Kun kätilötkin hiljenivät: Erika synnytti lähes taaperon kokoisen vauvan

Kun kätilötkin hiljenivät: Erika synnytti lähes taaperon kokoisen vauvan
Kuva: Janko Ferlič

Vauvan syntymäpaino on asia josta jokainen äiti on kiinnostunut. Sikiön painon arviointi on myös tärkeä toimenpide suunniteltaessa lähestyvää synnytystä. Syntymäpainoarvio määrittää usein sen, millä tavalla lapsi tulee syntymään turvallisimmin maailmaan. Aina arviot eivät kuitenkaan osu oikeaan, ja saattaa aiheuttaa todellisia yllätyksiä.

Yhdysvaltalainen äiti Erika jakoi oman synnytystarinansa, jossa jopa kätilöt hiljentyivät hämmästyksestä. Jo raskausviikolla 37. ultrakuvassa kävi ilmi, että syntyvä poika painoi jo 4,5 kiloa. Lääkärit alkoivat suunnitella keisarinleikkausta.

Suunnitelmista huolimatta lapsi halusi maailmaan jo aikaisemmin, ja synnytys käynnistyi päivää ennen sovittua ennen leikkauspäivää.

Lapsen syntymäpaino oli 5,1 kg. Pojalle ei äidin mukaan mahtunut vastasyntyneiden vaipat, ja vaatteetkin piti valita vasta 3kk ikäisestä eteen päin. Äiti kertoo puolen vuoden ikäisenä pojan olevan sen verran iso, että käyttää 1,5-vuotiaan vaatteita.

Lapsen syntyessä maailmaan jopa kätilöt hiljentyivät hämmästyksestä, eivätkä voineet uskoa vastasyntyneen olevan niin kookas.

Lapsen korkeaan syntymäpainoon vaikuttaa geenit ja ympäristötekijät

Tutkimuksen mukaan noin neljäsosa lapsen syntymäpainoon vaikuttavista geneettisistä tekijöistä tulee äidin puolelta. Nämä geenit eivät suoranaisesti periydy lapselle, vaan niiden vaikutus vauvan kasvuun ilmenee raskaudenaikaisen kasvuympäristön kautta. Yksi näistä tekijöistä oli saatavilla olevan glukoosin määrä.

– Äidin elimistön tuottama glukoosi on keskeinen tekijä sikiön kasvussa. Glukoosi kulkee istukan läpi ja lisää insuliinin tuotantoa sikiön elimistössä. Odottavan äidin korkea paastosokeriarvo ennustaa syntyvälle lapselle korkeampaa painoa, kertoo Tampereen yliopiston professori Terho Lehtimäki.

Toisen tutkimuksen mukaan kohtuullisen rasittava, säännöllinen liikunta raskauden aikana vaikuttaa sikiön syntymäpainoon laskevasti. Tutkijoiden mukaan kevyempi syntymäpaino voi ehkäistä lapsen ylipainoriskiä myöhemmin elämässä.

Suomessa synnytetään maltillisen kokoisia vauvoja

Pidempää aikajanaa tarkkailtaessa, Suomessa syntyvien vauvojen syntymäpaino on alentunut. Viimeisen 20 vuoden aikana syntyvien lasten koko on lähteen mukaan vähän pienentynyt. Syyksi tähän lienee Suomen tarkat raskausajan diabeteskontrollit.

Lue myös:

Uusi tutkimus: Raskauden aikana nautittu kova rasva näkyy jo 5- vuotiaan lapsen ylipainona

Yhden Apgar-pisteen vauva

Suomalaistutkimus: Isien lapsuudessa koettu stressi näkyy omien lasten aivokehityksessä

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *