Historiallinen Aracena: Huelvan maakunnan helmi

Historiallinen Aracena: Huelvan maakunnan helmi
Kuva:Ruuhkavuodet toimitus

Teksti: Anna-Leena

Coto de Doñana -kansallispuiston keskellä Andalusiassa, Huelvan maakunnassa sijaitsee vajaan 9000 asukkaan kaupunki Aracena.  Historiallinen Aracena on sopivan pieni kohde päiväretkelle, mutta tarjoaa tekemistä ja nähtävää pidemmäksikin aikaa. Aracena on kuuluisa “Gruta de las Maravillas” tippukiviluolastaan.

Aracenan kylä on yksi Andalusian helmistä. Valkoiseksi rapatut talot hohtavat kilpaa auringon kanssa ja korkeat vuoret kehystävät maisemaa. Kapeat mukulakivikadut ja vihreinä kukoistavat puutarhat kutsuvat kiireettömiä matkalaisia maleksimaan kujia ristiin rastiin ja vain nauttimaan kaupungin kauneudesta. 

Kuva: ruuhkavuodet toimitus

Mitä nähdä ja tehdä Aracenassa? 

Aracenan kuuluisin nähtävyys, Gruta de las Maravillas, on valtava tippukiviluola, joka on ollut yleisölle avoin jo yli sadan vuoden ajan. Tiedot luolista ulottuvat vuodelle 1850. Legenda kertoo, että kadonnutta eläintä etsinyt paimen löysi luolan sattumalta. Luolia alettiin kunnostaa vuonna 1911, ja ne avattiin yleisölle vuonna 1914. 

45 minuuttia kestävä ja yli kilometrin pituinen opastettu kierros luolissa on unohtumaton kokemus. Luolaston lämpötila on pysyvästi noin 17 astetta ja kierros sopiikin loistavasti helteiseen kesäpäivään. Luolaston mahtavuutta kuvastaa se, että se on puolitoista kilometriä pitkä ja korkeimmalta kohdaltaan jopa 50 metriä korkea. Luolassa kuljetaan, kapeaa ja paikoin liukasta polkua pitkin ja mukaan kannattaakin varata mukavat kengät. Hankalan maastonsa takia luola ei ole paras mahdollinen vierailupaikka alle kouluikäisten lasten kanssa. Luolassa ei voi myöskään kulkea rattailla. Valokuvaus on luolissa virallisesti kielletty, mutta luolastoa on käytetty lukuisten elokuvien, kuten “Tarzan ja kuningas Salomonin kaivokset” miljöönä.

Aracenan goottilaistyylinen kirkko on rakennettu moskeijan raunioille. Kaupungin toisella laidalla on muurien ympäröimä linnoitus, jonne voi kiivetä pientä metsätietä pitkin. Aracenaan suunnatessa onkin hyvä kiinnittää huomiota, että koko perheellä on mukana mukavat jalkineet.

Kuva: Ruuhkavuodet toimitus

Aracenan ympäristö tarjoaa historian ja kulttuurin lisäksi mahtavat mahdollisuudet aktiivisempaan lomailuun ja esimerkiksi patikointiin. Eri tasoisista ja pituisista patikkapoluista voi helposti valita omalle perheelle sopivimman vaihtoehdon. 

Minne majoittautua? 

Aracenassa kannattaa ehdottomasti majoittautua “Casa rural” tyyliseen autenttiseen majataloon. Monissa Aracenan majataloista on uima-allas ja kesällä viileään veteen pulahtaminen kruunaa pitkän päivän. Aracenassa on myös lukuisia hotelleja ja loma-asuntoja. Aracenassa voi käydä myös päiväseltään esimerkiksi Sevillasta käsin (90km). 

Missä ja mitä syödä Aracenassa?

Aracenan keskustassa sijaitseva Restaurante Monte Cruz tarjoaa unohtumattoman makuelämyksen. Ravintola tarjoilee todellista lähiruokaa ja paikallisia herkkuja, kuten iberico-porsaanlihaa, villisikaa, sieniä ja ravintolan omistajien omalta kasvimaalta kerättyjä vihanneksia. Ruoan kanssa voi nauttia lasin paikallista viiniä ja jälkiruoaksi tilata jonkun ravintolan suussasulavista jälkiruoka-annoksista. 

Kuva: Ruuhkavuodet toimitus

Iltapäiväkahvin aikaan kuuluisa, vuonna 1875 avattu kahvila-konditoria “El Rufino” tarjoilee kaupungin herkullisimmat leivokset ja kahvileivät.

Aracenan kiireetön ilmapiiri ja pittoreski ympäristö vievät takuuvarmasti matkailijan sydämen. Onko Aracena sinulle tuttu kohde?

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *