Selviytymisopas kesälomaan lasten kanssa

Selviytymisopas kesälomaan lasten kanssa
Kuva:Kelli McClintock

Kesäloma tarjoaa loistavan mahdollisuuden nauttia lapsista vielä enemmän, kuin arkena. Liiankin tutuksi käyneet aikataulut hellittävät ja on enemmän aikaa pysähtyä ja olla yhdessä. Muutokset aikatauluissa, myöhäiset nukkumaanmenoajat ja jatkuvasti vaihtuvat aktiviteetit voivat kuitenkin helposti tehdä lomasta lasten kanssa stressaavan ja kaoottisen. Kuinka nauttia lomasta lasten kanssa tulematta hulluksi? 

Perheen yhteinen aika 

Ennen lomamatkaa lasten kanssa on hyvä keskustella siitä, mitä loman aikana ja lomakohteessa tulee tapahtumaan. Lapset voivat piirtää aiheesta vaikka kuvakirjan tai kirjoittaa vihkoon ylös ajatuksiaan. Lasten on monesti vaikeaa hahmottaa mitä vaikkapa “lomamatka” tarkoittaa tai pitää sisällään ja he saattavat luoda lomasta epärealistisia odotuksia, jotka purkautuvat pettymyksenä tai kiukutteluna perille päästyä. Myös jännitys voi purkautua kiukutteluna. Jännitykseen voi auttaa tilanteen sanoittaminen ja kotona ennakkoon läpikäyminen.  

Käyttäytyminen

Lapselle on hyvä kertoa jo etukäteen, kuinka heidän odotetaan käyttäytyvän missäkin tilanteessa. “Ravintolassa istutaan omilla paikoilla, koska tarjoilijoilla saattaa olla tarjottimella kuumia annoksia tai juomia jotka saattavat läikkyä, jos ravintolassa juoksennellaan” tai “Kirjastossa kuiskataan ja annetaan lukurauha myös muille.” On helpompi muistuttaa uudesta tilanteesta ja ärsykkeistä innostunutta lasta siitä, mistä on jo aiemmin puhuttu, kun vasta paikan päällä kertoa mitä häneltä toivotaan.  On tärkeää muistaa, että lapset ovat lapsia ja lopulta ainut tapa oppia kuinka tilanteissa toimitaan, on harjoittelu. Älä siis lopeta ravintolassa käyntiä vain siksi, että lapsi hermostui paikoillaan istumisesta.

Aikataulut

Lapset kaipaavat aikatauluja ja rutiineja myös lomalla. Jatkuvasti vaihtuvat aikataulut näkyvät lasten käytöksessä ja vanhempien tehtävä onkin yrittää pitää kiinni siitä, että myös lomalla päivissä on edes jonkinlainen tuttu ja turvallinen aikataulu. On aivan loogista, että kodin ulkopuolella esimerkiksi ruoka-aika saattaa viivästyä ja muutoksiin kannattaakin valmistautua esimerkiksi ottamalla mukaan jotain pientä purtavaa. Aikataulumuutoksista johtuviin kiukutteluihin vanhempien kannattaa yrittää suhtautua kärsivällisesti. 

Ei liikaa suunnitelmia

Rantapäiviä, mökkireissuja, huvipuistoja, museovisiittejä ja yövieraita. Monesti lyhyen loman aikana halutaan tehdä “vähän kaikkea” ja yhtäkkiä huomataankin kuinka loma on yhtä suorittamista ja paikasta toiseen juoksemista. Lomalla olisi hyvä jättää aikaa myös pelkkään kiireettömään yhdessäoloon. 

Ei liian suuria odotuksia 

3-vuotiaalta ei voi pyytää, että hän istuu ravintolassa hiljaa ja paikoillaan koko ruokailun ajan. Jos tiedossa on illallinen ravintolassa tai muu tilanne, joka vaatii pitkään paikallaan istumista, lapselle kannattaa varata mukaan tekemistä iän mukaan. Puuha -ja värityskirjat tai uusi satukirja viihdyttää monesti lasta sen aikaa, että aikuiset saavat rauhassa syödä loppuun. 

Yhteiset lukuhetket

Rauhalliset iltasatuhetket tuovat vastapainoa aktiivisille päiville. Joka ilta ennen nukkumaanmenoa on hyvä rauhoittua hetkeksi lukemaan yhdessä. Satuhetki on myös loistava tilaisuus jutella päivän aikana tapahtuneista asioista ja kysyä lapselta mistä hän on sinä päivänä nauttinut tai jos häntä on harmittanut joku.

Liikunta 

Lapset tarvitsevat liikuntaa. Lomareissulla kävely paikasta toiseen on hyvä tapa saada lapset liikkeelle, mutta on tärkeää jättää aikaa myös esimerkiksi puistossa leikkimiseen ja kiipeilyyn. Uiminen, tanssiminen ja ulkoleikit ovat myös loistava tapa purkaa ylimääräistä energiaa.   

Aikaa rauhoittumiseen 

Lapset tarvitsevat myös aikaa rauhoittumiseen, rentoutumiseen, päiväunien nukkumiseen tai vain makoiluun vaikka kirjaa lukien. Jokaisen päivään pitäisikin mahtua myös aikaa levolle. Jos lapsi ei nuku päiväunia, aktiviteetit kuten askartelu, piirtäminen ja muovailu ovat rauhallisia leikkejä joita lapselle voi ehdottaa lepohetken ajaksi. 

Nälkäkiukku

Monet lasten kiukkukohtauksista johtuvat nälästä. Vaikka lomalla on ihanaa herkutella, on tärkeää pitää huolta, että lapset syövät monipuolisesti. Jatkuvat välipalat saattavat johtaa siihen, että lapsi ei ruoka-aikaan ole nälkäinen. Jos lomaa vietetään isommalla porukalla, on tärkeää, että myös isovanhemmat, tädit ja sedät ovat samalla aaltopituudella herkkujen tarjoamisen suhteen. 

Lapsivapaata vanhemmille

Lomailu lasten kanssa voi olla hyvin intensiivistä. Jatkuva yhdessäolo yhdistettynä jokaisen perheenjäsenen yksilöllisiin tarpeisiin voi joskus olla stressaavaa. Jos mahdollista, vanhempien kannattaa yrittää ottaa myös omaa aikaa hengähtää. Pelkkä kävelylenkki, pyöräretki jäätelökioskille tai iltauinti ilman lapsia auttaa lataamaan akkuja ja löysäämään kireitä hermoja.

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *