Lastenvaunujen kanssa matkustava on ennen päässyt ilmaiseksi – kohta tilanne voi olla toinen

Lastenvaunujen kanssa matkustava on ennen päässyt ilmaiseksi – kohta tilanne voi olla toinen
Kuva: Micael Widell

Julkisilla liikennevälineillä matkustaminen vaunujen tai rattaiden kanssa on ympäristöystävällistä, edullista ja vaivatonta. Tampereen uudella ratikalla on päässyt matkustamaan käynnissä olleen koeliikenteen aikana, mutta virallisesti liikenne alkaa vasta elokuussa. Joukkoliikennelautakunta käsittelee lähipäivinä lastenvaunuilla matkustavan lipun maksullisuudesta.

Aiemmin perusteena lastenvaunujen ja –rattaiden kanssa kulkevien maksuttomuuteen on ollut lapsen turvallisuus, eli lasta ei tarvitse jättää yksin maksamisen ajaksi. Käytäntö on tuttu monissa kaupungeissa niin linja-autoissa, kuin raitiovaunuissakin.

Maksuttomia matkoja koskevaa päätöstä perustellaan yhdenvertaisuuden nojalla

Tulevaisuudessa lastenvaunujen kanssa kulkevien pitää maksaa matka kaikissa niissä liikennevälineissä, joissa on lippulaite keskiovien luona. Näin maksuttomuutta ei voi enää perustella lapsen turvallisuudella, koska lippua ei tarvitsisi hakea kulkuneuvon etuosasta, uutisoi Yle.

Ratikan lisäksi matka pitää jatkossa maksaa myös muissa palveluliikenteessä ja joillakin bussilinjoilla, joissa lippulaite on keskiovella.

Koskee myös rollaattoreita ja pyörätuoleja

Keskiovesta rahastaminen koskisi myös rollaattorilla ja pyörätuoleilla kulkevia. Ylen mukaan päätöksen yhteydessä ei arvioitu käytännön yhdenvertaisuutta kaikkien matkustajien suhteen. Lastenvaunujen ja -rattaiden maksuttomuutta keskiovirahastuksella varustetuissa liikennevälineissä ei voida perustella lapsen turvallisuudella.

Mikäli matkan maksullisuus toteutuu kaikille, tulee se käyttöön talviliikennekauden alkaessa 9. elokuuta. Maksuttomiin matkoihin ovat kuitenkin edelleen oikeutettuja alle 7-vuotiaat maksavan matkustajan mukana, sotiemme veteraanit ja vammaisen henkilön saattaja. Saatettavalla pitää olla mukanaan EU:n A-merkitty vammaiskortti.

Sama ollut suunnitteilla Helsingissä

Helsingin seudun liikenne HSL haluaa luopua lastenvaunujen kanssa kulkevien oikeudesta matkustaa ilman lippua joukkoliikenteessä parantaakseen koronan heikentämää taloutta.

Päätös lastenvaunujen kanssa matkustavien oikeudesta matkustaa ilman lippua on tehty 1980–90-lukujen taitteessa. Tuolloin päätös tehtiin turvallisuussyistä, kertoo Yle. Nykyään samaa turvallisuusriskiä ei enää ole.

HSL:n asiakkuuden ja myynnin osaastonjohtajan Mari Flinkin mukaan mukaan asiaa täytyy nyt tarkastella uudestaan. Nykyään kuitenkin yli puolet lippujen myynnistä tulee mobiilisovelluksen kautta, joten lasta ei tarvitse jättää yksin lipunoston ajaksi. Myös matkakorttia käyttävistä noin puolet lataa kauden etukäteen.

Lue myös:

Tuore tutkimus: perheen talous­tilanne yhteydessä nuoren ylipainoon

Asiantuntija: Maaseudun lapsilla parhaimmat motoriset taidot

Hedelmöityshoidot tehdään yhä useammin luovutetuilla sukusoluilla

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *