TikTok poisti yli 7 miljoonaa alaikäisille kuulunutta tiliä: Sovellus ei ole turvallinen lapsille

TikTok poisti yli 7 miljoonaa alaikäisille kuulunutta tiliä: Sovellus ei ole turvallinen lapsille
Kuva:Justin Heap

Teksti: Anna-Leena

Vaikka lyhyiden videoiden jakamiseen tarkoitetun TikTok-sovelluksen ikäraja on 13 vuotta, monet sen käyttäjistä ovat tätä nuorempia. TikTok kertookin poistaneensa tämän vuoden ensimmäisen vuosineljänneksen aikana sovelluksesta lähes 7,3 miljoonaa tiliä, joiden epäillään kuuluneen alaikäisille. Asiasta kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Kuinka varmistaa käyttäjien todellinen ikä?

Sosiaalisen median haasteena on se, kuinka varmentaa käyttäjien todellinen ikä. Vaikka korkeatasoinen tietokonenäkö voisi olla vastaus ongelmaan, se vaatisi kuitenkin käyttäjiltä lupia, mikä voi saada heidät epäluuloisiksi. Toinen vaihtoehto olisi varmistaa käyttäjien ikä henkilöllisyystodistuksesta. Harva vanhempi kuitenkin haluaa lapsensa luovuttavan virallisen henkilöllisuustodistuksen sisältämiä tietoja internetissä.

Onko TikTok turvallinen lapsille?

Australialainen tietoturva-asiantuntija on varoittanut, ettei TikTok ole turvallinen lapsille, koska se vetää puoleensa pedofiileja. TikTokia on kritisoitu myös esimerkiksi puutteellisesta tietoturvasta, sensuurista sekä lapsiin kohdistuvasta piilomainonnasta. Miljoonien alaikäisten tilien poistamisesta kertomisen toivotaan edistävän toimialan avoimuutta ja läpinäkyvyyttä käyttäjien turvallisuuden suhteen. 

Yli 11 miljoonaa sääntöjen vastaista tiliä poistettu

Yli 7 miljoonan alaikäisen tilin poiston lisäksi TikTok kertoi raportissaan poistaneensa lähes 62 miljoonaa videota, jotka sotivat palvelun sääntöjä vastaan. Videoista 82 prosenttia poistettiin ennen kuin kukaan ehti katsoa niitä ja 93% ensimmäisen 24h tunnin aikana sovellukseen lataamisesta.

TikTok korostaa, että alle 16-vuotiaiden sovelluksen käyttöä on rajoitettu huomattavasti nuorten suojelemiseksi. Alle 16-vuotiaat eivät saa esimerkiksi lähettää yksityisviestejä ja heidän tilinsä ovat automaattisesti yksityisiä.

TikTok poisti kokonaisuudessaan yli 11 miljoonaa sääntöjen vastaista tiliä vuoden 2021 ensimmäisen vuosineljänneksen aikana. Lisäksi TikTok kielsi lähes 2 miljoonan mainoksen näyttämisen, sillä ne rikkoivat mainosohjeita ja -suosituksia.

Lähde: BBC.com

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *