Muistatko nämä koukuttavat kirjasarjat lapsuudestasi?

Muistatko nämä koukuttavat kirjasarjat lapsuudestasi?
Kuva: Skylar Jean

Teksti: Anna-Leena

Ennen älylaitteita parasta lomapuuhaa oli pyöräillä kirjastoon etsimään uusia kirjoja luettavaksi. Sateisina kesäpäivinä tunnit kuluivat mökin aitassa kirjoja ahmien. Muistatko vielä nämä koukuttavat lasten ja nuorten kirjasarjat? 

Viisikko (Enid Blyton): Viisikko on rikosarvoituksia ratkaiseva lapsiryhmä. Viisikon jäseniä ovat sisarukset Leo, Dick ja Anne sekä heidän serkkunsa Pauli – poikatyttö, jonka oikea nimi on Paula, mutta hän haluaa, että häntä kutsutaan Pauliksi – ja hänen koiransa Tim, joka on lyhenne Timmystä. Sisarukset tulevat säännöllisesti viettämään lomaa maaseudulle setänsä ja tätinsä luokse. Joka kerta yhdessä ollessaan viisikko sekaantuu johonkin seikkailuun.

Pikku Vamppyyri (Angela Sommer-Bodenburgin): Juoni perustuu ihmislapsi Antonin ja vampyyrilapsi Rydigerin (alkuper. Rüdiger) ystävyyteen. Anton rakastaa kauhutarinoita, etenkin vampyyreistä kertovia, joten Rydiger ja Anton ystävystyvät nopeasti. Antonin vanhemmat eivät tiedä lapsensa ystävän olevan vampyyri, vaikka ovatkin kovasti yrittäneet tutustua häneen. He ihmettelevät myös Rydigerin vierailuaikoja – vampyyrithan voivat liikkua vain auringonlaskun jälkeen.

Neiti Etsivä (Carolyn Keene):  Neiti Etsivä kirjoissa Paula ratkoo rikoksia ystäviensä Bess Marvinin ja George Faynen avustuksella. Paula on sinisilmäinen punapää, joka osaa nokkeluudellaan ratkaista kaikenlaiset rikokset. Hän asuu isänsä kanssa kuvitteellisessa River Heightsin kaupungissa. Ensimmäisissä kirjoissa hän on 16-vuotias, myöhemmin 18-vuotias. 

The Babysitters club (Ann M. Martin): Kirjasarjassa seikkailevat 12-vuotiaat Lisa Thomas, Valerie Kishi, Susan Gill, Anne Spier, Violet Schafer ja myöhemmin 11-vuotiaat Mallory Pike ja Jessica Ramsey. Lisa sai idean Baby-Sitters Clubista, kun hänen äidillään oli vaikeuksia löytää lapsenvahti hänen nuoremmalle veljelleen Davidille. Lisa, Anne, Valerie ja Susan perustivat kerhon, jossa yhdellä soitolla saa kiinni monta lastenvahtia. 

Noidan käsikirja (Eric Maplen, Eliot Humberstonen ja Lynn Myringi) Vaikka Noidan käsikirja ei ole kirjasarja vaan yksittäinen kirja, on se maininnan arvoinen. Noidan käsikirja kertoo ihmissusista, vampyyreistä, noidista ja kummituksista. Osa tarinoista perustuu historiallisiin tositapahtumiin. Kirjan sisältöä on kuvailtu hyytäväksi ja ahdistavaksi, mutta myös vetovoimaiseksi. Noidan käsikirjasta tuli 1980-luvun lasten ja nuorten parissa kulttiklassikko. Ilmiö rajoittui kuitenkin lähinnä Suomeen, alkukielellä teokselle ei ole ollut merkittävää kysyntää.

SOS-kirjasarja (Enid Blyton): SOS on kirjasarja, joka kertoo seitsemästä lapsesta – Peteristä, Janetista, Pamista, Barbarasta, Colinista, Jackista ja Georgesta – sekä heidän Bella-koirastaan. Lapset ovat perustaneet salaseuran nimeltä SOS (Salainen Osasto Seitsemän), ja heillä on tapana aina Bellan kanssa päätyä jännittäviin seikkailuihin. Kirjasarjan ensimmäisen osan nimi on SOS ja aution talon vanki

Bertin päiväkirja (Anders Jacobssonin ja Sören Olssonin): Kirjasarjassa fiktiivisessä Öreskogan kaupungissa asuva teini-ikäinen Bert Ljung, perheensä ainoa lapsi, jonka suurin kiinnostuksen kohde on tytöt, joista hän aina haaveilee. Hän on sarjan alussa 11-vuotias ja lopussa 16. Bertin lisäksi yleisiä hahmoja ovat tämän ystävät sekoileva Åke Nordin ja Erik ”Pikku-Erik” Linstett, joka puolestaan on kuvattu avuttomaksi ja jokseenkin lapselliseksi pojaksi, jolle Bert ja Åke tapaavat tehdä kiusaa

Goosebumps (R.L Stine): Goosebumps-kirjasarja on kirjoittama nuorille suunnattu kauhukirjasarja. Kirjasarjan aiheena ovat perinteiset kauhuelementit, kuten luurangot, hautausmaat, aavetalot ja metsät. Sarja on hyvin suosittu nuorten keskuudessa ympäri maailman.

Replica (Marilyn Kaye): Amy Candlerilla on salaisuus: hän on seitsemäs projekti kuunsirpissä luoduista klooneista joita on kaiken kaikkiaan kolmetoista. Replica-kirjasarja on erittäin jännittävä, sillä lähes kaikissa kirjoissa Amyja jahtaa järjestö, jonka päämäärä on luoda maailmaan uusi hallitsijarotu.  

Mikä näistä kirjasarjoista oli sinun suosikkisi?

Lähde: Wikipedia

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *