Kirja-arvostelu: Hattaratuuli

Kirja-arvostelu: Hattaratuuli

Kirjoittaja: Elina

Sain arvosteltavaksi Nora Lehtisen ja Jenni Skyttä-Forssellin kirjan Hattaratuuli – piirretään satuja iholle (Karisto 2021).

Hattaratuulessa on pieniä satuja, loruja ja tarinoita, joiden mukana kulkevat ohjeet, miten kuvitetaan tarina iholle. Ei tietenkään kynällä, vaan sormella. Kirjan alussa on muutama ohje kirjan käyttöön ja piirtämiseen – ja hyvä muistutus esimerkiksi siitä, että lapselta pitää pyytää aina lupa satupiirtämiseen eli koskettamiseen. Tämä onkin äärimmäisen tärkeä muistutus, ja meillä käydään säännöllisesti keskustelua omista rajoista ja niiden kunnioittamisesta, joten tämä kirja on hyvä aasinsilta myös sellaiseen jutteluhetkeen.

Kirjassa liikutaan Satumetsässä, jonne tarinatkin sijoittuvat. Ensimmäiseksi kaahataan Satumetsän parkkipaikalle mutta saduissa seikkalaan myös synttäreillä, siivouspäivillä, korjaamolla, sateessa ja jopa avaruudessa! Tarinat ovat nopeita lukea ja piirtämisohjeet helppoja – joskin meillä on sovellettu ohjeita mielen mukaan.

Meidän perheessämme kirjaa on luettu lähinnä iltaisin ja sitä on käytetty rauhoittumiseen ja iltapuulle laskeutumiseen. Nelivuotiaalleni on noussut kirjasta muutamia suosikkeja, kuten jo mainittu Satumetsän parkkipaikka (tietysti, autofani kun on), leipomisesta kertova Karhuisän hunajasämpylät sekä Keijun siivouspäivä, sillä kuopuksemme on myös todella intohimoinen siivooja.

Tykkäämme kirjasta kovasti, sekä äiti että nelivuotias. Myös lapsen toinen vanhempi on piirrellyt satuja lapsen iholle, mutta selkeästi lapsi kokee tämän olevan enemmän äidin ja lapsen juttu. (Puolisollani on sitten muita yhteisiä juttuja lapsen kanssa.) Sadut ovat mielikuvituksellisia ja toisaalta arkisia, niitä on nopea lukea ja lapsi nauttii kosketuksesta. Aiemmin hän onkin pyytänyt “hipsuttelemaan” selkää, mutta nykyään hipsuttelun korvaa useasti satu ja siihen liittyvä piirros. Ja parasta on, että sadut ovat niin lyhyitä ja hauskoja, että kun lapsi pyytää vielä yhden tarinan, on pyyntöön helppo suostua! Oletko sinä jo tutustunut tähän leppoisaan ja kauniiseen teokseen?

Elina

Olen uusperheen lempeä, hassutteleva ja erityisesti kirjallisuudesta ja kaikenlaisista taideprojekteista innostuva hipihkö äiti, joka ei juo kahvia ollenkaan, mutta yrittää aina syödä vähemmän suklaata.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *