6-vuotiaan ajatuksia Indonesiasta

6-vuotiaan ajatuksia Indonesiasta

Teksti: Anna

Perheemme edellisestä matkasta toiseen kotimaahamme Indonesiaan on kulunut kohta 3 vuotta. Pikkusisko (2,5v) ei ole koskaan vielä sinne päässyt, mutta Esikoisella (6v) on kokemusta kahden matkan verran. Kaiholla uutta matkaa odotellessa päätinkin hieman haastatella Esikoista ja katsoa, millaisia asioita hän tietää ja muistaa toisesta kotimaastaan.

Millainen maa Indonesia on?

Indonesia on sellainen iso ja kuuma maa. Hikeä pukkaa vaikka tukka olisi kiinni. Jotkut talot on ihan pilviin asti ja sitten toisen talot on vain semmoisia majoja. Siellä on ihmisiä tosi paljon ja joka paikassa. Indonesia on tosi kaukana Suomesta ja lentokoneella kun menee, niin pitää nukkua taivaalla ainakin yksi yö. Bussilla ei kannata lähteä, koska Indonesia on keskellä merta – ei ole semmoisia siltoja, joilla voisi ajaa autolla.

Indonesiassa ei sada koskaan lunta, vaan siellä on aina kesä ja voisi mennä vesipuistoon joka päivä jos olisi aikaa ja rahaa. Joskus sataa vettä, mutta se on ihan hyvä, koska katukoirat saa juoda vettä, jos ne löytää jonkun kuopan tai jonkun ämpärin.

Millaisia ihmiset ovat Indonesiassa?

Minä jo sanoin, että ihmisiä on tosi paljon. Paljon, paljon enemmän kun Suomessa. Jos menee kauppaan niin se on täynnä. Jos menee bussiin, niin kaikki paikat on viety. Meillä on iso perhe, paljon tätejä ja serkkuja ja en kyllä muista kaikkien nimiä.

Ne kaikki puhuu indonesiaa, sitä ayahin (isän) kieltä. Ihmiset on myös yhtä ruskeita kun ayah. Siellä ei asu valkoisia ihmisiä paitsi bulet (valkoihoiset / turistit). Indonesiassa on kaikilla musta tukka ja koulussa lapsilla pitää olla koulupuvut. Kaikki (ihmiset) jotka tiedän on muslimeja. Niin esimerkiksi minun serkuilla on koulussa hiukset piilossa huivin alla, mutta kotona ei tietenkään ole.  

Muistan, että ihmiset on iloisia ja huutelee minun nimeä jos ne sen tietää. Naapurintädillä on karkkikauppa, sieltä sai aina karkkia tai mehujään.

Millaista ruoka on Indonesiassa?

Aina riisiä. Tai nuudeleita. Kaikissa ruuissa on paljon chiliä jos ei muista sanoa, että ”tidak pedas” (ei tulinen). Sinun ja Pikkusiskon ruuasta täytyy aina sanoa niin, mutta minä voin syödä tulista ruokaa, se ei haittaa minua.

Indonesiassa on kaikenlaisia hedelmiä ja ne on tosi halpoja, kun ne tulee takapihalta eikä tarvi ostaa mangolle lentolippua, että se pääsee Suomeen. Takapihalla on myös sitä riisiä ja kanoja on joka paikassa, mutta en tiedä syödäänkö niitä vai onko ne vain munia varten.

Indonesiassa jäätelö pitää syödä nopeasti, koska se sulaa muuten pitkin sormia. Se on kyllä ihme, että kun jäätelö valuu pitkin sormia, niin ei saa nuolla niitä (sormia), mutta ruoka syödään käsin. Niin siis tällä kädellä (heiluttaa oikeaa kättä), toisella (vasemmalla) ei saa syödä tai tehdä muuta kun pyyhkiä pylly *hih*.

Mikä on parasta Indonesiassa?

Aina on kesä ja lämmin niin voi olla aina ulkona, eikä tarvi pukea kauheasti vaatteita. Vesipuisto ja pallomeri ja se kun käytiin eläintarhassa. Serkkujen kanssa leikkiminen ja se oli kiva, kun ayah osti meille paljon leluja. Oli semmoinen Pipsa Possu kokkausjuttu, nukke, pallomeripalloja, uima-allas ja muuta en muista. Oliko joku robotti? No, ne jäi kaikki sinne, kun meillä on Suomessa niin paljon leluja.

Indonesiassa ne lelut oli muistaakseni aika halpoja ja rahat on semmoisia, että niissä on vain paljon nollia. Minun viikkoraha on siellä varmasti ainakin miljoona!

Mikä on hassuinta Indonesiassa?

Vessanpönttöjä ei ole joka paikassa, vaan lattiassa on reikä. Eikä ole vessapaperi, on semmoinen kauha johon laitetaan vettä. Meillä kotona (Indonesiassa) oli onneksi oikea pönttö, mutta paperia ei saa sinne laittaa.

Suihkussa on vain kylmää vettä, mutta sitten voi sanoa aikuiselle, että keittää kuumaa vettä ja sitten ne sekoitetaan ämpärissä, niin tulee lämmintä. Vettä ei saa laittaa suuhun, siinä on pöpöjä ja voi tulla vatsa kipeäksi. Vain pullovettä saa juoda. Ja mehua ja limpparia tietenkin.

Miksi kaikkien kannattaisi mennä lomalle Indonesiaan?

Nyt ei kannata mennä minnekään, ei edes Indonesiaan, koska on korona.

Sitten joskus, kun ei ole koronaa niin kannattaa mennä Indonesiaan, koska siellä paistaa aurinko melkein aina ja siitähän suomalaiset tykkää. Kaikissa paikoissa ei kyllä kannata olla uimapuku päällä. Se on semmoinen muslimijuttu, en jaksa selittää (käskee kirjoittaa, että lukijat voivat googlettaa asian).

Jos haluaa surffata niin se onnistuu, mutta vain jos osaa uida, koska siellä voi oikeasti hukkua. Meressä voi sitten olla myös haita, että jos ei halua olla hain ruokaa, niin pitää pysyä lähellä rantaa.

Ensi kerralla kun me mennään Indonesiaan, niin käyn tulivuorella. Nyt jaksan sinne kävellä. Viimeksi (kun kävimme Indoensiassa) olin niin pieni etten jaksanut, mutta niin iso ettei äiti tai ayah jaksanut kantaa minua kantorepussa sinne ylös. Nyt on hyvä, kun olen jo sopivan kokoinen.

Kiitos, Terima kasih!

Lue myös:

Meidän perheen salakieli

Missä ovat lastenkirjojen huivipäiset suomalaistytöt?

“Ymmärtävätkö sinun lapset suomea?” ja 5 muuta rasistista heittoa monikulttuurisen perheen äidille

Anna

Olen 32-vuotias lappilaisella sydämellä varustettu kotiäiti, joka on juuri muuttanut perheineen Savosta Tampereelle. Monikulttuurista arkea ja juhlaa kanssani jakavat indonesialainen mieheni sekä kaksi tytärtämme. Rakastan leipomista ja pyykkien viikkausta, mutta imurille olen allerginen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *