Sopimus yhteisestä lapsesta – kumppanuusvanhemmuus mahdollisesti ainoa tapa saada lapsi

Sopimus yhteisestä lapsesta – kumppanuusvanhemmuus mahdollisesti ainoa tapa saada lapsi
Kuva: Atlas Green

Kumppanuusvanhemmuus tarkoittaa vanhemmuussuhdetta, jossa kaksi tai useampi henkilö ryhtyvät yhteisen sopimuksen mukaan vanhemmiksi yhteiselle lapselle. Vanhemmuus ja rakkauselämä pidetään erillään, eikä sopimukseen kuulu edes seksiä. Järjestelyä kutsutaan kumppanuusvanhemmuudeksi, joka mahdollistaa monille oman lapsen.

Monimuotoiset perheet -verkoston johtava asiantuntija Anna Moringin mukaan kumppanuusvanhemmuus on osalle ainoa mahdollisuus vanhemmuuteen. Moni päätyy kumppanuusvanhemmuuteen tilanteessa, jossa vakituista kumppania ei ole ja aikaikkuna lapsen saamiselle on sulkeutumassa. 

-Sijaissynnytys vaatii ulkomaisia kontakteja, adoptio on epävarma tapa, eivätkä itselliset miehet voi Suomessa käytännössä adoptoida, Moring kertoo

Esteenä saattaa olla yksinkertaisesti se, ettei sopivaa puolisoa vain löydy. Sopiva puoliso voi olla suurenakin esteenä lapsen saamiselle. Kumppanuusvanhemmuus mahdollistaa vanhemmuuden, eikä poissulje rakkauden löytämistä ja etsimistä tulevaisuudessa.

Nykyaikaistettu versio vanhemmuudesta – lapsia on ennenkin saatu vieraiden kanssa

Suunnitelmallinen, sopimukseen perustuva vanhemmuus ei ole maailmalla, eikä edes Suomessa uusi asia. Ihmiset ovat kautta aikain saaneet lapsia ilman romanttisia rakkaussuhteita, esimerkiksi järjestetyissä avioliitoissa tai yhden illan juttujen kautta tulleiden vahinkojen kautta.

Asiantuntija muistuttaa, että kumppanuusvanhemmuus on toimiva ratkaisu silloin, kun se tuntuu itsestä hyvältä. Luottamus toiseen vanhempaan on koko järjestelyyn A ja O.

Mistä kaikesta kumppanuusvanhemmuudessa sovitaan?

Ennen lapsen saannin yrittämistä kumppanuusvanhemmat sopivat keskenään monista vanhemmuuteen ja lapseen liittyvistä käytännön asioista. Lapsen huoltajuus- ja asumisjärjestelyt kirjataan ylös, sekä toiveet ja näkemykset kasvatuksesta ja muista asioista käydään läpi. Asioiden dokumentointi mahdollistaa sen, että vanhemmat voivat tarvittaessa palata aiheisiin vielä myöhemminkin.

Myös raha-asiat ja muuttuvat elämäntilanteet on hyvä käydä läpi ennen kumppanuusvanhemmuuteen alkamista.

Vanhemmuus tuo mukanaan aina yllätyksiä, riippumatta vanhemmuuden muodosta

Yllätyksiä voi perusteellisesta suunnittelusta ja sopimuksista huolimatta tulla. Moringin mukaan haasteet ovat hyvin samanlaisia kuin muunlaisessakin vanhemmuudessa. Missään vanhemmuuden muodossa ei voi täysin välttyä kaikilta yllätyksiltä.

Monimuotoiset perheet -verkoston johtava asiantuntija Anna Moring muistuttaa, että tietynlaisia lapsia ei voi kukaan tilata.

Lapsi tuntemattoman kanssa -sarjassa mukana ollut Krista, 31, sai oman lapsen kumppanuusvanhemmuuden kautta. Krista löysi isän lapselleen televisio-ohjelmasta. Sateenkaariperheet ry:n kumppanuusvanhemmille ja kumppanuusvanhemmuutta suunnitteleville tarkoitetusta tilaisuudesta löytyi mies, jolla oli jo ennestään lapsi. Krista näki tulevalle lapselleen jo olemassa olevan sisaren olevan vain rikkaus.

Krista, 31, oli haaveillut vanhemmuudesta koko aikuisikänsä. Nyt äiti viettää onnellista lapsiperhearkea ja pohtii, että odotusaika ja lapsen kasvattaminen toisen ihmisen kanssa on tuonut mukavaa turvallisuuden tunnetta.

Kumppanuusvanhempana toimiva Krista kertoo lapsiperhearjen sitovuuden yllättäneen lapsiperhearjen sitovuudellaan. 1- vuotiaan lapsen äiti on kuitenkin lopulta kiitollinen siitä, että lapsi on terve ja nukkuu hyvin.

Lähde: Anna, Rosie, Sateenkaariperheet

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *