Kesä kaupungissa

Kesä kaupungissa
Kuva: Gayatri Malhotra

Teksti: Heini

Me suomalaiset olemme henkeen ja vereen mökkikansaa. Aina ei mökkimahdollisuutta kuitenkaan ole. Tämä fiktiivinen tarina on täynnä faktoja siitä, millä keinoin kaupungissakin voi päästä kesälaitumille. Tapahtuma-areenana on kotikaupunkini Kotka, mutta uskon, että jokaisesta muustakin kaupungista löytyy ne omat kesäjuttunsa ja useat kirjoituksen vinkit sopivat kaupunkiin kuin kaupunkiin.

Aamuvarhain auringonsäteet valaisevat huoneen ja herättävät meidät kaikki kukonlaulun tavoin. Unihiekka kutittaa silmissä, mutta pienen aamuketutuksen jälkeen on ihanaa nousta ylös näin varhain! Lapset ovat tehneet minusta aamuvirkun. Radio Nostalgia soimaan ja aamutoimiin. Tästä tulee hyvä päivä. Mitä aiemmin aamupuuro porisee kattilassa ja kahvinkeitin puksuttaa, sitä enemmän äänet ja tuoksut tuovat mieleeni lapsuuden kesät mökillä. En tiedä miksi. Onko se aamuauringon häikäisy vai ikkunanraosta kantautuva aamukasteen tuoksu? Mutta näin se vain on.

Koska rakastan listoja, olen listannut asioita, joita voisimme tänä kesänä tehdä. En luodakaeni itselleni stressiä tai paineita vaan muistuttaakseni itseäni vaihtoehdoista hiekkalaatikolla kökkimisen lisäksi. Mitähän kivaa me tänään tehtäisiin? Katselen listaa ja valitsen piknikin Katariinan Meripuistossa. Sitä ennen täytyy kuitenkin kastella parvekkeen pikkupuutarha. Meillä kasvaa siellä chilejä, kirsikkatomaatteja, erilaisia yrttejä ja amppelimansikka. Alkukesästä lapset pääsivät itse istuttamaan yrttien siemenet. Yhdessä ollaan huolehdittu kasveista ja päästy ihailemaan kasvun ihmettä. Lähiruokaa parhaimmillaan.

Pääsemme ihan ulkomaiden tunnelmaan hakiessamme tuoreita piknikeväitä torilta ja lähileipomosta. Herneitä, mansikoita, kirsikoita, porkkanoita sekä vielä lämpimiä lihapiirakoita ja munkkipossoja, joista Kotka tunnetaan. Katariinassa on myös grillausmahdollisuus, jota emme nyt käytä. Piknikin lisäksi lapset pääsevät leikkimään suureen Muumitaloon ja syöttämään lampaita, jotka tulevat tänne joka kesä laiduntamaan ja perheitä ilahduttamaan.

Kotka on täynnä puistoja ja leikkipuistoja, joissa viettää mukavaa kesäpäivää. Piknikin lisäksi suosikkeihimme kuuluu värejä ja tuoksuja pursuavat kukkaiskävelyt ja pelit; palloilut, mölkky ja frisbee. Aivan keskustan edustalla sijaitsee Varissaari tykkeineen ja linnakeraunioineen. Sinne voisimme joku päivä tehdä pienen päiväretken ja samalla lapset pääsisivät hieman meritunnelmaan tuurimoottorissa. Merikaupungissa kun ollaan, löytyy keskustasta tietenkin uimaranta. Ja joku ilta voisimme suunnata vaikka mato-ongelle. Siihen kun ei lupiakaan tarvita.

Olen kalenteroinut lisäksi kesän tapahtumia. Niitä on yllättävän paljon. Parhaimpana tiedonlähteenä on toiminut Facebook ja vanha kunnon puskaradio. Toki myös paikallislehdet. Lähes joka viikolle löytyy jotain kivaa. Puistokonsertteja, leikkitapahtumia, markkinoita. Ja kaiken kruunaa tietysti kaupunkifestivaali Kotkan Meripäivät (paitsi tänä vuonna, kiitos koronan). Sadepäiville hyviä tekemisen vaihtoehtoja ovat museot. Merikeskus Vellamossa lapsivierailijat on erityisen hyvin huomioitu Leikkimöllä – lasten omalla lempipaikalla.

Kohta on vuorossa grillailua. Hankimme pienen sähkögrillin parvekkeelle. Isäntä siellä jo häärää keittiössä makkaroiden, halloumin ja maissintähkien parissa ja lapset kuulostavat pyörivän ja kinastelevan jaloissa. Täytynee mennä auttelemaan ennen kuin tilanne karkaa käsistä. Kyllä kesä kaupungissakin voi olla mukavuutta täynnä!

Kerrothan, mikä luo sinulle kesäfiiliksen kaupungissa?

Heini

Olen keski-ikää lähestyvä mukamas ikinuori. Entinen maailmanmatkaaja ja nykyinen kotihiiri, jonka reissujalkaa kuitenkin aina vipattaa. Kerrostaloasuja, joka haaveilee omasta takasta, puulla lämmitettävästä saunasta ja isosta pihasta. Ikuinen stressaaja, jolle metsä, retkeily ja hygge ovat elinehtoja. Tykkään terveellisistä elämäntavoista, mutta sorrun aina herkutteluun. Mietin yhä, mitä teen isona. Ja kyllä, rakentelen mielelläni legoilla silloin, kun lapset nukkuvat. Kotonani häärää itseni lisäksi avomies ja vauhdikas vauvataapero-combo, joka on hurjaa vauhtia kasvamassa pikkulapsicomboksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *