Vauvan näköaisti: Mitä vauvat näkevät ja kuinka näköaisti kehittyy?

Vauvan näköaisti: Mitä vauvat näkevät ja kuinka näköaisti kehittyy?
Kuva:Nathan Dumlao

Teksti: Anna-Leena

Oletko joskus miettinyt mitä vauvat mahtavat nähdä? Näkeeköhän vauvani jo värejä? Tunnistaako vauvani kasvonpiirteitä? Vastasyntyneiden vauvojen kohdalla mitkään ihmisnäköön liittyvistä hermostoista eivät ole vielä täysin kehittyneitä ja vastasyntyneen vauvan näkö on vielä melko huono. Näkö kuitenkin kehittyy nopeasti ja kaksiviikkoinen vauva näkee alle puolen metrin päässä olevan esineen tai ihmisen jo hyvin ja saattaa alkaa hakea katsekontaktia.

Kasvojen tunnistus ja vauvan näköaisti

Vauvat alkavat tarkastella ihmisten kasvoja ensimmäisen kuukauden aikana. Kahden kuukauden iässä heille on kehittynyt jo korkea visuaalinen seurantakyky. Vauvat katsovat kasvoja enemmän kuin mitään muita ärsykkeitä ja alkavat osoittaa mieltymystä tuttuja kasvoja kohtaan.

Kuuden kuukauden ikäinen vauva voi tunnistaa kasvot ilmeiden muuntelusta huolimatta ja jopa silloin, kun he näkevät kasvot edestä tai sivusta. Puolivuotias vauva luokittelee jo kasvot sukupuolen mukaan, erottaa tunneilmaisuja sekä reagoi eri tavalla viehättäviin ja epäviehättäviin kasvoihin.

Vauvat eivät näe pastellisävyjä

Vauvoilla on syntyessä hyvin vähän kontrastiherkkyyttä, joka kehittyy pikkuhiljaa. Vauvat näkevät syntyessään vain punaista, valkoista ja mustaa. Kahden kuukauden ikäisenä he voivat erottaa suurimman osan väreistä. 4-5 kuukauden ikäinen näkee jo kaikki värit. Jos siis annat vauvalle useita leluja punaisen, vaaleanpunaisen pastellin ja vihreän värissä, suosii hän todennäköisimmin punaista lelua. Vauva valitsee tyypillisesti leluja, joissa on suuri kontrasti. Viiden kuukauden ikäinen saattaa valita vihreän lelun, sillä tuolloin vauva osaa jo erottaa värit.

Monien suosimat pastellisävyt ja vaaleat värit ovat epäkäytännöllisiä vastasyntyneille vauvoille, koska he eivät pysty näkemään näitä värejä syntyessään. Vauvojen leluissa kannattaakin suosia punaisia, valkoisia ja mustia leluja, joissa on suuri kontrasti sekä kirkkaat värit.

Havaitseeko vauva yksityiskohtia?

Vastasyntyneet vauvat näkevät ensimmäisten kuukausien aikana 30 % niistä yksityiskohdista, jotka aikuiset pystyvät havaitsemaan. Näön tarkkuus paranee neljännestä elinkuukaudesta lähtien aina ensimmäiseen ikävuoteen asti, jolloin se saavuttaa aikuisen tason. 

Kuinka kuukauden vanha vauva sitten tunnistaa äitinsä tai isänsä?  Sen voidaan sanoa johtuvan siitä, etta ihmiset ovat multimodaalisia, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että meitä ohjaa useampi kuin yksi aistipolku. Optimietäisyydessä liikkeen ja hajujen tuoma tieto lisääntyy mahdollistaen tunnistuksen aistien integroitumisen avulla.


Suositaanko teillä värikkäitä vai pastellisävyisiä leluja?

Lähteet:

mielenihmeet.fi

kaksplus.fi


Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *