen päättämisen viivettä, synnytysrepeämän hoitoa ja infektioita.

Lue myös:

Veronmaksaja ja päiväkotilapsen isän mielipide: Varhaiskasvatuksen henkilökunnan palkkatasoon reipas nosto

Suomessako ilmainen synnytys? Väärin! Paljonko synnyttäminen lopulta maksaa?

Down-pojan äiti: “Jos voisin matkustaa ajassa taaksepäin, niin valitsisin abortin ilman hetkenkään epäröintiä”


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

One thought on “Potilasvahingon vuoksi poikansa omaishoitajaksi: “En tajunnut ensin, että siinä kävi niin pahasti”

  1. “Lopulta Päiville tehtiin hätäsektio, jonka johdosta poika syntyi elottomana.” Tässähän sanotaan, että poika syntyi elottomana sektion takia. Eihän se nyt niin mennyt. Jos lapsi olisi otettu sektiolla ulos kohdusta aikaisemmin, esimerkiksi suunnitellulla sektiolla, hän ei varmaankaan olisi kärsinyt hapenpuutetta. Jos hätäsektiota ei olisi tehty, lapsi olisi kuollut. Kyllä syy tilanteeseen löytyy alatiesynnytyksesta ja sen epäonnistumisesta, ei sektiosta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.