Tutkimus: poikkeusaika oli raskainta nuorille, pienten lasten äideille, sekä erityislasten perheille

Tutkimus: poikkeusaika oli raskainta nuorille, pienten lasten äideille, sekä erityislasten perheille
Kuva: Marcin Jozwiak

Vanhempien kokemaa uupumusta vallitsevan koronatilanteen takia ei voi vähätellä. Nyt uuden tiedon valossa näyttää siltä, että pahiten poikkeusajan tuoma rasitus osui nuoriin äiteihin, joilla on pieniä lapsia. Vähiten uupuneita olivat jo iäkkäämmät vanhemmat joilla oli vanhempia lapsia. Uupumusta vähensi myös parempi taloudellinen tilanne.

Yle uutisoi uusista tuloksista, joissa on selvitetty tarkemmin, mitkä taustatekijät vaikuttivat vanhempien kokemaan uupumukseen keväällä 2020. Viime keväällä julkaistussa Jyväskylän yliopiston tekemässä tutkimuksessa selvisi, että yleisesti poikkausaika lisäsi vanhempien uupumusta.

Taustatekijöistä uupumiseen vaikuttivat vanhemman ikä ja sukupuoli sekä se, jos perheessä oli erityislapsia tai heikko taloudellinen tilanne

Aikaisemmissa tutkimuksissa lasten iällä tai lasten kanssa vietetyllä ajalla ei ollut vaikutusta vanhempien uupumiseen, mutta nyt koronan aikana tilanne oli toinen. Jyväskylän yliopiston tutkijatohtori Matilda Sorkkilan mukaan syynä oli puuttuva hoitoapu. Vanhemmat viettivät lastensa kanssa huomattavasti enemmän aikaa, eikä aikaa palautua pikkulapsiarjen myllerryksestä juurikaan ollut.

Erityislapset ja vanhemman nuori ikä näyttivät lisäävän uupumisriskiä

Erityislasten vanhemmat olivat tietojen mukaan yhdessä nuorten äitien kanssa pahiten koronan uuvuttama ryhmä. Äidit viettävät yleensä enemmän aikaa pienten lastensa kanssa, joten yhtä korkeaa uupumisprosenttia ei isien keskuudessa huomattu.

Nuoret äidit eivät välttämättä ole vielä taloudellisesti vakaalla pohjalla, verrattuna varttuneempiin äiteihin.

– Korkeammalla iällä on ehkä ikään kuin valmiimpi vanhemmuuteen ja elämänkokemus tuo joustavuutta ja voimavaroja, jotka voi valjastaa käyttöönsä myös kriisitilanteessa, Sorkkila arvioi.

Kuinka uupumus näkyy?

Vanhemmuuden uupumus näyttäytyy Sorkkilan mukaan erilaisin piirtein:

-väsymyksenä, johon unikaan ei auta

-tylsistymisenä vanhemmuuden rooliin

-lapsista etääntymisenä

-tunteena ja kokemuksena siitä, että vanhemmuus ei ole enää mielekästä

Uupuminen syntyy usein siitä, että voimavarat ja vaatimukset eivät ole balanssissa. Sorkkilan mukaan esimmäisenä olisi hyvä käydä läpi oma tilanne ja pohtia, mitä vaatimuksia itsellä on vanhemmuutta kohtaan, ja voisiko niitä jotenkin vähentää. Hyvänä vaihtoehtona on myös joidenkin voimavaroja lisäävän tekijän lisääminen.

Lähde: Yle

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *