Minun vatsani – älä koske!

close-up photography of person lifting hands
Kuva: Nadine Shaabar/Instant Images

Jos olet raskaana voit joutua usein tahtomattasi huomion keskipisteeksi. Ihmiset ovat yhtäkkiä kiinnostuneita vatsassasi tapahtuvasta ilmiöstä, jossa kohdun sisällä kasvaa uusi ihminen. Monet voivat kommentoida tai suorastaan tölväistä ajattelemattomasti. Voi valitettavasti käydä niinkin, että joku koskettaa vauvakumpuasi lupaa kysymättä.

Luin jokin aika sitten jutun: Raskausvatsan koskettelu: miten raskaana oleva äiti on tuntemattomillekin vapaata riistaa. Tämä sai minut pohtimaan omaa raskausaikaani ja sitä, minkälaista epätoivottua huomiota sain joko sanallisesti tai fyysisesti. Olen ihmetellyt, kuinka ajattelemattomasti ihmiset kommentoivat raskaana olevan ulkonäköä ja vatsan kokoa. Raskaus on herkkää aikaa, ja mielestäni samat kunnioittavat käyttäytymissäännöt pätevät silloinkin.

Minulle sanottiin joitakin epämiellyttäviä kommentteja. Nyt ne jaksavat jo vähän naurattaa, silloin eivät kylläkään: Olet niin mahtavan kokoinen, montakohan vauvaa sieltä on tulossa?”(No enpä ole laskenut kun en ole lääkäri ja mielestäni olen normaalin raskaana olevan näköinen.) ”Miten sinä vielä olet jalkeilla? Täytyykö sinun mennä pitkäksesi?” (Ei tarvitse, laskettuun aikaan on useita kuukausia, pysyn kyllä jaloillani kiitosta vaan.) Luulen etteivät kommentoijat tarkoittaneet pahaa, mutta ne eivät olleet mukavia. En osannut noissa tilanteissa oikein vastata mitään.

Kaikkein häiritsevintä oli, jos joku tuli koskettamaan raskausvatsaani ilman lupaa, varsinkin jos se ei liittynyt hoidollisiin toimenpiteisiin. Tiedän, että kaikkia tämä ei häiritse ja se on hyvä. Minusta olisi kuitenkin ollut tarpeellista kysyä, ennen kuin tuli iholleni kiinni. Tätä tapahtui niin tuttujen kuin puolituttujen osalta. Yhtäkkiä vain käsi laskeutui mahalleni ja jäi siihen. Erittäin häiritsevää. Kiusallista. Ahdistavaa. Kuinka saan käden pois? Tutuilta pyysin, että kysyvät lupaa ennen koskemista. Puolituttujen käsien alta vain peräännyin. Nykyään varmaan osaisin sanoa, jos kommentit häiritsisivät, toivottavasti.

Aloin myös pohtimaan, miltä tilanne tuntuisi, jos kyseessä ei olisi raskaana oleva henkilö. Joku vain laskisi varoittamatta kädet kanssaihmisensä mahalle. Todennäköisesti saisi kipakan käskyn irroittaa otteensa. Tällaista ei voisi hyväksyä. Kuinka raskaus muuttaa mitenkään vatsan alueen intimiyttä? Se on edelleen sama alue, jossa nälkä tuntuu ja napa sijaitsee. Se nyt vain sattuu olemaan hetken toisen ihmisen koti. Kun raskauden aikana vatsa kasvaa ja venyy, muuttuvat vatsanahkan mittasuhteetkin. Koskettelu siis tuntui intiimiydeltään siltä, että taputtelija melkein osuu nivusiin!

Jokaisella raskaana olevalla henkilöllä on itse oikeus määritellä, kuka ja miten häntä koskettaa. Näitä päätöksiä pitää kunnioittaa. Olisi mukavaa, jos yleinen ilmapiiri muuttuisi sellaiseksi, että raskauden aikana vatsaan ei automaattisesti kosketettaisi ilman sen omistajan lupaa tai pyyntöä. Pitäisiköhän Suomeenkin hommata laki sitä varten. Eli jos joku on raskaana, ja tekee mieli koskettaa, älä koske ilman lupaa! Kaikilla on oikeus koskemattomuuteensa.

Onko joku koskettanut sinun raskausvatsaasi ilman lupaa? Oletko saanut outoja kommentteja raskausaikana?

Sinua saattaisi kiinnostaa:

Kun raskauskilot eivät vaan sula – hyväksymisen vaikeus

Vauva-arjen yllätykset eli mistä asioista opin nauttimaan

10 vinkkiä, joilla saat vauvasi nauramaan

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.