Miltä nuoresta tuntuu valmistua koronan kurittamalle ravintoa-alalle? Vastavalmistuneet vastaavat

Miltä nuoresta tuntuu valmistua koronan kurittamalle ravintoa-alalle? Vastavalmistuneet vastaavat
Kuva: Pablo Merchán Montes

Ammatillisesta koulutuksesta valmistuu tänä keväänä yli 40 000 opiskelijaa, uutisoi Yle. Korona on kurittanut alaa huolella, joten miltä tuntuu valmistua alalle, joka on kärsinyt ehkä eniten koko pandemian aikana. Ravintola-alalta valmistuvat Nelli Kortelainen ja Jesse Bergman ovat jo löytäneet työpaikan, ja kertovat miltä viimisen vuoden opinnot ja tulevaisuus tuoreen ammatin kanssa näyttävät.

Opetushallituksen mukaan arviolta 40 500 opiskelijaa valmistuu ammatilliseen koulutukseen, joka toteutettiin loppuun pääasiassa etäopetuksena. Osa aloista on juuri niitä, joita koronan torjumiseen tehdyt rajoitukset rasittivat eniten.

Nelli Kortelainen ja Jesse Bergman ovat nähneet sekä opinnoissa että töissä koronapandemian vaikutuksen. Ensi viikolla 19 vuotta täyttävä Kortelainen valmistui toukokuun lopussa tarjoilijaksi Etelä-Kymenlaakson ammattiopistosta Ekamista. Kaksoistutkinnon suorittanut nuori nainen sai painaa päähänsä myös valkolakin.

Ravintola- ja catering-ala on tullut vastavalmistuneelle Kortelaiselle verenperintönä, sillä myös hänen vanhempansa työskentelevät alalla, uutisoi Yle.

– Pienenä juoksin ravintoloissa tarjottimet käsissä heidän perässään ja jalanjäljissään. Se sai haaveilemaan tästä alasta, kertoo tuore alan ammattilainen.

Myös Kouvolalainen 19-vuotias Jesse Bergman tietää alan kaikki haasteet ilman koronaakin. Iso osa yhtä aikaa opinnot aloittaneista jätti opinnot kesken nuoren alan ammattilaisen mukaan. Bergman arvelee keskeyttämisten taustalla olleen sen, ettei ala ole vastannut odotuksia. Hän mainitsee esimerkkinä kokin työhön kuuluvan siivoamisen.

Koronan runtelema ala

Matkailu- ja ravintolapalveluiden työmarkkinajärjestö MaRan mukaan koronapandemia ja rajoitustoimet ovat yleisellä tasolla romahduttaneet ravintolapalvelujen kysynnän. Kuitenkin lohduttavaa tietoa on luvassa kaikille alalle haluaville ja valmistuneille. Toimitusjohtaja Timo Lapin mukaan, kun rajoitustoimet poistuvat on nuorille runsaasti töitä.

Koronaviruksen mukanaan tuoma ihmisten liikkumisen väheneminen heijastuu suoraan matkailu- ja ravintola-alan toimintaan.

Arvion mukaan ravintolapalvelujen kysyntä on noin 70 prosenttia pienempää, kuin mitä se muuten olisi voinut tällä hetkellä olla. Lähteen mukaan, vaikka palvelujen kysyntä on tipahtanut dramaattisesti, melkein kaikki ravintoloiden kulut juoksevat samanaikaisesti normaalilla tasolla.

Tuleva kesä luopaa hyvää, ja paljon työkokemusta uusille alalle valmistuville.

Lue myös:

Monien lapsiperheiden suosima S-ryhmän Kotimaista-sarja myy kovaa tulosta – pakkaukset aiheuttavat kuitenkin kuumotusta

Pikkulapsi sai lievän aivovamman päiväkodin pihalla – lastenhoitajien syytteet vammantuottamuksesta hylätty

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *