Lapsen pituusennuste: näin lasket kuinka pitkäksi lapsesi kasvaa

Lapsen pituusennuste: näin lasket kuinka pitkäksi lapsesi kasvaa
Kuva: Kevin Gent

Pikkulapsesi voi olla pienikokoinen nyt, mutta entäpä myöhemmin? Jo neuvolassa annetaan ennuste lapsen tulevasta pituudesta, jossa kasvua seurataan jo muutenkin monien sairauksien poissulkemiseksi. On selvää, että kaikki samojen vanhempien lapset eivät tule olemaan yhtä pitkiä, eikä edes sukupuoli aina määrittele aikuisiän pituutta.

Ravitsemuksella on osatekijänsä pituuskasvussa, mutta genetiikan arvioidaan muodostavan kuitenkin 60-80 prosenttia ihmisen lopullisesta kasvusta.

Tuoreet vanhemmat saattavat miettiä, kuinka pitkäksi heidän pienokaisensa tulee kasvamaan. On mukava miettiä, minkä pituiseksi lapset kasvavat. Pituusennuste voidaan laskea yksinkertaisella matemaattisella kaavalla, jossa tytöille ja pojille on oma kaavansa.

Kukapa ei haluaisi tietää, kuinka pitkäksi oma nassikka kasvanee. Tässä laskukaava, jolla jokainen voi laskea lapsensa lopullisen ennustepituuden:

Kuva: Ruuhkavuodet toimitus

Suomessa aikuisen naisen keskipituus on tällä hetkellä 167 senttiä ja miehen 180 senttiä. THL mukaan neuvolassa käytettäviä kasvukäyriä uudistetaan jatkuvasti.

Kasvukäyrien säännöllinen uudistaminen on välttämätöntä, koska lasten kasvussa tapahtuu ajan kuluessa muutoksia. Esimerkiksi viimeisen sadan vuoden aikana väestön aikuispituus on jatkuvasti lisääntynyt, kasvukausi lyhentynyt ja murrosiän kasvupyrähdys aikaistunut. Suomalaisten lasten kasvukäyrät uudistettiin täydellisesti vuosina 2010–2011.

Suomen neuvolassa seurattavat kasvukäyrät: 

  • ikäkohtainen pituus
  • ikäkohtainen paino 
  • painoindeksi (BMI)
  • päänympärys 
  • pituuskohtainen paino

Lähteet: THL, Lastenneuvolankäsikirja, IS


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.