Tuleeko äitiys luonnostaan? Tiia, 22, kertoo miltä korkeat odotukset nuorta äitiä kohtaan tuntuvat

Tuleeko äitiys luonnostaan? Tiia, 22, kertoo miltä korkeat odotukset nuorta äitiä kohtaan tuntuvat
Kuva: Bethany Beck

Vaikka äitiys ei ollut Tiia Ersalan mielessä ensimmäisenä, tuli hänestä kahden lapsen äiti jo melko nuorena. Nuori äiti hakee usein vertaistukea netistä, kun muut ystävät viettävät lapsetonta, nuoren aikuisen elämää. Tiia löytää omaa aikaa arjen keskelle hevosten hoidosta, ja pohtii samalla nuorelle äidille asetettuja korkeita odotuksia.

Orimattilassa asuva Ersala täyttää pian 22 vuotta ja hänen miehensä on 23-vuotias. Pariskunta on tuntenut toisensa jo yläasteelta lähtien, mutta lempi leimahti vasta neljä vuotta sitten rakkaudeksi. Esikoistytär Nelli, syntyi tammikuussa 2019. Viime tammikuussa perhe kasvoi toisella tyttärellä, Lumilla. Tiia kertoo, ettei koskaan ajatellut tulevansa nuorena äidiksi.

-En oikeastaan ikinä haaveillut, että haluaisin hirveän nuorena äidiksi. Kun tapasin mieheni, tiesin aika nopeasti, että tahdon olla äiti ja saada yhteisiä lapsia, kertoo Tiia Mt-lehden haastattelussa.

Vertaistuki netistä ja sosiaalisesta mediasta

Nurten äitien vertaistuki haetaan yhä useammin netistä ja seuraamalla sosiaalisessa mediassa samassa tilanteessa olevia muita äitejä. Vertaistukea käytetään yleensä uudessa elämäntilanteessa, jossa tarvitaan vastavuoroista kokemusten jakamista sekä tukea. Vertaistuki perustuu samankaltaisessa elämäntilanteessa olevien henkilöiden kokemusten vaihtoon kunnioittavassa ilmapiirissä.

Myöskään Tiia Ersalan ystävillä ei vielä ollut lapsia, joten vertaistuen äitiyden tuomiin muutoksiin hän haki netistä.

-Minusta tuntuu, että nuorilta äideiltä odotetaan enemmän kuin vanhemmilta. Ei olisi muka oikeutta valittaa, jos on väsynyt, koska nuorena jaksaa ja itsehän on halunnut äidiksi. Nuoria äitejä tuomitaan helpommin kuin vaikka 40-vuotiaita, jos ei jaksakaan ilman apua, pohtii Tiia.

Sosiaalinen media saattaa luoda mielikuvan täydellisistä äideistä, ja luoda paineita. Se ei kuitenkaan tarjoa pelkkää ikävää arvostelua, vaan Ersala sai sitä kautta rinnalleen myös muita samassa tilanteessa olevia äitejä.

Äitiys tulikin hyvin luonnostaan, eikä tuntunutkaan niin haasteelliselta

Tiia huomasi pian ajatelleensa äitiyden olevan haastavampaa, mitäse oikeasti olikaan. Hän kuvitteli, ettääitinäoleminen olisi vaatinut suurempaa panostamista. Vanhemmuuden ensimmäisiä vuosia helpotti toki ns. “helpot lapset”, joten suurimmilta vaikeuksilta on vältytty.

Esikoinen nukkui alusta asti hyvin ja oli yleisestityytyväinen vauva. Yöt nukuttiinlähes kokonaisena ilman pitkiä valvomisjaksoja.

-Omituista kyllä, ajattelin että äitiys olisi paljon vaikeampaa ja siihen pitäisi panostaa enemmän. Minulle äitiys on tullut aika luonnostaan, kertoo Tiia.

Lähellä asuvilla tukijoukoilla suuri merkitys

Ersalan perheellä on ollut apukäsiä muutenkin tarjolla. Tiia Ersalan äiti asuu vain parin kilometrin päässä, ja lähestulkoon koko muukin suku asuu lähitienoilla.

Lapsiperheiden saama sosiaalinen tuki vaikuttaa myönteisesti perheiden hyvinvointiin ja vanhemmuuteen. Turun yliopiston mukaan pienten lasten vanhemmilta kysyttäessä monet mainitsevat tuen lähteikseen juuri epävirallisia lähipiiriin kuuluvia tahoja, kuten ystäviä, tuttavia, naapureita tai sukulaisia. Pikkulapsiperheillä konkreettiset ja joskus äkilliset avuntarpeet lapsen hoidossa ovat monesti arkipäivää. Näissä tilanteissa isovanhempien tarjoama apu on usein merkittävässä roolissa, mikäli he asuvat riittävän lähellä ja kykenevät apua tarjoamaan.

Kukaan ulkopuolinen ei voi määritellä, mikä on heidän perheelleen oikea tapa toimia

Ulkopuolisten ihmisten eitukikikoskaan määritellätai arvostella perheiden valintoja tai tapoja toimia. Myös Ersala on sisäistänyt sen, että oma äitiys riittää, kunhan tekee parhaansa ja muistaa myös itsensä.

-Ajattelen, että olen lapsilleni niin hyvä äiti kuin pystyn. Eivät he huonommiksi muutu, jos menevät vaikka tunniksi mummille hoitoon, niin että pääsen ratsastamaan. Oma aika auttaa minua jaksamaan, kertoo Tiia.


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.