Vanhemmat itkun partaalla – kuinka hallita itsensä kun tekisi mieli itkeä ja huutaa?

Vanhemmat itkun partaalla – kuinka hallita itsensä kun tekisi mieli itkeä ja huutaa?
Kuva: Mathilde Langevin

Itkuraivarit ovat tuttuja vieraita lapsiperheiden arjessa. Myös perheen aikuisilla saattaa olla tilanteita, joissa hysteerinen itku ja raivopuuska olisi kohdillaan. Tilanteissa tulisi kuitenkin aina pysyä rauhallisena ja tunteiden yläpuolella, mutta miten?

Vanhempi on aina vastuussa tunnemaailman myrskyissä, eikä aikuisen tulisi koskaan toimia lasten tasolla.

–Tunteiden näyttäminen on hyvin luonnollista, mutta aikuisella on kuitenkin vastuu turvata lapsen turvallisuus, kertoo Mannerheimin Lastensuojeluliiton auttavien puhelin- ja nettipalveluiden päällikkö Tatjana Pajamäki.

Vanhemman on osattava kaikissa tilanteissa olla lasta kypsempi, vaikka se välillä vaikealta tuntuukin. Kuitenkin lapsi seuraa aikuisten esimerkkiä tässäkin asiassa. Kuinka harjoittaa tunnekasvatusta oikein?

Tunteet kuuluvat elämään ja kaikki tunteet ovat sallittuja

Se, millä tasolla ja miten tunteita voi näyttää, riippuu lapsen iästä. Isomman lapsen kanssa tunteista voi keskustella eri tavalla, kuin pienempien lasten kanssa. Vauvaikäisen kanssa tunnereaktiot on syytä pitää mahdollisimman tasaisina.

Erilaisista tunteista on hyvä puhua lapsen kanssa, jolloin lapsi oppii, että kaikki tunteet ovat sallittuja sekä kaikista tunteista voi puhua. On myös sallittua itkeä, jos siltä tuntuu. Itkussa ei ole mitään pahaa, päinvastoin.

Lasta on hyvä muistuttaa siitä, että vanhemman paha mieli ei tarkoita sitä, että lapsi olisi tehnyt jotakin väärää. Mikäli vanhemman suru liittyy vaikka läheisen ihmisen menetykseen, on asia hyvä käydä lapsen kanssa läpi ja käsitellä heränneet tunteet yhdessä.

Pinnan alla kuohuu – padottujen tunteiden räjähdysvaara

Ihminen on oppinut toimimaan tavalla, jossa kaikista tunteista ei ole sallittua puhua. Jotkut taas vierastavat tunteidensa ääneen sanottamista. Kun tunteet patoutuvat ihmisen sisälle, ennemmin tai myöhemmin koittaa tilanne, jossa niitä ei pysty enää hallitsemaan. Ärsyke patoutumien purkautumiseen ei tarvitse olla kovinkaan suuri, mikäli tilanne on jatkunut kauan ja paha olo on sisällä päässyt kasvamaan.

Kun tunnepatoumat räjähtävät ilmoille, käyttäytyy ihminen usein tavalla, jota ei ehkä itsekään myöhemmin ymmärrä. Kun tilanteessa kaikki tunteet iskevät tsunamin lailla, ihminen tekee ajattelemattomia asioita suunnatakseen huomion pois pahasta olostaan.

Rauhoita oma mielesi ennen lapsen kohtaamista

Jokainen vanhempi tietää tilanteen, kun kiireisessä ruuhkavuosiarjessa meinaa tunteet kuohua yli ja pinna on kireällä. Kuitenkaan lapselle ei olisi hyvä näyttää kaikkein pahimpia kiukunpuuskiaan, jottei lapsi koe tilannetta uhkaavana. Jos pinna joskus kiristyy äärimmilleen ja tunnekuohu ottaa vallan, ei asiaa pidä pelästyä. Tilanteen voi myöhemmin käydä lapsen kanssa läpi, ja kertoa rehellisesti, mikä omaa mieltä on harmittanut. Ja mikä tärkeintä, pyytää lapselta anteeksi, jolloin lapsi ymmärtää, että kaikki tekevät joskus virheitä.

Kuinka hallita tunnekuohujaan ja toimia tilanteissa aikuisen lailla?

  1. Laske kymmeneen. Koita rauhoittaa mielesi – hengitä syvään

2. Kerro lapselle, ettei paha mieli johdu hänestä, vaan aikuisten asioista, joista hänen ei tarvitse olla huolissaan.

3. Tilanne on hyvä käydä lapsen kanssa läpi myöhemmin ja keskutella siitä, miten kaikki tunteet ovat sallittuja ja turvallisia näyttää.

4. Lapsen ei tarvitse tietää asioita, jotka eivät ole hänen ikätasolleen sopivia.

5. Jos oma jaksamisesi on koetuksella, hae rohkeasti apua. Ei ole häpeä ottaa apua vastaan.

Lue myös:

Yh-vanhemmuuden ristiriitaiset tunteet: “Ollapa hetki yksin hiljaisuudessa” -ajatuksesta isoon ikävään

ADHD ja suuret tunteet

Vanhemmat, jotka kamppailevat vihan kanssa

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *