Vaietut synnytyksen jälkeiset vaivat: “Miksi kukaan ei kertonut minulle tätä?”

Vaietut synnytyksen jälkeiset vaivat: “Miksi kukaan ei kertonut minulle tätä?”
Kuva:Amit Gaur

Teksti: Anna-Leena

Vaikka synnytyskokemuksia jaetaan ahkerasti, harva kertoo ääneen mitä kaikkea naisen keho oikeasti käy läpi synnytyksen jälkeen. Monelle tuoreelle äidille voikin tulla yllätyksiä vastaan.

Millaisia mullistuksia äidillä on sitten edessään synnytyksen jälkeen? Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Johanna Hautala ja yksityisenä kätilö-terveydenhoitajana työskentelevä Elsa Markkinen vastaavat kysymykseen.

Jälkisupistukset: Kivut eivät lopu synnytykseen.

Synnytettyään äiti huokaisee helpotuksesta: “synnytys ja kivut on vihdoin ohi!”, kunnes imetyksen myötä supistukset ja kivut alkavat uudelleen.

– Kohtu supistuu synnytyksen jälkeen, jotta se varmasti tyhjenee raskauden jäänteistä ja verestä. Jälkisupistukset voivat olla todella kipeitä ja niitä voi tulla useampana päivänä synnytyksen jälkeen erityisesti uudelleen synnyttäjillä, kertoo erikoislääkäri Johanna Hautala.

Jälkisupistukset alkavat yleensä imettäessä, koska silloin naisen kehoon vapautuu mielihyvähormonia eli oksitosiinia, joka saa kohdun supistelemaan.

Uimarengas takapuolen alle ja jäitä housuun

Synnytyksessä välilihaan, emättimeen, häpyhuuliin ja lantionpohjan lihaksiin voi tulla pieniä nirhaumia. Myös väliliha voidaan joutua joissain tapauksissa leikkaamaan. Välilihan leikkaus tehtiin Suomessa vuonna 2017 viidesosalle synnyttäjistä.

Eriasteiset repeämät ovat harvinaisempia. Niiden paranemista odotellessa istuminen on mietittäv uusiksi. Ensimmäisinä viikkoina repeämän jälkeen suositellaan, ettei äiti istuisi pitkään, jotta alueen verenkierto ja paraneminen ei hidastuisi. Helpotusta leikkaus- ja repeämähaavojen turvotukseen ja kipuihin saa särkylääkkeistä. 

– Kastele kuukautisside ja pistä se pakastimeen. Ja laita jäinen side pikkuhousuun. Kylmä laskee turvotusta. Kätilö-terveydenhoitaja Elsa Markkinen vinkkaa.

Ensikakka pelottaa

Vaikka kaikki huomio keskittyykin sairaalassa yleensä vauvan ensimmäiseen kakkaan, voi äidin ensikakka synnytyksen jälkeen olla sekin jännittävä tapahtuma.

Mikä avuksi, jos alapää tuntuu turvonneelta tai mahdolliset leikkaushaavat ja tikit kiristävät? 

– Ensisijaisesti suosittelisin erityyppisiä suolen sisältöä lisääviä ummetuslääkkeitä. Nämä eivät myöskään sotke suolen omaa toimintaa. Myös peräruiskeita voi käyttää, mutta niiden teho voi olla varsin voimakas ja kivulias, Johanna Hautala kertoo.

– Vatsaa voi pehmittää syömällä luumuja tai tarvittaessa suolen sisältöä pehmittävillä lääkkeillä.

Vaippa housuun- myös äidille!

Synnytyksen jälkeinen kohdun tyhjeneminen, eli jälkivuoto voi kestää  synnytyksen jälkeen jopa useiden viikkojen ajan.

– Synnytyksen jälkeen kohdunsuu on auki ja riski tulehduksille on suurempi kuin normaalisti. Suojaksi Hautala suositteleekin mieluummin sidettä kuin tamponia.

Heti synnytyksen jälkeen jälkivuoto on kirkkaan punaista ja mukana saattaa tulla verihyytymiä. Jälkivuodon ensimmäinen vaihe kestää tavallisesti muutamista päivistä puoleentoista viikkoon ja vuoto saattaa olla runsaampaa, kuin kuukautisten aikana. Vähitellen vuoto muuttuu ruskeaksi ja lopulta vaaleaksi. Vuoto loppuu ennen jälkitarkastusta, joka tehdään 8-12 viikkoa synnytyksen jälkeen.

Miksi maito ei nousekaan?

Monesti äiti huolestuu, kun maito ei suihkuakaan saman tien rinnoista. On täysin normaalia, että maidon nousuun menee muutama päivä.  -Raskauden aikana estrogeeni ja keltarauhashormoni estävät maidontuotannon. Maito ei siis nouse ennen kuin nuo hormonit ovat puhdistuneet elimistöstä, Elsa Markkinen muistuttaa.

Syytä huoleen ei kuitenkaan yleensä ole: vastasyntyneen mahalaukku ei kaipaa suuria määriä ravintoa ensimmäisinä päivinä.

– Vauvalla on kyllä vararavintoa siihen asti, että maito nousee kunnolla. Vauva saa rinnasta pieniä tippoja todella rasvaista ja proteiinipitoista kolostrumia eli ternimaitoa ennen maidon nousua, Markkinen selventää.

Auts! Imetys sattuu!

Imetyksen alku saattaa olla vaikea: rintoja kivistää, maito pakkautuu rintoihin ja vauvan imu tuntuu epämiellyttävältä. Nännit kipeytyvät ja aristavat aluksi. Kivut saatetaan kuitata sanomalla, että se kuuluu asiaan, mutta Elsa Markkinen on eri mieltä.

– Imetyksen ei kuulu sattua. Jos sattuu, silloin esimerkiksi vauvan imuotteessa voi olla jotain ongelmaa ja sen korjaamiseksi saa kyllä apua.

Tervetuloa vauva…vai vaihdevuodet?

Synnytyksen yhteydessä raskaudenaikainen estrogeeni- ja keltarauhashormonipitoisuus romahtaa imetyshormonien eli prolaktiinin ja oksitosiinin vaikutuksesta. Imetyshormonit vaikuttavat naisen elimistöön täysin toisin kuin raskaushormonit. Imetyksen aikana hormonitoiminta on nimittäin lähellä vaihdevuosia läpi käyvän naisen hormonitoimintaa.

– Kun nainen imettää, emätin voi olla ihan jäätävän kuiva ja arka senkin jälkeen, kun se on parantunut synnytyksestä, erikoislääkäri Johanna Hautala kertoo. -Avuksi voi ottaa apteekista ilman reseptiä saatavan paikallisestrogeenin. Saman jota käytetään vaihdevuosien aikana. Estrogeenin lisäksi myös liukuvoiteesta voi olla apua.

Petipuuhat sallittu-jos siltä tuntuu

Seksiä voi synnytyksen jälkeen harrastaa yleensä heti, kun itsestä siltä tuntuu. Suurimmalle osalle ensimmäinen yhdyntä on kivulias eikä seksi suju välttämättä heti samalla tavalla kuin ennen synnytystä. 

– Niin kauan, kun jälkivuoto on veristä, on hyvä odottaa. Ruskean vuodon aikaan seksille ei ole estettä, mutta silloin kannattaa kiinnittää huomiota hygieniaan. Vuodon aikana kohdunsuu on auki ja riski kohtutulehdukseen suurempi, Johanna Hautala muistuttaa.

Aina seksi ei kiinnosta vielä silloinkaan, kun kroppa tuntuu kivuttomalta ja palautuneelta, sillä imetys voi laskea naisen halukkuutta.

 – Elimistössä jylläävien maitohormonien vuoksii munasarjat tuottavat vähemmän testosteronia, mikä on tällainen himohormoni, kertoo Johanna Hautala.

Voihan peräpukama

Laajentuneet peräaukon laskimot, eli peräpukamat ovat valitettavan tuttuja seuralaisia synnyttäneille naisille.

– Usein pukamat tulevat jo viimeisen raskauskolmanneksen aikana, joillakin vasta synnytyksen jälkeen. Ummetus on hyvin yleistä raskauden aikana ja sen hoitaminen voi vähentää pukamien tuloa, Johanna Hautala kertoo.

Peräpukamat voivat kutista ja aiheuttaa epämiellyttävää tunnetta. Joskus ne kipeytyvät voimakkaasti tai vuotavat verta.

– Pukamat eivät välttämättä häviä koskaan, mutta usein ne jäävät oireettomiksi, Johanna Hautala lohduttaa.

Harmillinen virtsankarkailu

Virtsankarkailu ponnistelujen tai aivastuksen yhteydessä on synnyttäneille yleinen riesa. Lantionpohjan lihaksia kuormittaa raskauden aikana muun muassa vauvan paino. Lisäksi raskausajan hormoni relaksiini ylläpitää kudosten löysyyttä. 

Vaiva paranee yleensä itsestään, mutta se voi viedä aikaa. Toipumista voi kuitenkin myös nopeuttaa itse. 

– Virtsankarkailuun pitäisi havahtua ja treenata lantionpohjanlihaksia, koska se on inhottava vaiva, kätilö-terveydenhoitaja Elsa Markkinen sanoo.

Lähde:Yle.fi

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *