Syrjähypyn tehnyt perheenisä Vesa teon jälkeen: “Perhe-elämäni oli sitten siinä.”

Syrjähypyn tehnyt perheenisä Vesa teon jälkeen: “Perhe-elämäni oli sitten siinä.”
Kuva: Marcos Paulo Prado

Syrjähyppy on parisuhteen yksi suurimmista kriiseistä, joissa osapuolet joutuvat tarkoin punnitsemaan tulevaisuuden suuntaa niin yhdessä kuin erikseen. Petetyksi jätettyjen puolisoiden tuntemuksia voi lukea monilta foorumeilta, mutta mitä pettäjän mielessä liikkuu teon jälkeen?

Perheenisä Vesa kertoo tarinansa, jossa toiminta lipsahti viattomasta flirttailusta seksiin asti. Ajatuksen omasta parisuhteesta, isyydestä ja koko tulevasta elämästä livahti silmien ohi nanosekunnissa. Samalla mies kuitenkin pohtii, tekisikö hän kaiken uudelleen jos tilaisuus tulisi.

Mitä hemmettiä sitä tuli tehtyä?!

Jo pitkään työpaikan Susa oli tiiraillut Vesaa sillä silmällä. Vesa vanhana pelimiehenä ymmärsi heti mitä ilta tuo tullessaan, kun yhteisen tanssin lomassa Susa liimautui Vesaan kovasti kiinni. Normaalit firman juhlat tulisivat jäämään historiaan – eikä välttämättä kovin hyvällä tavalla.

Tilaisuus tekee varkaan sanotaan. Vesan tapauksessa kävi juurikin niin. Teon jälkeiset ajatukset sinkoilevat epätoivosta, häpeään ja pelon kautta katumukseen. Miten saatoinkaan toimia näin, ja mitä kumppani tästä kaikesta ajattelee, jos saa tietää. Varmaan muuttaa lasten kanssa pois yhteisestä kodistamme, ja jään yksin.

Monet pohtivat myös teon jälkeen, tapahtuuko tilanne uudelleen, mikäli mahdollisuus tarjoutuu tulevaisuudessa? Moni pettäjä ihmettelee teon jälkeen omaa käyttäytymistään, kun huomaa toimineensa itselleen hyvin epätyypillisellä tavalla. Pettäminen on valtava kriisi parisuhteelle, mutta ennenkaikkea pettäjälle itselleen joka saattaa ihmetellä, mikä on saanut hänet toimimaan tavalla, joka eniten loukkaa suhteen toista osapuolta. Elämäntilanne saattaa olla hyvin raskas, ja parisuhdekin voi vähän huonosti. Sitten elämään ilmestyy ihminen, jolta saa kaipaamaansa ja uudenlaista huomiota, niin kriisi on valmis.

Rakkaudessa on lopulta kyse tahtotilasta, sekä jokapäiväisestä kumppanin uudelleen valitsemisesta. Vaikka jokaiseen suhteeseen mahtuu ylä- ja alamäkiä, lopulta päätös sitoutua on kaikista merkityksellisin.

Pettämiseen on monia syitä, eikä yksiselitteistä vastausta ole

Psykologi ja perheneuvoja Helena Topparin mukaan teolle ei ole yksiselitteistä vastausta, ja pettämisessä on kyse valtavan laajasta alueesta. On olemassa monenlaista pettämistä, niin fyysistä kuin henkistäkin.

– Uskottomuus ei aina tarkoita sitä, että on harrastanut suhteen ulkopuolista seksiä. Monesti uskottomuus nähdään irtosuhteena, vaikka syy pettämiseen voi olla aivan muualla, Toppari kertoo.

Voi olla, pettäjä kaipaa jonkinlaista muutosta ja itsenäisyyttä elämäänsä. Hän ei ehkä ole tyytyväinen parisuhteeseensa. Syitä pettämisen taustalla olisi hyvä käydä pariterapiassa läpi, mikäli toivoo suhteen vielä jatkuvan pettämiskriisin jälkeen.

Lue myös:

Parisuhdekouluttajan mukaan lapsuus vaikuttaa siihen keneen rakastumme

”Eikö muslimin vaimon pitäisi käyttää huntua?” ja 5 muuta rasistista heittoa monikulttuurisesta parisuhteesta

Rakastatko vielä, kun olen ruttuinen?

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *