Imeväisruokintaselvitys: vauvojen imetys on yleistynyt ─ nuoret ja matalammin koulutetut äidit imettävät edelleen muita vähemmän

Imeväisruokintaselvitys: vauvojen imetys on yleistynyt ─ nuoret ja matalammin koulutetut äidit imettävät edelleen muita vähemmän
Kuva:Ksenia Makagonova

Teksti: Anna-Leena

Imeväisruokintaselvityksestä selviää, että sekä täysimetys että imetys ovat yleistyneet vuodesta 2010. Selvitys toteutettiin 47 Manner-Suomen kunnassa. Selvitykseen vastasi 3418 perhettä, ja vastausaktiivisuus oli 22 prosenttia. 

Selvityksestä ilmenee, että alle kuukauden ikäisistä vauvoista 57 prosenttia oli täysimetettyjä ja lähes kaikki vauvat saivat ainakin jonkin verran äidinmaitoa. Neljän kuukauden ikäisistä vauvoista 50 prosenttia oli täysimetettyjä. Vuoden ikää lähestyvistä vauvoista 58 prosenttia imetettiin edelleen. 

Neljän kuukauden ikäisten täysimetyksen yleisyys kasvoi 26 prosenttiyksikköä edelliseen tutkimukseen verrattuna (2010) ja 11–12 kuukauden ikäisten imetys 21 prosenttiyksikköä. 

Muita äitejä vähemmän imettivät nuoret, matalammin koulutetut, ainoana aikuisena perheessä olevat tai tupakoivat äidit. Imetykseen vaikutti myös lapsen toisen vanhemman ikä, koulutus tai tupakointi. Ensimmäisenä lapsena syntyneitä täysimetettin vähemmän kuin syntymäjärjestyksessä seuraavia lapsia. Myös ennenaikaisuus ja pieni syntymäpaino olivat yhteydessä vähäisempään imetykseen. Erot ovat kaventuneet kuitenkin jonkin verran verrattuna edelliseen selvitykseen, joka tehtiin vuonna 2010.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ja THL ovat seuranneet Suomen imetystilannetta Imeväisruokintaselvityksen avulla vuodesta 1995. Imetys on yksi kansanterveyden peruspilareita, koska se vähentää tutkitusti lapsen, mutta myös äidin sairastuvuutta lyhyt- ja pitkäaikaisesti.

Imetyksen hyötyjä

  • Imetys edistää äidin toipumista synnytyksestä ja synnytyselinten palautumista ennalleen.
  • Se saattaa myös suojata äitiä munasarjasyövältä ja ennen vaihdevuosia ilmenevältä rintasyövältä.
  • Rintamaidon ravintosisältö vastaa lapsen tarvetta ja todennäköisesti edistää lapsen terveyttä pitkälle aikuisikään.
  • Rintamaidon ravintoaineet ovat tehokkaasti imeytyvässä ja hyväksikäytettävässä muodossa.
  • Rintamaidossa on lukuisia immunologisia aineita. Ne suojaavat lasta suolistotulehduksilta.
  • Rintamaito edistää ruoansulatuskanavan kehittymistä erityisesti keskosilla.
  • Imetys on hygieenistä.
  • On tutkimuksia, joiden mukaan imetys edistää hermoston kehitystä etenkin keskosilla.
  • Imetys on edullinen vaihtoehto.
  • Imetys on ympäristöystävällistä. Esimerkiksi pakkausjätettä ei synny.

Lähteet: thl.fi

terveyskirjasto.fi

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *