Vinkkejä koko perheen juhannusjuhlaan

Vinkkejä koko perheen juhannusjuhlaan
Kuva: Emma Burne

Teksti: Anna-Leena

Vaikka juhannusta on perinteisesti juhlittu mökkimaisemissa, viihtyisä juhlannus ei välttämättä edellytä maalaismaisemaa. Jos mökille lähtö ei houkuta tai siihen ei ole mahdollisuutta, juhannusta voi hyvin juhlia myös kaupungissa: tärkeintä on yhdessäolo. Pienellä vaivalla juhannuksesta jää koko perheelle mieluinen muisto. Suomalaisiin juhannusperinteisiin kuuluu iloitseminen kesästä, puhdistumisrituaalit saunan ja kokon muodossa sekä tietenkin ripaus taikauskoa juhannustaikojen merkeissä.

Piknik ulkona tai parvekkeella

Jos sää sallii, miettikää yhdessä kaikista ihanin piknikpaikka jonka keksitte: juhannusjuhla vaatii arvoisensa puitteet. Jos sade yllättää, piknikin voi aina siirtää parvekkeelle tai olohuoneeseen. Nyyttärit ovat hyvä vaihtoehto varsinkin jos piknikille osallistuu enemmän väkeä. Voit myös yllättää perheen tai muutaman ystävän kokkaamalla kunnon piknikeväät. Piknikille voi ottaa eväiden lisäksi mukaan hauskaa tekemistä kaikille. Saippuakuplat, hyppynaru, korttipakka tai sulkapallomailat viihdyttävät juhlaseuruetta juhannustaikojen ohella. Myös kesäpelien klassikot mölkky ja petankki kaivetaan esiin, kun keskikesän juhla koittaa. Kokeile myös näitä  ulkoleikkejä. 

Älä unohda juhannustaikoja

Perinteisesti juhannustaikoja ovat tehneet rakkaudenkipeät nuoret neidot. Juhannuksen taiat ovat kuitenkin hauskaa viihdettä ihan kaikenikäisille juhlijoille. Seitsemän kukkaa tyynyn alle on kaikille tuttu taika, mutta ei ainoa. Katso ideoita juhannustaikoihin vaikka täältä.

Perinteinen teema taioissa on ollut aina toivo tulevan puolisonsa näkemisestä ja naimisiin pääsystä. Yksi tärkeä osa juhannustaikoja on kautta aikojen ollut alastomuus. Mökillä taikoja voi tehdä hyvillä mielin vaikka alasti, mutta kaupungissa vaatteet kannattaa pitää päällä.

Koivusta koristeita kotiin

Koivuja on käytetty koristamaan talon etuoven kumpaakin puolta. Koivua käytetään juhannuksen aikaan myös saunavastojen tekoon. Koivun vihreät oksat samoin kuin muutkin alkukesän kukkivat kasvit symboloivat saapunutta kesää. Kasvien ja puhtaan kodin on uskottu houkuttelevan hyviä henkiä puoleensa kotiin. Koivun oksia voi myös käyttää parvekkeen koristeluun tai tuomaan vehreyttä juhlapöytään.

Juhannussauna

Perinteiset löylyt juhannussaunassa ovat peruja suomalaisesta talonpoikaisperinteestä. Tapana oli saunoa jo päivällä, jotta illalla oltaisiin valmiina vastaanottamaan juhannusyö puhdistautuneina. Vaikka mökkisaunan voittanutta ei ole, myös oman kodin tai taloyhtiön sauna käy tarkoitukseen mainiosti. Saunaan mukaan otetaan koivuista tehty vihta tai vasta, joka saunomisen lopuksi heitetään mökkisaunan katolle. Se kumpaan suuntaan vihdan puinen osa näyttää, osoittaa mistä päin saunojalle tulee saapumaan sulhanen. Tätä hauskaa juhannustaikaa voi soveltaa myös kaupungissa heittämällä vastan vaikka kylpyhuoneen lattialle. 

Juhannusmenu

Mökillä juhannukseen kuuluu perinteisesti grilliruoka. Kaupungissakin voi grillata, mutta jos grilliruoka ei maistu, voi juhannusmenun koota vaikka raikkaista salaateista, kalasta tai vaikka hampurilaisista. Jälkiruokana toimii jäätelö ja marjat tai vaikka vaikka makea britakakku. Myös perinteinen mansikkakakku on mainio tapa päättää juhla-ateria. 

Kuinka teidän perhe viettää juhannusta tänä vuonna?

Lähde: K-ruoka.fi

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *