Värit tekevät lapsen – vai kuinkas se meni-kään

Värit tekevät lapsen – vai kuinkas se meni-kään
Kuva: Baby Natur/Instant Images

Teksti: Äiti Ässä

Lastenvaatteet on lajiteltu väri- ja aihekoodattu kauppojen vaaterekeillä. Usein vaatteet on lajiteltu tyttöjen ja poikien väreihin.

Kävellessäni kauppojen hyllyrivien viertä saavun lastenvaateosastolle. Hyllyt notkuvat henkareiden painosta, joissa esitellään uskomattoman suloisia, ihania ja värikkäitä lastenvaatteita. Huomaan kuitenkin vaatteissa selvää jakoa. Oletetuissa tyttöjen vaatteissa värit ovat heleitä, kirjavia ja niissä on enemmän vaaleanpunaista. Oletetut poikien vaatteet ovat melko tummia, hillitympiä ja niissä esiintyy enemmän sinisen eri sävyjä.

Aiheetkin ovat selvät: tytöille herkkää, kuten kukkia ja pojille tekniikkaa, kuten autoja. Poikkeuksiakin toki löytyy. Vauvojen vaatteissa värimaailma on usein hempeän vaalea ja aiheet söpöjä. Kettuja, norsuja, ilmapalloja, raitoja tai pilkkuja. Mitä isommiksi lasten vaatteet käyvät, sitä selkeämmäksi käy jaottelu etenkin värien osalta. Tarvitseeko näin välttämättä olla?

man in blue crew neck t-shirt and woman in red and white floral dress walking
Kuva: Chris Hardy/Instant Images

Kumpi hän on?

Olen aina pitänyt värikkäistä vaatteista. Lapsilla on mielestäni usein ihanan väikkäitä vaatteita. En usko olevani ainoa vanhempi, joka on hurahtanut lastenvaatteisiin. Minusta on hauskaa bongailla niitä netistä, katsella vaatteita kaupoissa ja seurata sosiaalisen median kanavissa erilaisia lastenvaatetilejä. Tykkään pohtia, mitkä väriyhdistelmät sopisivat lapselleni yhteen. Lapselleni sillähän ei ole niin väliä, kunhan on vain säänmukaiset vaatteet.

Kun aloin odottaa lasta ja käytettyjä lastenvaatteita alkoi tulvia ovista ja ikkunoista sisään, ensimmäinen kysymys taisi olla, että tyttöjen vai poikien vaatteita. Tämä kysymys oli mielestäni hassu, sillä minulle merkitystä oli, olivatko vaatteet hyväkuntoisia ja kivan värisiä. Valitsin vaatteet mieltymyksieni enkä sen mukaan, kuuluisiko pojalle olla sinistä ja tytölle vaaleanpunaista.

Myös kaupoissa olen törmännyt siihen, että myyjät kysyvät lastenvaatteita ostaessani, onko lapseni tyttö vai poika. Yleensä vastaan, että käytän hänellä kaikkia värejä. Olen ollut huomaavinani, että tämä vastaus on saattanut hämmentää myyjiä. Ehkä yleensä vaatteiden värit valitaan sukupuolen mukaan. Minulta on myös tultu kysymään, onko lapseni tyttö tai poika sen mukaan, minkä värisiä vaatteita hänellä on päällään. Jos vastaus on väriolettamuksen perusteella eri kuin mitä kysyjä luuli, alkaa selitys. Huomaan myös itse tarvetta puolustella värivalintojani, joita lapselleni puen. Selitykseni ovat yleensä tällaisia: puen lapseni tiettyihin väreihin, koska ne sattuvat olemaan kaapin pohjalla käyttämättöminä, sukulaisilta saatuja, en minä muuten tätä tekisi. Ikään kuin pitäisi olla nolostunut siitä, että hänen vaatteensa eivät sovi yleiseen normiin. Mielestäni tähän ei ole tarvetta.

Ilosta väreihin

Lapsethan pukeutuvat niin kuin vanhemmat heidät pukevat, kunnes tulevat kuuluisat ei-vaihe, uhma-ikä ja murrosikä. Uskallan kuitenkin väittää, että läpi lapsuuden vanhemmat vaikuttavat lasten vaatevalintoihin ja näin pitääkin olla! Lapsilla on myös lempivärejä, joihin he haluavat pukeutua. Lapset saattavat myös haluta pukeutua sellaisiin väreihin, joita vanhemmat inhoavat. Itselleni olisi järkytys, jos lapseni teini-ikäisenä päättäisi pukeutua pelkkään mustaan… apua! Mutta kyllä mamma selviää tuostakin ”kriisistä”.

Puen lapselleni myös ns. perinteisiä värejä esimerkiksi juhliin. En ole ehdoton värien kanssa, mutta mielestäni olisi mukavaa, jos väreillä lakkaisi olemasta sukupuoli ja ne olisivat vaan värejä. Etenkin lapsilla. Pojat saisivat pukeutua pinkkiin ja tytöt tummansinisiin autopaitoihin. Tai kaikkea siltä väliltä. Jokainen vanhempi saa päättää lastensa vaatteiden värit ja sitä pitää kunnioittaa, oli väri mikä tahansa. En yritä keksiä tuttipulloa uudestaan, haluan vain kertoa oman näkemykseni asiasta. Antakaa kaikkien värien kukkia!

Millaisista väreistä sinä tykkäät?

Kannattaa myös lukea:

Vauva- arjen yllätykset eli mistä asioista opin nauttimaan

10 vinkkiä, joilla saat vauvasi nauramaan

Suomessako ilmainen synnytys? Väärin! Paljonko synnyttäminen lopulta maksaa?

Äiti Ässä

Olen perheenäiti, joka pohtii kaikkea maan ja taivaan väliltä. Vanhemmuus on minulle matka, jossa oppii koko ajan jotain uutta. Arjessa pyrin luovaan kaaokseen ja armollisuuteen itseäni kohtaan. Rakastan katsoa hassuja sarjoja, pelata lautapelejä ja kuunnella hyvää äänikirjaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *