Asioita, joita ei kysytä edes lastenlääkäriltä – vaikka syytä ehkä olisi

Asioita, joita ei kysytä edes lastenlääkäriltä – vaikka syytä ehkä olisi
Kuva: Tim Mossholder

Vanhempina olemme usein täynnä kysymyksiä, jotka koskee lapsiamme. Kysymme ja otamme selvää kaikista lapsen kasvatukseen ja ikätasolle tyypillisiin virstanpylväisiin. Kysymme kaikkea – suosituksista parhaista vaipoista ja siitä, mikä kenkä on ensiaskeleille paras. Kun lapsemme kasvavat vauvoista taaperoiksi, tiedustelemme milloin on sopiva siirtyä isompaan palakokoon ja onko sormiruokailu nyt se paras tyyli, ja koska lapselle pitäisi ostaa se eka kännykkä. Kysymyksiä on paljon, mutta oletko koskaan selvittänyt seuraavia?

Mikä on lapselle suurin turvallisuusriski, josta en itse vanhempana ole edes tietoinen?

Tapaturmat ovat Suomessa, kuten muuallakin Euroopassa, yleisin kuolinsyy ja suurin uhka lasten ja nuorten terveydelle

Tilastojen mukaan Suomessa lasten yleisimmät kuolemansyyt ovat kuitenkin syövät sekä synnynnäiset epämuodostumat ja kromosomipoikkeavuudet. Tapaturmaiset kuolemat ovat mm. hukkuminen ja tukehtuminen, ja liikenneonnettomuudet.

Kuinka saan lapseni puhumaan minulle kaikesta?

Kun lapsi kasvaa, kasvavat myös heidän ajatuksensa ja tunteensa. Kasvava lapsi saattaa alkaa salailemaan ajatuksiaan, ongelmiaan, toiveitaan ja tarpeitaan. Jo pienikin lapsi voi etääntyä vanhemmista, jos he eivät osaa kuunnella lasta oikein. Toruminen, tuomitseminen ja asioiden kieltäminen saattaa saada lapsen sulkeutumaan, jolloin etääntyminen lapsen ja vanhemman välillä alkaa. Myötätunnolla ja ymmärryksellä lapsi kertoo vanhemmille asioistaan vielä hankalan teini-iän myrskyissäkin. 

Kuinka opetan lapseni pärjäämään elämässä?

Lapsi oppii itseluottamusta ja sopeutumiskykyä vanhemmilta. Olet siis itse peilinä lapsillesi. Pikkulapset rakentavat itsenäisyyttä oppimalla pukemaan itse, kun annat hänen pukea itse. Lapsi oppii siivoamaan jälkensä, kun näytät miten lelut siivotaan. Lapsi oppii kohtelemaan toisia oikein, kun näytät itse miten toisia tulee kohdella. Lasten kasvaessa on tärkeää antaa heille ikään sopivia tehtäviä ja askareita, jotka voivat auttaa heitä rakentamaan taitojaan omavaraisiksi. Lapset on hyvää ottaa mukaan toimintoihin, joissa heidän tulee itse ratkaista ja miettiä, kuinka nyt olisi järkevintä tilanne hoitaa.

Olenko hyvä vanhempi?

Olet. Vanhemman ei tarvitse pyrkiä täydellisyyteen. Lapsen kehitykselle on eduksi, jos vanhempi tekee välillä virheitä, ja on valmis korjaamaan niitä.

Lähteet:

MLL, Mieli.fi, Tilastokeskus

Lue myös:

Sosiaalityöntekijöiden runsas vaihtuvuus kuormittaa lastensuojelun jälkihuollon asiakkaita: “Ei jaksaisi aina aloittaa jokaisen uuden ihmisen kanssa tutustumista uudestaan ja uudestaan”

Leikkiäkö hippaa vai laittaako astianpesukone pyörimään? Lapseni on ylisukupolvisen leikkiajanpuutteen uhri


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.