Imetys koronainfektion aikana: kuinka toimia, kun vanhempi sairastuu?

Imetys koronainfektion aikana: kuinka toimia, kun vanhempi sairastuu?
Kuva:Wes Hicks

Teksti: Anna-Leena

Jos imettävä vanhempi tai perheenjäsen sairastuu koronavirukseen, imetys vähentää vauvan riskiä sairastua . Imetystä voi ja kannattaa siis jatkaa vanhemman voinnin mukaan. 

Tutkimustietoa koronaviruksesta kertyy yhä enemmän. Uusimpien tietojen mukaan viruksen ei ole todettu tarttuvan imettävästä vanhemmasta lapseen rintamaidon välityksellä. Myöskään aiemmin vakavia epidemioita aiheuttaneiden koronavirusten, SARS:n ja MERS:n, ei todettu siirtyvän rintamaitoon. Kun imettävä vanhempi altistuu taudinaiheuttajalle tai sairastuu, vauva saa maidon mukana mm. vasta-aineita. Rintamaidossa on runsaasti erilaisia bioaktiivisia tekijöitä, jotka rakentavat vauvan immuunipuolustusta ja torjuvat infektioita. 

Imetys suojaa lasta tartunnalta

Vastasyntyneillä vauvoilla on suomalaistutkimuksen mukaan nenässään vain vähän tarttumisreseptoreja, joiden kautta virus pääsisi vauvan elimistöön. Koronavirustartunnat ovatkin vastasyntyneillä harvinaisia.

Kuinka toimi, jos vanhemmalla on koronavirusinfektio?

Jos vanhemmalla on koronavirusinfektio, lasta on aina tärkeää suojata tartunnalta.

  •  Pese kädet huolellisesti ennen ja jälkeen imetyksen
  •  Käytä suun ja nenän peittävää suojamaskia
  •  Huolehdi pintojen ja imetyksen apuvälineiden puhtaudesta.

Jos imetys ei ole mahdollista, voinko pumpata?

Jos imettävän vanhemman vointi on niin heikko, ettei imetys tule kysymykseen tai vauva ei voi olla mukana äitiä hoitavalla osastolla, rintojen stimulointi ja lypsäminen pumpulla auttaa pitämään maidoneritystä yllä.

Pumpatessa on tärkeää huolehtia hyvästä käsihygieniasta, hengitysmaskin käytöstä pumpatessa, sekä pumpun ja säilytysastioiden huolellisesta puhtaanapidosta ja steriloinnista. Kun perheessä sairastetaan, pumpun osia voi olla hyvä steriloida tiheämmin kuin normaalisti. 

Lypsetyn maidon voi tarjota vauvalle tuoreeltaan ja se voi auttaa vauvaa pysymään terveenä. Imetystä lukuunottamatta vauvan hoitajan tulisi ensisijaisesti olla oireeton aikuinen.

Älä lahjoita maitoa ja osta korviketta vain omaan tarpeeseen

Äidinmaidon lahjoittamista äidiltä toiselle kannattaa välttää epidemiatilanteessa. Vaikka virusta ei todennäköisesti ole äidinmaidossa, se voi tarttua pinnoilta ja kontaktissa toiseen henkilöön. Äidinmaidonkorviketta on tärkeää ostaa vain omaan tarpeeseen, jotta korvikkeita riittää jokaiselle niitä tarvitsevalle vauvalle.

Lähteet: THL: Ajankohtaista koronaviruksesta COVID-19

Academy of Breastfeeding Medicine

imetys.fi

YK:n asiantuntijajärjestöt WHO, UNICEFja UNFBA seuraavat koronaviruksesta ja imetyksestä tarkentuvaa tietoa jatkuvasti ja päivittävät ohjeitaan tarvittaessa. Myös kansainvälinen imetystiedon julkaisemiseen keskittynyt lääkärijärjestö Academy of Breastfeeding Medicine on julkaissut koronaviruksesta ja imetyksestä oman tiedotteensa. Imetyksen tuki ry seuraa julkaisuja ja päivittää omaa tietomateriaaliaan tarpeen mukaan.

Suomessa Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos THL tiedottaa ajankohtaisesta koronavirustilanteesta ja antaa yleisohjeet koronaviruksen torjumiseen ja hoitoon. 

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *