Haaveiletko raskaudesta? Lisää nämä ainekset ruokavalioosi

Haaveiletko raskaudesta? Lisää nämä ainekset ruokavalioosi
Kuva:amoon ra

Teksti: Anna-Leena

Raskauden alkaminen on monen asian summa, eikä hedelmällisyyttä voi parantaa millään yksittäisellä ruoka-aineella. Tietyissä ruoka-aineissa on kuitenkin hedelmöittymisen kannalta tärkeitä ainesosia. Terveellisten elämäntapojen ja ruokavalion tiedetään vaikuttavan niin naisen kuin miehenkin hedelmällisyyyteen ja raskauden kulkuun. 

Lisää nämä ruoka-aineet kauppalistaan, varsinkin jos haaveissa on raskaus. 

Avokado

Illionoisin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan avokadon sisältämä omega-3 rasvahappo vaikuttaa positiivisesti siittiöiden sekä munasolujen laatuun. 

Valkosipuli

Valkosipuli on loistava seleenin lähde. Seleeni on mineraali, joka vaikuttaa positiivisesti sekä naisen, että miehen hedelmällisyyteen. Valkosipulissa on myös B6-vitamiinia, joka auttaa tasapainottamaan hormonitoimintaa. 

Kaura 

Kaura sisältää hyviä rasvoja, magnesiumia, potassiumia, kalsiumia sekä b -ja e-vitamiineja. Koska kaura pitää hyvin nälkää, se vähentää tarvetta napostella aterioiden välissä ja auttaa pitämään painon kurissa. Raskautta toivovan kannattaa yrittää pysyä normaalipainossa, sillä sekä yli- että alipaino vaikeuttavat raskaaksi tulemista.

Maapähkinät

Maapähkinä on proteiinipitoinen palkokasvi. Maapähkinässä on hyviä rasvoja sekä mineraaleja, kuten magnesiumia ja sinkkiä. Sinkki osallistuu estrogeenin ja progesteronin tasapainoon. Magnesiumin vaje voi lisätä kortisolin tuotantoa ja näin heikentää hormonitoimintaa. 

Pinaatti

Pinaatti on täynnä antioksidantteja, rautaa, E-vitamiinia ja foolihappoa. Raskautta suunnitteleville naisille suositeltu foolihappolisä ei paranna hedelmällisyyttä, mutta vähentää sikiön epämuodostuman riskiä. Rauta ja antioksidantit parantavat siittiöiden laatua. 

Kananmunat

Kananmuna sisältää vitamiineja ja hedelmällisyyteen vaikuttavia tärkeitä ainesosia, kuten foolihapon imeytymistä parantavaa .  

Kiivi

Kiiviä pidetään usein varsinaisena voimanlähteenä. Kiivissä on runsaasti C- ja E-vitamiinia ja se sisältää hivenaineita, ravintokuitua, antioksidantteja, foolihappoa ja kaliumia. Kiivin säännöllinen syönti voi auttaa ravitsemaan ihoa ja parantamaan vastustuskykyä. Kivi sisältää runsaasti B9-vitamiinia, joka on olennainen osa vauvan hermoston kehittymistä.

Linssit

Linssit ovat mainio proteiinin lähde. Proteiineja tarvitaan raskauden aikana uusien kudosten rakentumiseen. Linssit sisältävät myös paljon rautaa. Jopa kolmanneksella odottavista äideistä rautavarastot ovat liian pienet. Tämä altistaa raskausajan anemialle. Raskaudesta haaveilevan olisikin tärkeää kiinnittää raudan saantiin jo ennen raskautta. 

Saksanpähkinä

Saksanpähkinä sisältää runsaasti omega-3 rasvahappoa, joka ovat yhteydessä siittiöiden ja munasolujen laatuun. Saksanpähkinän sisältämän seleenin proteiini osallistuu siittiöiden liikkuvuuden ja rakenteellisen kestävyyden ylläpitoon. Seleeni osallistuu sperman normaaliin muodostumiseen ja toimintaan. 

Banaani

Vaikka banaani on suosittu hedelmä, moni välttelee sitä sen korkean sokeripitoisuuden takia. Banaani sisältää kuitenkin sokerin lisäksi esimerkiksi potaasia, b-vitamiineja ja antioksidantteja. Banaaneissa on myös paljon miehen libidoa kohottavaa potassiumia ja b-vitamiinia.

Oletko sinä kiinnittänyt huomiota ruokavalioosi jo ennen raskautta?

puhti.fi

bebesymas.es

Ruuhkavuodet toimitus