Veden äärellä turvallisesti: hukkuminen on yksi lasten yleisimmistä tapaturmaisista kuolinsyistä

Veden äärellä turvallisesti: hukkuminen on yksi lasten yleisimmistä tapaturmaisista kuolinsyistä
Kuva: Nathan Dumlao

Teksti: Anna-Leena

Suomessa erilaiset vesistöt ovat läsnä useimpien perheiden arjessa. Suomessa hukkuu vuosittain jopa 150 – 200 ihmistä, jonka lisäksi tapahtuu moninkertainen määrä niin sanottuja läheltä piti -tilanteita. Hukkuminen on yksi lasten yleisimmistä tapaturmaisista kuolinsyistä. Yksi hukkumiskuolemien merkittävimmistä syistä on lasten jättäminen valvomatta veden äärellä.

Tärkeitä turvallisuusvinkkejä vanhemmille:

Rannalla

Pieni lapsi voi hukkua äänettömästi muutamissa sekunneissa. Valvo lapsia veden äärellä herkeämättä. Pysy vedessä käden mitan päässä ja niin, että lapsi jää sinun ja rannan väliin. Osallistu aktiivisesti uimahetkeen. Varmista etukäteen, että paikka on turvallinen hypätä ja uida. 

Kelluttavat apuvälineet

Erilaisia kelluttavia apuvälineitä, kuten käsikellukkeita tai kelluttavia uima-asuja voi käyttää uimisen harjoittelussa, mutta kyseiset apuvälineet eivät ole pelastusvälineitä. Uimataidotonta lasta ei tule koskaan jättää valvomatta. Puhallettavat uimalelut ja -patjat on syytä tarkastaa huolella aina ennen käyttöä. Pienikin reikä saattaa aiheuttaa vaaratilanteen, koska kelluke tai uimarengas saattaa tyhjentyä kesken vesileikkien.

Kotona

Valvo altaassa tai kylpytynnyrissä uivia lapsia. Älä koskaan jätä lapsia valvomatta puhallettavaan kahluualtaaseen ja tyhjennä kylpyamme aina heti käytön jälkeen. On hyvä muistaa, että lapsi voi hukkua jo muutaman sentin syvyiseen veteen.

Veneillessä

Pelastusliivien käytössä aikuinen on esimerkkinä lapsille. Lasten tulee aina käyttää veneillessä perinteisiä oransseja, punaisia tai keltaisia pelastusliivejä. Pelastusliivejä valitessa on aina muistettava tarkistaa lapsen paino ja valittava oikean kokoiset liivit. Liivin huolellisesti pukeminen on tärkeää ja erityisesti haararemmin on oltava aina kiinni, jotta liivit pysyvät veteen jouduttaessa päällä. Pelastusliivien käyttöä voi kokeilla lasten kanssa vedessä, ettei lapsi hätäänny tositilanteessa.

Uimataito on halpa henkivakuutus. Hyvä ikä uimakoulun aloittamiselle on 5 – 7 vuotta, mutta uimaan voi oppia minkä ikäisenä tahansa ja myös aikuisille on tarjolla uimakouluja. Hyvä uimataito antaa vapauden nauttia vedestä turvallisesti koko perheen voimin.

Kuinka teillä huolehditaan turvallisuudesta veden äärellä?

Lähde: lapsestavedenystava.fi

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *