Virallinen lakanoiden vaihtoväli – vaihdatko sinä riittävän usein petivaatteet?

Virallinen lakanoiden vaihtoväli – vaihdatko sinä riittävän usein petivaatteet?
Kuva: Priscilla Du Preez

Kotityöt – nuo iki-ihanat päivittäiset askareet, jotka on vaan hoidettava. Onneksi kaikkea ei tarvitse tehdä päivittäin, eikä edes viikottain. Mutta missä menee harvemmin tehtävien töiden raja? Kyselytytkimus on selvittänyt, kuinka usein kodeissa pujahdetaan iltaisin puhtaisiin lakanoihin.

Me Naiset järjesti taannoin lukijoille suuren hygieniakyselyn, joka paljasti, millä tasolla oma hygienia on muihin verrattuna. Kyselyyn vastasi yli 23 000 ihmistä, ja tulokset näyttävät suomalaisten olevan tunnollisia lakanan vaihtajia.

Vastaajista 42 prosenttia kertoi vaihtavansa lakanat 2–3 kertaa kuukaudessa. Lähes yhtä moni vaihtaa lakanat kerran kuussa. Kymmenesosa on niin siistejä, että lakanat lähtevät pesuun jo viikon käytön jälkeen.

Ainoastaan kymmenen prosenttia kertoi vaihtavansa lakanat vain muutaman kuukauden välein, ja yksi prosentti vaihtaa lakanat uusiin vain pari kertaa vuodessa.

Perusohje: parin viikon välein ja puhtaat yövaatteet

Marttaliiton antamien viitteellista ohjeiden mukaan tyynyliinat, aluslakanat ja pussilakanat tulisi vaihtaa noin parin viikon välein. Sen sijaan yövaatteet tulisi vaihtaa useammin.

Yövaatteet pitäisi vaihtaa ja laittaa pesuun 3-4 käyttökerran jälkeen. Säännöllisellä yövaatteiden vaihtamisella vähennetään pölypunkkien, lutikoiden sekä muiden pöpöjen riskiä. Yövaatteet, kuten myös pyyhkeet, voivat kerätä paljon likaa. Esimekriksi ihosta irtoaa paljon ihosoluja yön aikana.

Kyselyn mukaan 32,5 prosenttia pesi yövaatteet viikon käytön jälkeen, 35,5 prosentilla vaihtoväli oli pari viikkoa tai kauemmin ja 7,5 prosenttia käytti samoja yövaatteita yli kuukauden. Prima kertoo, että 41 prosenttia naisista ja 50 prosenttia miehistä sanoi vaihtavansa yövaatteensa vain, jos havaitsivat niiden haisevan pahalle.

Kyselytutkimuksessa havaitiin myös ero pesutavoissa ikäryhmien välillä. Esimerkiksi 42 prosenttia alle 25-vuotiaista pesi yövaatteensa vain kerran kuussa tai harvemmin, kun taas yksi kymmenestä 45-vuotiaasta pesi yövaatteensa joka ilta.

Lähteet: IS, Prima

Lue myös:

Kun pyydät mummoa paikkaamaan farkut: tulos on vähintään hellyyttävä!

Nerokas 3-vuotias halusi syntymäpäiväkakkuunsa koristeeksi kuolleen leijonan – Arvaatko miksi?

50 asiaa, joita toistelen kouluikäisille lapsilleni tauotta

Ruuhkavuodet toimitus

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *