10 vinkkiä, joilla saat vauvasi nauramaan

10 vinkkiä, joilla saat vauvasi nauramaan
Kuva: Thiago Cerqueira/Instant Images

Teksti: Äiti Ässä

Niin kuin jokainen hyvin tietää, aurinko ei aina paista vauvamaailmaan. Suloiset nappisilmät täyttyvät harmin kyynelistä, jota saattaa seurata huuto. Tai ehkä haluat nauraa vauvasi kanssa yhdessä hassuille asioille. Joskus vauva nauraa yllättäville jutuille, kuten seuraavasta listasta ehkä voit huomata. Tässä muutama hyväksi havaitsemani kikka, joilla voi koettaa saada pilven väistymään auringon tieltä:

1. Kukkuu-leikki

Jos vauvasi on jo kiinnostunut ympäristöstä, voit kokeilla, innostuuko hän kukkuu -leikistä. Vanhempi piilottaa kasvonsa käsien, peiton, harson, oven, nurkan, kattilan kannen tai kirjan taakse. Sitten hän paljastaa kasvonsa ja sanoo ”Kukkuu!” Tai mitä ikinä haluatkaan sanoa. Iloisuutta luvassa!

2. Pissaaminen

Ota lapsi mukaan vessaan. Laske hänet lattialle ja istu itse pöntölle. Tee tarpeesi. Vauva nauraa veden lirinälle, liplatukselle ja loiskahduksille. Myös pelkkä ääni ”piss piss” voi joskus toimia. Hulvattoman hassua!

3. Vaipan haistelu

Kun pikkuisella on vaipat jalassa, haista hänen vaippaansa ja kysy: ”Onko vaippa märkä” tai ”Onko kakka?” Kikatusta piisaa. Tämä huvittaa vaipankäyttäjää etenkin, jos toistaa haistelun pari kertaa peräkkäin. Myäs sylissä nostaminen ja haistaminen samanaikaisesti ovat verraton yhditelmä.

white and red owl print diaper
Kuva: Laura Ohlman/Instant Images
4. Erilaiset äännähdykset

Hmm. Ahaa. Joo-o. Oho! Hupsista! Au sattuu! Nämä edellä mainitut ovat tosi elämän huudahdukset, jotka on lausuttu usein ajattelematta. Hervotonta hekotusta vauvan suunnalta! Etenkin varpaiden, jalan tai käden lyöminen huonekaluihin ja siitä seuraava älähdys on suosikkiääni.

5. Irvistykset

Mikä voisi olla sen hassumpaa, kuin oman rakkaan vanhemman naaman vääntyminen mitä oudoimpiin ilmeisiin? Onpa sitten kieli ulkona, silmät sirrillään, posket pullolaan tai sormet korvien tukkeena, vauva käkättää. Ymmärrettävästi. Mitä vahvempi ilme, sitä kovempi nauru!

6. Kysymykset

Missä vaavi? Kuka tuolla on? Onko se lintu? Lehmä? Kukkako? Vaihtelemalla eri äänenpainoja, nopeutta ja korkeutta, saat tavallisistakin kysymyksistä hauskoja. Tosin joskus ihan normaalilla äänellä lausuttu kysymys on vauvan mielestä mitä hulvattomin. Aina kysymyksen hauskuutta ei voi etukäteen arvata.

7. Ilmaan nostaminen

Nosta vauvasi lempeästi ylöspäin kainaloista alta kiinni pitäen. Laske häntä samalla tavalla hiukan alaspäin. Perspektiivin vaihtos etanasta lintuun on nuppusen mielestä mahtavaa! Vauva voi nauraa enemmän, mikäli liikkeeeseen ottaa mukaan jonkin laululeikin tai huudahduksen.

8. Hampaiden pesu

Hampaiden harjaaminen on huvittavaa hommaa. Onhan se nyt suorastaan höpsöä, että vanhemmat tunkevat tikkua suuhunsa aamuin illoin. Totta kai se naurattaa! Ilo vaan lisääntyy, jahka vauvan omat hampulit putkahtavat näytille. Silloin pelkkä hammasharjan näkeminen saa aikaan höhötysreaktion!

woman brushing teeth in front of mirror
Kuva: Phuong Tran/Instant Images
9. Vaipan vaihto

Ai riemun kiljahduksia, kun saa märän vaipan pois! Kikattelu alkaa jo vaipan tarran avaamisesta. Kun inhottava möykky on saatu pois takalistolta, voi heiluttaa jalkoja ja nauraa naama näkkärillä. Hervotonta on myös päästä möngertämään ilman ahdistavaa estettä jalkojen liikeradan tukkeena.

10. Kakka

Onko kakka? Mikä täällä haisee, kakkako? Kakka! Tämä vinkki ei liity pelkästään siihen itseensä, vaan myös itse sanaan. Kakka-sanan sanominen milloin matalalla tai korkealla äänellä saa vauvan hekottamaan. Tässäkin pätee hyväksi havaittu ystävämme Toisto. Kaakkkakkkaa kakkaaa, kakkaa. Hihihi!

Tuossapa oli koostena muutama käytännön vinkki, joilla voi huvittaa vauvaa (ja miksei itseäänkin). Kaikki edellä mainitut tilanteet ovat sattuneet minulle itselleni. Olen huomannut, että hauskinta vauvalla on, kun nauraa itse mukana.

Varoitus! Kaikki vauvat eivät välttämättä naura näille jutuille… Toivon kuitenkin kaikille nauravaisia hetkiä vauvojenne kanssa!

Ps. Miten sinä olet saanut vauvasi nauramaan?

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä:

Vauva-arjen yllätykset eli mistä asioista opin nauttimaan

Heittokassi ja muut lapsiperheen pakkausvinkit

Vanhempi! Kuinka usein sinä heittäydyt leikin vietäväksi?

Äiti Ässä

Olen perheenäiti, joka pohtii kaikkea maan ja taivaan väliltä. Vanhemmuus on minulle matka, jossa oppii koko ajan jotain uutta. Arjessa pyrin luovaan kaaokseen ja armollisuuteen itseäni kohtaan. Rakastan katsoa hassuja sarjoja, pelata lautapelejä ja kuunnella hyvää äänikirjaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *