Koti viileäksi helteellä: kokeile näitä vinkkejä

Koti viileäksi helteellä: kokeile näitä vinkkejä
Kuva: Tim Mossholder

Teksti: Anna-Leena

Aurinkoinen ja helteinen kesä jatkuu ja hellii suomalaisia. Lämpötila sisätiloissa voi helteillä kuitenkin muuttua tuskallisen kuumaksi. Kokeile näitä helppoja kodin viilennysvinkkejä.

Helpot kodin viilennystavat toimivat ennalta ehkäisevästi ilman sähköä kuluttavia jäähdytyslaitteita. Jos lämpötila kotona nousee helteillä sietämättömäksi ja huonetilojen koneelliselle jäähdyttämiselle on tarvetta, kannattaa valita mahdollisimman energiatehokas laite.  Energiamerkin energiatehokkuuskerroin (EER) ilmaisee laitteen hyötysuhteen: mitä suurempi luku, sitä taloudellisemmin laite jäähdyttää. Aiheesta uutisoi aiemmin MTV3.

Jos kotia viilennetään ilmanvaihtolaitteiden ja  jäähdytyslaitteiden avulla, on laitteiden kunto muistettava tarkistaa säännöllisesti. Kun painovoimaisen ilmanvaihdon venttiilit puhdistetaan ja ilmanvaihtolaitteiden suodattimet vaihdetaan säännöllisesti, sisäilmakin puhdistuu. Myös säätöasetukset tulee tarkistaa.

Näillä vinkeillä suojaat kotisi helteellä ilman jäähdytyslaitteita 

Pitämällä auringonpaahteen ja keskipäivän kuumuuden ulkona välttäen lämpöä tuottavien laitteiden käyttöä sisällä, koneelliselle jäähdytykselle ei välttämättä ole lainkaan tarvetta.

  • Pidä ovet ja ikkunat kiinni päivällä.  
  • Pidä asunto pimeänä: vedä verhot ikkunoiden eteen tai laske kaihtimet.  
  • Sammuta tarpeettomat sähkölaitteet. Vältä uunin ja saunan lämmittämistä.  
  • Avaa ikkuna vain varjon puolelta, jos tarve. Hyödynnä yön viileyttä tuuletuksessa.  
  •   Tehokas aurinkosuojaus toteutuu ulkopuolisilla aurinkosuojilla, kuten markiiseilla. Vaikka sisäpuolisista aurinkosuojista, kuten säle- tai rullakaihtimista on apua, vaikutus on kuitenkin paljon pienempi kuin talon ulkopuolisella aurinkosuojauksella.  

Varmista, että lämpöpatterit on suljettu. Helteellä lattialämmityksen lämpötila-asetusta kannattaa pitää matalammalla kuin kylmempinä kuukausina.

Sisäilman vaihtuvuus painovoimaisella ilmanvaihdolla varustetussa talossa on selvästi huonompi kesällä kuin talvella. Jotta lattia ja muut pinnat kuivuvat päivän aikana, varmista riittävä ilmanvaihto kosteissa tiloissa. Huolehdi kylpyhuoneen tuuletuksesta aina suihkun ja kylvyn jälkeen.

Tuuletin ei alenna sisälämpötilaa

Hellejakson jatkuttua pidempään, moni hankkii tuulettimia tai ilmastointilaitteita helpotusta tuomaan.

Tuuletin toimii liikuttamalla huoneilmaa, jolloin lämpö poistuu iholta nopeammin ja olo tuntuu viileämmältä. Tuuletin ei kuitenkaan varsinaisesti alenna sisälämpötilaa. Tuuletinta onkin turha jättää huoneeseen yksinään humisemaan. 

THL:n mukaan tuuletin voi helpottaa oloa, jos sisäilman lämpötila on alle 35 astetta. Jos lämpötila on yli 35 astetta, siitä on enemmän haittaa kuin hyötyä: liian lämpimässä ilmassa tuuletin lisää kehon lämpökuormaa.

Onko lmalämpöpumppu sittenkin paras vaihtoehto?

Jos harkitset ilmalämpöpumpun asentamista, on hyvä myös muistaa, että hommaan voi ryhtyä vain pätevyyden omaava urakoitsija.

Taloyhtiöissä ilmalämpöpumpun hankinta vaatii luvan yhtiöltä. Asunto-osakeyhtiöt ovat aiemmin voineet kieltää kokonaan ilmalämpöpumppujen asentamisen rakennukseen, mutta hiljattaisen korkeimman oikeuden päätöksen myötä yhtiöt eivät voi perusteetta kieltää osakasta asentamasta ilmalämpöpumppua parvekkeelleen. Korkein oikeus katsoi, että ilmalämpöpumpun asentaminen osakehuoneiston parvekkeelle on arvioitava osakehuoneistossa tehtävänä muutostyönä.

Tuulettimien, puhaltimien ja ilmastointilaitteiden käyttö maksaa laitteen ja käyttötapojen mukaan vajaasta kymmenestä sentistä jopa pariin euroon vuorokaudessa. Laitteiden järkevä käyttö ainoastaan tarvittaessa säästää sähköä ja rahaa. Kun poistut huoneesta, sammuta laitteet. Viilennä vain tila, jossa viilennystä tarvitaan. Sulje aina ovet ja ikkunat, jos käytät koneellista jäähdytystä.

Kuinka teillä viilennetään kotia helteellä?

Lähde:MTV3.uutiset

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *