Hammaslääkäri kertoo uudet suositukset: tahnaa saa käyttää paljon ja suuta ei kuulu huuhdella

Hammaslääkäri kertoo uudet suositukset: tahnaa saa käyttää paljon ja suuta ei kuulu huuhdella
Kuva: Diana Polekhina

Kuten monia muitakin suosituksia ja tapoja päivitetään, myös hampaidenpesuun liittyvät tottumukset on hyvä tuoda nykypäivän tasolle. Lasten ja vanhempien suunhoito on joka aamuinen ja iltainen toimenpide, joten nappaa tästä vinkit vanhempien hammaspesuihin!

Terveystalon hammaslääkäri Fanny Bjondahl kertoo monen käyttävän vielä vanhan suosituksen mukaista hammastahnan määrää, joka on vuosikausia ollut “herneen kokoinen” määrä. Nykyisin hammastahnaa saa käyttää runsaasti, koska Bjondahlin mukaan yleisesti tahnan määrä on ollut liian vähäinen.

Aikuisille 2cm pituinen pötkö tahnaa harjaan, älä huuhtele suuta vedellä

Virallinen suositus on 0,5–2 senttimetriä. Bjondahlin mukaan hammastahnaa voi käyttää huoletta kaksikin senttiä. Tahnaa on hyvä käyttää mieluummin liikaa, kuin liian vähän. Tahnan on levittävä kunnolla koko suuhun.

Vanhan suosituksen mukaan suu tulisi huuhdella runsaalla vedellä, jotta kaikki tahna poistuu suusta. Nyt kuitenkin suuhun saa jäädä tahnaa, koska se vahvistaa Bjondhalin mukaan hampaan kiillettä. Kun hampaat on harjattu, tahna syljetään pois eikä suuta huuhdella. Vähäinen nielty hammastahna ei ole hammaslääkärin mukaan haitallista elimistölle.

Suuhun jäävä hammashahna toimii kuten suuhuuhteet. Fluorihuuhteella voi purskutella hampaiden pesun jälkeen suuta. Huuhtelematta jätetty ja vain pois syljetty hammastahna ajaa saman asian.

Lapsille omat suositukset ikävaiheen perusteella

Suomen hammaslääkäriliitto neuvoo, että alle 3-vuotiaiden pitäisi käyttää vain sipaisu fluorihammastahnaa. 3–5-vuotiaille suositus on lapsen oman pikkusormen kynnen kokoinen nokare tahnaa, ja yli 6-vuotiaille ja sitä vanhemmille lapsille ja aikuisille 0,5–2 senttimetrin kokoinen nokare aikuisten hammastahnaa.

Liiallisella fluorin saannilla voi olla haitallinen vaikutus lapsen pieneille hampaille.

Fluori vaikuttaa runsaasti nautittuna koko elimistöön, ja kehittyvälle lapselle liiallinen fluorin käyttö voi johtaa hampaiden hypomineralisaatioon. Se näkyy tavallisesti vaaleina laikkuina hampaissa, ja silloin hampaiden kiille on hauras, helposti lohkeava ja karioituva kiilteen vajavaisen mineralisaation vuoksi. Lievänä vaiva näkyy vaaleina laikkuina hampaiden pinnalla.

Lasten hampaiden pesua on hyvä valvoa, ja seurata, ettei lapsi syö nykypäivän hyvältä maistuvia lasten hammastahnoja, ja seurattava tahnan määrän ja fluoripitoisuuden suosituksia lapsen ikävaiheelle sopivalla tavalla.

Lähde: MeNaiset, mtv-uutiset, Terveyskirjasto

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *