Miten MM-kisat näkyivät kätilöiden työssä? Hauska ilmiö kisojen aikana

Miten MM-kisat näkyivät kätilöiden työssä? Hauska ilmiö kisojen aikana
Kuva: Khoa Pham

Alhainen syntyvyys puhutti yhteiskunnassamme vuosia, mutta nyt tilanteessa on uusi käänne. Kuluvana vuonna syntyvyyden nousu on ollut hurjaa, ja tahti näyttää vain kiihtyvän. Synnytysosastoilla odotetaan loppuvuodesta vilkasta aikaa.

Uudellamaalla on alkuvuoden aikana tapahtunut peräti liki yhdeksän prosentin kasvu. Toimialajohtaja Seppo Heinonen ennustaa, että mikäli kasvu jatkaa samaa tahtia tullaan loppuvuodesta saavuttamaan jopa kymmenen prosentin kasvu.

Kasvu on aiheuttanut kätilöille kiireitä ja hektisiä työvuoroja

Suomen suurimmalla synnytysosastolla Helsingin Naistenklinikalla työskentelevä Marjo Lyyra on toiminut kätilönä noin 20 vuoden ajan. Kätilön mukaan noussut syntyvyys on upea asia, mutta ilmiö on toki näkynyt työvuoroissa.

Monen perheen uuden tulokkaan maailmaan saattanut kätilö kertoo, että kiireisiä päiviä on huomattavasti enemmän, mitä aikaisemmin. Kiireisiin työpäiviin tottunut Lyyra kertoo, että synnytysosasto on ollut useita kertoja täynnä synnyttäjiä. Lapsen syntymä ei kuitenkaan ole jäänyt kiinni resurssipulasta.

– Emme kuitenkaan voi hoitaa synnytyksiä määräänsä enempää. Kun tupa on täynnä, se myös on täynnä, muistuttaa Kätilö Mtv-uutisille.

Kätilöiden määrä on naistenklinikalla laskettu siten, että yksi kätilö vastaa vuoronsa aikana kahdesta synnyttäjästä.

Jääkiekon MM-kisojen aikana synnytysosasto oli hetken lähes tyhjillään, eikä puhelinkaan soinut

Siinä, missä jääkiekon maailmanmestaruuskilpailut näkyivät television sekä terassien katsojaluvuissa, näkyi se myös synnytysosastolla. Kun Suomi pelasi Venäjää vastaan, klinikalla oli yksi ainoa synnyttäjä, eikä kukaan kaivannut ohjeita myöskään päivystyspuhelimessa. Ottelun jälkeen tilanne olikin taas toinen – synnyttäjiä tuli yhtäkkiä yli kymmenen.

“Vauvabuumi” syynä nousseeseen syntyvyyteen

Viime vuosien yhteiskunnallinen keskustelu on tukenut syntyvyyttä ja pitkästä aikaa syntyvyys on nousussa suomessa. Nouseviin vauvatilastoihin on ehkä syynä myös se, että pitkään eletyn laskusuhdanteen jälkeen tulee vastaan. Hedelmällisyys laskee tietyn iän jälkeen huomattavasti, ja on aika tehdä lapsia.

Lähde: Mtv-Uutiset

Oletko jo lukenut nämä artikkelit?

Tehtäisiinkö vauva vai otetaanko koiranpentu?

Tilastot kertovat: Poikkeusolot eivät vähentäneet vauvojen syntyvyyttä- päinvastoin

Ennen koronaa: Suomen naiset äiteinä, äidiksi haluavina- Ja sitten ne lapsettomat

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *