Tutkimus: Vauvan potkut todella ovat kovia, eivät vain tunnu siltä

Tutkimus: Vauvan potkut todella ovat kovia, eivät vain tunnu siltä
Kuva: Damir Spanic

Teksti: Laura

Raskausajan yksi järisyttävimpiä kokemuksia ovat vauvan potkut. Ensimmäiset tuntemukset sikiön liikkeistä saavat sydämen sykähtämään onnesta, mutta entä ne potkut, jotka tuntuvat halkaisevan virtsarakon tai murtavan kylkiluut? Se ei vain tunnu siltä, nimittäin tutkimuksen mukaan vauvan potkut todella ovat voimakkaita.

Vauvan potkut alkavat tuntua yleensä noin 16.–20. raskausviikon tietämillä. The Journal of the Royal Society Interface -julkaisun mukaan tutkijat ovat onnistuneet määrittämään kuinka kovia vauvan potkut oikeastaan ovat. Vain 20 viikon ikäisenä vauva potkaisee noin kolmen kilogramman voimakkuudella. Jos vauva vain pystyisi potkaisemaan palloa vatsan läpi, hän saisi sen jo raskausajan puolivälissä liikkeelle. 

Kymmenen viikkoa myöhemmin sikiö on aktiivisimmillaan, kun liikkumavaraa vielä on ja lihakset ovat jo kehittyneet huimasti. Tuolloin vauvan potkuissa on lähes viiden kilogramman verran voimaa. Tästä eteenpäin liikkeiden voimakkuus vähenee vaikka lihaksisto kehittyy edelleen, koska kunnon potkuille ei enää ole yhtä paljon tilaa. Odottavasta äidistä ei ehkä tunnu vain siltä.

Potkut ovat todella tärkeitä vauvan kehitykselle, sillä ne valmistavat hänen hermo-lihasjärjestelmäänsä kohdun ulkopuolista elämää varten. Viikkojen myötä sikiön liikkeistä tulee vähemmän refleksinomaisia ja enemmän tarkoituksellisia. Liikkumalla vauvan luut ja lihakset kehittyvät ja hän on muutenkin terveempi. 

Myös vauvojen ja raskauksien välillä on eroja siinä, miten paljon ja miltä liikkeet tuntuvat. Tämän varmasti moni useamman lapsen äiti onkin huomannut. 

Liikkeet myös auttavat odottavaa äitiä seuraamaan vauvan hyvinvointia, ja se onkin paras tapa pitää huolta siitä, että vatsassa on kaikki hyvin. Suositusten mukaan vauvan liikkeitä kannattaa tarkkailla päivittäin. 

Lähteet: Mother.ly, Journal of the Royal Society Interface

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *