Lemmikki lapsiperheessä: onko lemmikeistä lapsille hyötyä?

Lemmikki lapsiperheessä: onko lemmikeistä lapsille hyötyä?
Kuva: Leo Rivas

Teksti: Anna-Leena

Lemmikeistä huolehtiminen opettaa lasta kunnioittamaan eläimiä ja parantaa lapsen itsetuntoa. Lemmikit voivat auttaa lapsia selviytymään monista sairauksista, kuten masennuksesta, tunne-elämän ongelmista ja jopa huonosta vastustuskyvystä. Vastoin yleistä luuloa lemmikin kanssa kasvavilla lapsilla voi olla vähemmän allergioita kuin niillä, jotka kasvavat ilman lemmikkiä.

Lemmikki on hyvä keino ehkäistä terveiden lasten allergioiden kehittymistä, painon nousua tai jopa eristäytymistä muista lapsista. Lemmikit opettavat lapsille myös empatiaa ja myötätuntoa, kertoo Everydayhealth.com-sivusto. 

Kuva: Chewy
Lemmikkien hyödyt lapsiperheessä:
  • Tutkimukset ovat yhdistäneet perheen lemmikin omistamisen, lasten hyvän itsetunnon ja paremman kognitiivisen kehityksen.
  • Lemmikin omistavat lapset ovat huomattavasti empaattisempia ja sosiaalisempia kuin ne lapset, jotka eivät omista lemmikkiä.
  • Ruotsalaisen tutkimuksen mukaan lemmikin kanssa eläminen ensimmäisen elinvuoden aikana on yhdistettävissä alempaan allergisen nuhan ja astman riskiin 7­­-13 -vuotiailla lapsilla.
  • Laajassa kansainvälisessä tutkimuksessa havaittiin, että lemmikkieläinten omistajat kävivät vuodessa 20 prosenttia vähemmän lääkärin vastaanotolla kuin ne, jotka eivät omistaneet lemmikkiä.
  • Tutkimuksessa, johon osallistui 256 5-11 -vuotiasta englantilaista ja skotlantilaista lasta, huomattiin, että lemmikkieläimen omistavilla lapsilla oli vähemmän sairaspoissaoloja.
Kuva:Nathan Hanna
Mikä lemmikeistä tekee niin erityisiä lapsille?

Asiantuntijoiden mukaan lemmikit vähentävät stressiä, koska ne tarjoavat varauksetonta kiintymystä ja rakkautta. Erään kyselyn tulokset osoittivat, että 70 prosenttia perheistä koki onnellisuutensa ja hauskuutensa kasvaneen lemmikin ottamisen jälkeen. 

Altistuminen eläimille varhaisessa lapsuudessa auttaa myös vahvistamaan vastustuskykyä. Vastoin yleistä luuloa lemmikin kanssa kasvavilla lapsilla voi olla jopa vähemmän allergioita kuin niillä, jotka kasvavat ilman eläintä elämässään. Perheissä, joissa lapset kasvatetaan liioitellun hygieenisessä ympäristössä saattaa syntyä päinvastainen reaktio. Tämä johtuu siitä, että lapsille ei ole kehittynyt riittävää vastustuskykyä astmaa ja allergista nuhaa vastaan.

Onko teidän perheessä lemmikkejä?

Lähde: terve.fi

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *