Tekemistä lapsiperheille – päivä Rovaniemellä

Tekemistä lapsiperheille – päivä Rovaniemellä
Kuva: Ethan Robertsor

Talvella kyllä tietää, miksi Rovaniemelle kannattaa lasten kanssa tulla, mutta joulupukin lisäksi kaupunki tarjoaa kesälläkin hauskoja kokemuksia. Jos matkanne vie nelostietä pitkin pohjoiseen, Rovaniemi on oiva paikka hengähtää yön yli tai pysähtyä verryttelemään muutamaksi tunniksi. Julkisilla menopeleillä kaupungissa on harmillisen hankala kuljeskella, mutta ei täysin mahdotonta.

Leikkipuistot

Konttisen puisto eli Angry Bird -puisto
Kolmen kivenheiton päässä keskustasta sijaitseva Agry Bird -puisto on 2000-luvun kasvattien jälkikasvulle oiva paikka purkaa energiaa nostalgisten, mutta yhä ajankohtaisten hahmojen keskellä! Leikkipuistossa on paljon kiipeilymahdollisuuksia isommille lapsille, pienten kanssa pitää kulkea mukana, sillä telineet ovat aika korkealla. Kestosuosikkina vauhdinhakuisille puistosta löytyy vaijerirata, pallohaille kompakti pelikenttä ja pienille sporttaajille ketteryysrata. Jo muutamana vuonna puiston sisäänkäynnillä on ollut italialaista gelatojäätelöä myyvä koju. Alueen reunalla on sisäänkäynti Rovaniemen kesäteatteriin, jossa lapsiperheitä viihdyttää joka kesä uusi näytelmämusikaali.

Vanhan Torin puisto
Kivenheiton päästä Sampoaukealta loikoilee monipuolinen leikkikenttä, jonne voi huoletta tulla kiipeilemään kaikenikäisten lasten kanssa. Talvisin alueella on jäärata sekä luistimia vuokraava kioski.

Keskuskenttä
Rovaniemen yleisurheilu- ja jalkapallostadionin alue pitää sisällään paitsi hintansa vuoksi paljon kiistellyn katsomon, myös paljon isommille lapsille sopivia kiipeily- ja ketteryysvälineitä sekä kuntoilulaitteita.

Uimarannat

Ounaskosken uimaranta, paikallisittan Valdemarin ranta tai “Valtsun” ranta
Viileä jokivesi ei aina ole aikuisten mieleen, mutta pienille lapsille rannalla on hiekkasärkän erottama räpiköintiallas. Ranta on Jätkänkynttilänsillan toisella puolella, eli lähellä keskustaa. Rannalla on pukukopit ja WC-tilat. Useimpina kesinä rannalle tulee jäätelökoju, ja ravintola Valdemarista saa ruokaa ja juomaa.

Ounaspavilijonki
Ounaskosken uimarantaan verrattuna Ounasjoen virtaus on tässä jokien yhdyskohdassa todella paljon maltillisempi ja vesi lämpimämpää, ja siksi ranta on lapsiperheiden suosiossa. Rannan vieressä on myös suuri ja monipuolinen leikkikenttä, isot pelikentät aikuisille sekä uutuutena isommille lapsille ja aikuisille suunnattu vesiaktiviteettipuisto. WC-tilat ja pukukopit löytyy, ja pieneen nälkään evästä saa kahvilasta. Ranta on noin 2,5 kilometrin päässä keskustasta, parhaiten paikalle pääsee autolla, kävellen tai pyörällä, sillä bussi numero 8 jättää joka tapauksessa 850 metrin päähän.

Kaukolampi
Tämä pieni ja lämminvetinen tekolampi sijaitsee omakotitaloalueiden kupeessa Nivavaarassa, jonne parhaiten jälleen kerran pääsee omalla autolla, sillä bussi numero 8 jättää 1,2 kilometrin päähän. Lampi on lähempänä joulupukin pajakylää kuin keskustaa, joten pulahdus kannattaa hyvinkin ajoittaa samaan syssyyn Napapiirin päämajaan tutustumisen kanssa. Lammen vierellä on leikkikenttä, mutta WC:tä tai pukukoppeja ei ole.

Norvajärven uimaranta
Tälle kaukaiselle rannalle on 15 kilometrin päässä keskustasta, mutta matkanteko kannattaa siinäkin tapauksessa, että parkkipaikalta on vielä puolen kilometrin metsäinen kävely veden äärelle. Vesi on jokiveteen nähden lämpimämpää, hiekka on pehmeää ja ranta hyvin loivasti syvenevä, ja siksi paikka onkin lapsiperheiden suosiossa. Alueelta löytyy WC, pukukopit sekä puilla varusteltu kota makkaranpaistoon. Navigaattoriin voi kirjoittaa vaikka “Saksalaisten sotilaiden hautausmaa”, sillä kyseinen tunnelmallinen ja hyvin hoidettu 2500 sotilaan viimeinen leposija löytyy kivenheiton päässä rannasta.

Muuta tekemistä ja näkemistä

Rovaniemi tarjoaa lapsiperheille hienoja kokemuksia sisätiloissa mm. Pilkkeessä ja Arktikumissa, myös HopLop löytyy kauempaa keskustasta. Tässä jo mainittujen ranta-alueiden lisäksi pari ulkoilma-aluetta, jotka kannattaa painaa mieleen!

Joulupukin pajakylä / Tallitontun kotieläinpiha
Pajakylän keskusaukio on tulvillaan joulumusiikkia kesälläkin, mutta mikäli tämä ei kesälomalaisia ahdista, on se katsastamisen arvoinen paikka ilman luntakin. Isolla alueella on parikin leikkikenttää, minkä lisäksi osa kahviloista ja putiikeista pitävät ovensa auki sesongin ulkopuolellakin. Tallitontun kotieläinpiha kannattaa käydä katsastamassa! Pääsymaksu on paikan kokoon nähden kenties korkeahko, mutta piha on ihanan metsäisä, ja lapsille löytyy pieni, mutta hyvinvarusteltu leikkikenttä. Paikalla voi paistaa omia tai kotieläinpihan putiikista ostettuja makkaroita, minkä lisäksi parilla eurolla saa lunastettua pussillisen jäkälää poroille syötettäväksi! Bussi numero 8 vie perille asti.

Santasport Lapin urheilukeskus
Ounasvaaralla sijaitseva urheilukeskus on varttuneempien lasten sporttiperheelle tai kokeilunhaluisille hieno kohde. Alueella on fresbee golf -rata, eri mittaisia maastopyöräily- ja luontopolkuja laavuineen, näköalatorni, keilahalli, uimahalli ja monenmoista muuta koettavaa. Isommille lapsille mieleen voi olla erityisesti kiipeilykeskus Huiman mahdollistama puiden latvuksissa kiipeily! Bussilla numero 5 pääsee 750 metrin päähän.

Kauppatori
Rovaniemen keskustasta syrjässä, mutta lähellä rautatieasemaa köllöttelee Rovaniemen kauppatori, jossa kesällä on torimyyjiä ja lättykahvila. Tämän kesän uutuutena torin laidalle on tuotu aito lättähattu, eli vanha junanvaunu, joka palvelee kulkijoita anniskeluravintolana.

Ravintolat

Rosso
Ravintolassa on todella kattava leikkinurkkaus lapsille. Tarvitseeko enempää sanoa? Listalta löytyy tyypilliset italian herkut myös lapsille kustomoituna. Tiedossa ei ole, miten koroa on vaikuttanut leikkinurkkauksen käyttöön.

Hostel Café Koti
Tänne kotoisaan kahvilaan ovat tervetulleita kaikki, niin kaksi- kuin nelijalkaisetkin, ja tilaa lounasruokailuun on isommallekin pesueelle.


Ruuhkavuodet suosittelee

Miss Marina

Olen yhden, toisinaan aika kolmeveemäisen, mutta enimmäkseen aivan ihanan tytön maailman kärsivällisin, jaksavin ja hehkein äiti, sekä yhden, toisinaan aika veemäisen mutta enimmäkseen aivan ihanan aviopuolison maailman ymmärtäväisin, aikuismaisin, keskustelukykyisin ja hormoonimyrskyttömin vaimo. En koskaan marise turhasta, nalkuta, arvostele, kilahda, kiukuttele, romahda tai vertaile itseäni muihin. Koti on aina tiptop, ruoka priimaa ja karvakolmio ajeltu. Revi siitä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.